Boye acusa Llarena de ‘frau de llei’ per demanar la declaració a Bèlgica de Serret i Comín

  • L'advocat dels consellers recorda al Suprem que fa sis mesos que demana la declaració per videoconferència i que ell és el lletrat defensor dels dos polítics d'ERC a Brussel·les

VilaWeb
ACN
27.04.2018 - 17:46
Actualització: 27.04.2018 - 17:51

L’advocat dels consellers Toni Comín i Meritxell Serret, Gonzalo Boye, ha acusat el magistrat instructor del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena d”abús de dret’ i ‘frau de llei’ per instar Bèlgica a prendre declaració dels dos polítics exiliats. Llarena vol que Bèlgica interrogui Comín i Serret per tal que designin advocat a l’estat espanyol, però també va oferir la possibilitat que siguin traslladats a l’estat espanyol per assignar-los un advocat i un procurador d’ofici. Boye recorda que ell és l’advocat de tots dos, que fa més de sis mesos que van demanar declarar per videoconferència i que sempre se’ls ha denegat aquesta opció.

En un dur escrit de vuit pàgines, Boye demana la nul·litat de la providència de Llarena i que el procés judicial contra ells comenci de nou perquè des del novembre s’han intentat personar i no els han deixat i tampoc no s’han respost molts dels seus recursos. Així, acusa Llarena de cometre un ‘atac frontal al dret a un procés amb les degudes garanties, al dret de defensa i a un jutge imparcial’. L’advocat recorda que fins en tres ocasions s’han presentat escrits demanant la declaració per videoconferència i no se’ls ha fet cas. Així, recorda que les lleis europees de cooperació judicial ho preveuen.

També acusa Llarena de ‘confondre terminològicament’ la petició per a ‘designar’ advocat i procurador amb una ‘declaració’ judicial, cosa que considera un ‘abús’. ‘Sembla evident que no interessa la declaració, sinó, exclusivament, l’entrega de tots els reclamats’, afegeix. ‘S’ha convertit en una mena de necessitat que estiguin personats per, d’aquesta manera, notificar la interlocutòria de processament i aconseguir que, transcorreguts els terminis processals, sigui ferma’, conclou, considerant que Llarena ho fa per ‘raons de necessitat processal’.

Per tot això, demana que si es tenen per personats els seus clients, es resolguin tots els escrits presentats anteriorment i es reiniciïn les actuacions contra ells al principi de tot. També és contundent contra la possibilitat que es designi un advocat d’ofici als seus clients perquè suposaria ‘obligar a seguir una línia de defensa que no és la que pretenen’.

En la seva providència, el jutge va explicar que l’assistència lletrada dels dos processats va presentar el 16 d’abril un escrit en el qual expressava ‘la seva intenció de continuar formalment aliens al present procediment, tot i haver estat detinguts en ocasió de L’OEDE dictada per aquest instructor i estar per això subjectes al resultat processal que es derivi de la seva complementació’.

Pablo Llarena diu que l’article 11.2 de la Llei orgànica del poder judicial estableix la necessitat de rebutjar judicialment les peticions ‘que es construeixin amb evident frau processal’ i per això en aplicació de l’article 18 de l’OEDE, que autoritza a l’autoritat d’execució d’una euroordre -Bélgica- a prendre declaració al detingut, acorda reclamar a l’òrgan judicial d’execució a Bèlgica que prengui declaració als dos processats perquè designin advocat i procurador a l’estat espanyol.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any