Tribunal de Comptes

L’advocacia de l’estat espanyol ha refusat d’elaborar cap informe sobre la legalitat de l’aval de l’Institut Català de Finances a la trentena de perseguits pel Tribunal de Comptes per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. La majoria dels acusats, ex-alts càrrecs i funcionaris de l’administració de la Generalitat, es van acollir al fons de l’ICF per a presentar l’aval, que pujava a un total de 5,4 milions d’euros. Resta pendent que el Tribunal de Comptes confirmi la validesa d’aquest aval, sobre el qual la delegada instructura d’aquesta causa, Esperanza García, va demanar l’opinió a l’advocacia de l’estat.

Boye enxampa la instructora del Tribunal de Comptes mentint sobre l’ocultació de vots crítics

D’aquesta manera el Tribunal de Comptes provava d’implicar el govern espanyol, mitjançant l’advocacia de l’estat, en un afer políticament molt sensible. Volia que digués si una entitat (l’Institut Català de Finances) que pertany a la Generalitat –”la mateixa administració autonòmica perjudicada”– pot emparar les possibles responsabilitats comptables “per dol o per culpa greu”.

Però el ministeri de Justícia, de qui depèn l’advocacia de l’estat, s’ha tret el problema del damunt, tot dient en un comunicat emès aquesta tarda, que no pot emetre cap informe sobre aquesta qüestió perquè ja va ser part (acusadora) en la fase d’actuacions prèvies, i perquè un informe així afectaria la “imparcialitat del Tribunal de Comptes”. Diu així: “La sol·licitud d’un informe a una de les parts sobre qüestions que afecten directament els interessos de les altres pot suggerir la predisposició del Tribunal a seguir els criteris d’aquesta part. També es veurien afectats els principis de contradicció i igualtat, ja que l’informe requeriria només una de les parts personades sense audiència de les altres”.

Si ara el Tribunal de Comptes refusa l’aval de l’ICF, al qual s’han acollit vint-i-nou dels encausats, els advocats de la defensa tenen a punt el pla B per a poder evitar l’embargament automàtic dels béns, que passa per avals dels partits i l’aportació com a garantia dels immobles d’alguns dels afectats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.