La Comissió Nacional de Salut de la Xina ha elevat a 56 els morts pel brot del nou coronavirus (2019-nCoV) i a 1.975 els casos confirmats, entre els quals s’inclouen 324 que es troben en estat crític.

A més, les autoritats sanitàries de la Xina han alertat de 2.684 casos sospitosos que s’estan investigant. Això se suma al fet que les autoritats l’estat francès van confirmar divendres els seus primers tres casos del nou coronavirus, el primer registrat a Europa. El govern nord-americà, per la seva banda, va confirmar que hi ha un segon pacient infectat al país.

Es té constància també de dos casos a Corea del Sud i dos més al Japó, Hong Kong, Macau i el Vietnam. A Taiwan se n’ha registrat un, igual que a Singapur. A més, a Tailàndia s’han registrat tres casos, però dos d’ells ja s’han guarit, el mateix nombre que a Malàisia, als quals se suma un cas a Austràlia i un altre al Canadà.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va resoldre que és ‘massa aviat’ per declarar l’emergència de salut pública internacional arran del brot de coronavirus, tot i que ha alertat que a la Xina sí constitueix una emergència.

El ministre de Sanitat de la Xina, Dt. Xiaowei, ha confirmat que el nou coronavirus causant del brot de pneumònia és contagiós fins i tot abans de mostrar símptomes, cosa que podria dificultar enormement les tasques de control per evitar la propagació de la pneumònia.

Manifestants d’Hong Kong incendien un dels possibles recintes de quarantena per al coronavirus

Centenars de manifestants d’Hong Kong han incendiat la planta baixa d’un edifici on les autoritats havien proposat d’albergar un recinte de quarantena per al coronavirus. La multitud ha entrat en el que, originalment, va ser concebut com un bloc d’habitatge públic a la localitat de Fanling, fronterera amb la Xina continental. La cap executiva de Hong Kong, Carrie Lam, havia proposat el canvi d’ús, enfuriant encara més els manifestants que des de fa mesos demanen la seva dimissió.

Si bé el govern d’Hong Kong va aclarir ràpidament que el pla no era ferm, almenys 200 persones han acabat entrant a l’edifici principal i han llançat bombes de gasolina a l’interior.

La policia antiavalots i camions de bombers han acudit immediatament al lloc. Els agents han detingut un nombre encara no especificat de persones, segons informa el ‘South China Morning Post’.

Després dels aldarulls, el govern d’Hong Kong ha enviat un comunicat on es demana calma a la població i ‘reconeix i comprèn la preocupació d’alguns residents davant la declaració d’aquesta propietat’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb