La Xina s’ha interessat per la situació de Catalunya i la posició de la Unió Europea (UE) sobre aquesta qüestió. Segons que ha explicat l’ACN, el 15 de novembre, a última hora, es va incloure Catalunya en l’ordre del dia de la reunió interparlamentària entre la UE i la Xina a petició de Pequín. Aquest debat es va fer al Parlament Europeu a Estrasburg i va durar uns vint minuts.

El vice-president del comitè d’Afers Estrangers de l’Assemblea Popular Nacional de la Xina, Wang Xiaochu, va preguntar per Catalunya i va expressar el suport al govern espanyol. A més, va demanar si l’estratègia de Rajoy era també la línia oficial de la UE. L’objectiu era saber si aquesta actitud de la UE –la insistència a no ingerir-se en els afers interns– es mantindria sempre, en una referència implícita al Tibet, Xinjiang i les vulneracions de drets humans a la Xina.

La UE va respondre que, ‘actualment’, la línia oficial de la UE respecte de Catalunya era la mateixa que la de l’estat espanyol, però va afegir que la situació de Catalunya no es podia comparar amb la dels territoris sota domini xinès que també tenen moviments independentistes.

Els representants europeus van dir que si bé la UE segueix la política ‘d’una sola Xina’ pel que fa a les disputes territorials, això no vol dir que mantingui silenci en cas de possibles violacions de drets humans. La UE va afegir que a Catalunya volia diàleg i compliment de la llei. Així mateix, la UE va negar que hi hagués vulneracions dels drets humans a Catalunya, malgrat els empresonaments dels consellers i dels dirigents de l’ANC i Òmnium.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]