La Unió de Llauradors diu que en poc més de quatre anys el País Valencià ha perdut gairebé 21.000 beneficiaris dels ajuts del pagament únic (PAC) i unes 100.000 hectàrees declarades. Des de l’any 2013, el nombre de perceptors ha baixat d’un 22% i el d’hectàrees d’un 18%.

En un informe elaborat per la Unió de Llauradors s’indica que el 2013 es van presentar un total de 91.702 expedients al País Valencià, el 2014 86.575, l’any passat 80.781 i enguany han estat 71.120, fet que implica 10.000 sol·licituds menys en quatre anys i 20.500 en tot el període estudiat.

Respecte del nombre d’hectàrees, el 2013 se’n van declarar 538.216, el 2014 541.076 i enguany 440.160. ‘En els quatres anys des de la posada en marxa de la PAC actual han deixat de declarar-se més de 98.000 hectàrees’, ha lamentat el sindicat.

Segons expliquen, aquesta pèrdua és conseqüència del minifundisme i ‘la nefasta decisió acordada en la conferència sectorial d’Agricultura de juliol de 2013 pel Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes pel qual els expedients amb un import inferior a 300 euros quedaven progressivament fora de l’accés a l’ajuda’. I subratlla: ‘Aquesta situació, amb el beneplàcit de l’anterior equip de la Conselleria d’Agricultura, perjudicava directament l’agricultura valenciana per damunt de la resta de comunitats autònomes, tal com ara es comprova amb aquestes xifres.’

Programa de desenvolupament rural
D’una altra banda, recorda que a partir del 16 d’octubre la Conselleria d’Agricultura podrà abonar l’avançament del 70% dels pagaments directes i del 85% de les ajudes incloses dins el programa de desenvolupament rural, corresponents a l’exercici 2016, perquè el Ministeri d’Agricultura espanyol va acordar amb les comunitats autònomes d’avançar les ajudes a partir d’aquesta data, per la qual cosa ja no hi ha excusa.

Per això declara: ‘Les administracions implicades han tingut prou marge i no hi ha cap excusa perquè tant l’aplicació com els controls estiguen llestos a temps i els pagesos i ramaders valencians puguen percebre l’avançament que els correspon.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb