L’advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha revelat que la fiscalia belga havia advertit l’espanyola que retirés l’euroordre de detenció, perquè els tribunals refusarien l’extradició del president de la Generalitat i els seus consellers. ‘Una vegada va haver entès que perdria el cas, la fiscalia espanyola va decidir de retirar l’ordre de detenció europea’, assegura Beakert en una entrevista al setmanari La Directa.

L’advocat explica que la fiscalia belga donava suport a l’extradició del president Puigdemont i els consellers exiliats i que es va esforçar a persuadir el tribunal. A més, diu també que els fiscals tenen ‘vincles estrets a escala internacional’ i assegura que l’actuació de la fiscalia belga s’entén ‘sobretot per la voluntat de mantenir l’amistat amb els seus companys de Madrid’.

Segons Bekaert, si els fets que s’imputen als membres del govern haguessin passat a Bèlgica no serien sancionables. En aquest sentit, afirma que la constitució belga no permet de castigar un càrrec públic ‘per tot el que fa en l’exercici de la seva funció: expressar opinions, votar o aplicar una llei’. Per això, diu que si Flandes proclama la independència, tal com va fer Catalunya, només es pot recórrer al Constitucional per mirar d’anul·lar la decisió, però en cap cas no es pot empresonar cap càrrec electe. ‘Era claríssim que tot això era fet a mida’, diu sobre l’acusació.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb