google escolta converses

La Comissió Europea ha anunciat que ha imposat una multa de 1.490 milions d’euros a Google per ‘violar les normes antimonopoli de la Unió Europea’ amb la plataforma de publicitat ‘AdSense for Search‘. Segons que diu, Google ha abusat el seu domini al mercat per a ‘imposar un nombre de clàusules restrictives en els contractes amb altres pàgines web que evitaven que els rivals de Google puguin posar els seus anuncis de cerca en aquests llocs webs’.

És habitual que algunes pàgines web com les de diaris digitals o blocs tinguin un cercador per a trobar publicacions antigues. Quan un usuari utilitza el cercador el web li mostra aquelles publicacions que busca acompanyades de publicitat. Google oferia el servei ‘AdSense for Search’ per a fer aquesta funció actuant com a intermediari entre les empreses anunciant i els propietaris de les pàgines web des d’una posició d’absolutament dominant. ‘Google era de lluny l’actor més fort dels intermediaris de publicitat en recerca en línia de tota l’Àrea econòmica europea, amb el control de més del 70% del mercat entre 2006 i 2016.

El 2016 Google va tenir quotes del mercat superiors al 90% als mercats nacionals per a la cerca general, i superiors al 75% a la majoria de mercats nacionals d’anuncis de cerca’, diu la Comissió. A partir del juliol d’aquell any, quan la Comissió va començar a investigar el cas, Google va canviar les condicions contractuals i va eliminar les que incomplien la política antimonopolista de la Unió Europea.

Margrethe Vestager, comissària en polítiques de competitivitat, ha denunciat que Google ‘ha consolidat el seu domini en la publicitat de cerca en línia i s’ha blindat davant de la pressió de la competència amb restriccions anti-competitivitat a les clàusules contractuals amb altres pàgines web’, el que és il·legal a la Unió Europea. ‘Aquesta conducta negativa va durar deu anys i va impedir a altres empreses la possibilitat de competir i innovar, i als consumidors els avantatges de la competència’, ha dit.

Tercera multa multimilionària en tres anys

Aquesta és la tercera multa de la Unió Europea a Google pel seu monopoli. El 2017 la Comissió va multar l’empresa amb 2.420 milions d’euros per engegar una estratègia il·legal per a promocionar ‘Google Shopping‘, un servei comparador de preus, per sobre dels seus competidors. L’any passat, va ser sancionat amb 4.340 milions d’euros per abusos monopolístics amb el sistema operatiu Android, que és el que fa servir vora el 80% dels telèfons mòbils i tauletes de la Unió Europea.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.