La presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen, ha refusat la proposta del president de la Xina, Xi Jingping, de reunificar l’illa amb l’estat xinès. Jingping havia dit que cal una reunificació pacífica, però no ha descartat l’ús de la força: ‘No prometem renunciar a l’ús de la força i ens reservem l’opció de prendre totes les mesures necessàries’, ha dit el mandatari xinès, segons l’agència oficial Xinhua.

Tsai Wen ha respost a Jingping que la majoria dels taiwanesos no donen suport al principi del règim xinès d”un país, dos sistemes’. També va afirmar que Taiwan no acceptarà mai el denominat i polèmic Consens de 1992, segons el qual només existeix una sola Xina.

Ha demanat a la Xina que reconegui la República de Xina –nom oficial de Taiwan–, que respecti els valors de la democràcia i la llibertat, que tracti de manera pacífica i equitativa les diferències entre ambdós països i que s’assegui a negociar amb el govern taiwanès. ‘Els quatre requisits constitueixen una base clau per al desenvolupament positiu de les relacions a través de l’estret’, va dir Tsai Wen, segons l’agència oficial CNA.

Disputa des del 1949

Taiwan i Xina mantenen la disputa territorial des del 1949, quan el govern xinès va exiliar-se a l’illa després del triomf del Partit Comunista a la guerra civil i la proclamació de la República Popular de la Xina a la part continental per part de Mao Zedong. Des d’aleshores, els dos estats xinesos han pugnat per a aconseguir de ser reconeguts com l’únic i legítim govern de la Xina. Mentre que la Xina continental va evolucionar cap al capitalisme amb el manteniment del sistema de partit únic, el comunista, al poder, Taiwan va evolucionar cap a un sistema democràtic i multipartidista.

El polèmic Consens de 1992 reconeix que només hi ha una sola Xina i ambdues parts així ho reconeixen, tot i que ho interpreten de manera diferent. La Xina continental reivindica que és l’únic estat xinès, mentre que Taiwan reivindica la seva legitimitat anterior a la guerra civil. A més, la denominació Consens de 1992 va encunyar-se el 2000, vuit anys després de les reunions entre ambdós governs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb