L’aliança estratègica entre les Illes i el País Valencià comença a caminar

  • Avui i demà es fa a Palma la cimera entre tots dos territoris per a evidenciar una entesa i treballar pels objectius comuns

VilaWeb
Francina Armengol i Ximo Puig a València el mes d'abril.
Redacció
04.07.2021 - 21:50
Actualització: 04.07.2021 - 22:36

El 21 d’abril, quan la presidenta de les Illes Balears va visitar el País Valencià per reunir-se amb Ximo Puig, la incidència acumulada de casos de covid anava a la baixa a tots dos territoris. També hi anaven els llits d’UCI ocupats als hospitals. Tots els indicadors sanitaris apuntaven cap a una eixida de la quarta onada que havia propiciat un hivern molt dur. Ja era primavera i s’albirava un estiu de reobertura de mercats turístics. “Volem que Europa no es mire Espanya com un tot, sinó que separe per comunitats autònomes”, va dir Francina Armengol, perquè les Illes tenien els millors números del sud d’Europa.

Les Illes Balears i el País Valencià han estat dos dels territoris de l’estat espanyol que han mantingut fins a l’últim moment les restriccions més dures perquè necessiten l’oxigen de la posada en marxa de la principal maquinària econòmica.  

D’un parell de setmanes ençà, la truita s’ha capgirat i els contagis tornen a estar disparats a banda i banda de la mar. Avui, quan es farà al Palau de Congressos de Palma la cimera Illes Balears-País Valencià, tots els valencians de l’expedició tan nombrosa que aterren a Son Sant Joan hauran de demostrar que ja han rebut les dues dosis d’un vaccí, o hauran de mostrar una PCR negativa. 

Una aliança ambiciosa

Tant el País Valencià com les Illes Balears necessiten compartir estratègies per lluitar per la recuperació econòmica després de la pandèmia. S’han proposat d’unir esforços per a traure el màxim profit possible del fons europeu Next Generation, que ha d’ajudar a dur a terme projectes que revolucionen les maneres de produir, de consumir i de respectar el medi natural. 

El director general de Relacions amb les Comunitats Autònomes de la Generalitat, Jorge Alarte, ha explicat que un dels objectius de la cimera és estrènyer vincles culturals, socials i econòmics. “Perquè la perifèria siga el centre, per l’aprofundiment de la cogovernança, el finançament autonòmic, la transició ecològica, les polítiques socials i laborals i la vertebració territorial.”

Nou taules rodones al més alt nivell

La cimera la inauguraran Vicenç Thomas i Enric Morera, presidents del Parlament de les Illes Balears i les Corts Valencianes; i la clausuraran els presidents Armengol i Puig.

I entremig, dos dies amb nou taules rodones, com ara la dedicada al diàleg social que obrirà el foc amb les intervencions de representants de l’empresariat illenc, com ara Carmen Planas i Jordi Mora, i del valencià, com són Salvador Navarro i Eva Blasco. També hi haurà representants de Comissions Obreres i UGT.

Tot s’ha mesurat al mil·límetre i s’han respectat els equilibris entre governs i entre els partits que els formen a l’hora de configurar les taules de diàleg i de debat. Tots dos són tripartits.

Els vice-presidents Juan Pedro Yllanes i Ruben Martínez Dalmau dialogaran sobre la transició ecològica. Els empresaris Adolf Utor (Balearia), Carlos Bertoneu (Air Nostrum), Gabriel Escarrer (Melià), Sabrina Fluxà (Iberostar) i el comissionat del govern d’Espanya pel corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, parlaran sobre la reactivació immediata i la interconnexió territorial.

També hi haurà temps per a parlar sobre la societat del coneixement, amb els rectors de les universitats de València i de les Illes Balears; de llengua i cultura amb els escriptors Ferran Torrent i Sebastià Alzamora; i de com es comuniquen les realitats perifèriques amb responsables de diferents mitjans de comunicació tant públics com privats.

Els responsables d’hisenda de tots dos territoris, Rosario Sánchez i Vicent Soler, parlaran amb empresaris com ara Vicente Boluda, el president del Cercle d’Economia de Mallorca, José María Vicens, l’economista Guillem López Casasnovas i el director d’investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, sobre la necessitat que l’estat tinga en compte la realitat de les perifèries.

Reunions freqüents i complicitats polítiques

La cimera d’avui es va anunciar al palau de la Generalitat el 21 d’abril. No serà la primera. Puig i Armengol han demostrat molt bona sintonia d’ençà que tots dos van arribar a la presidència dels seus territoris l’estiu del 2015. La primera reunió d’alt nivell es va fer a València pocs mesos després, el novembre del 2015.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any