La Seu d’Urgell reivindica el seu patrimoni medieval amb una pàgina web i una guia

  • S'han creat tres rutes turístiques per resseguir els punts d'interès de la ciutat

ACN
13.12.2015 - 02:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Seu d’Urgell ha creat una pàgina web i una guia per tal de realçar el seu patrimoni medieval. El projecte dona a conèixer el potencial històric i patrimonial del nucli medieval, que ha estat documentat darrerament. Per tal propòsit s’ha posat en marxa una pàgina web (laseumedieval.com) i ha senyalitzat tres itineraris turístics perquè el públic conegui els punts d’interès històric, artístic i urbanístic en què sobresurt la Seu medieval. Aquest conjunt gira al voltant de la Catedral de Santa Maria del segle XII, una obra íntegrament romànica i que és única a Catalunya. El projecte es basa en estudis elaborats per historiadors, arqueòlegs i arquitectes que han documentat el patrimoni històric de la ciutat. El batlle de la Seu, Albert Batalla, ha afirmat que ‘hem volgut que es redescobrís la Seu medieval a través de les tecnologies del segle XXI’.

La proposta turística pren forma a través de tres itineraris. El primer recorregut, El centre històric, ressegueix el nucli medieval de la ciutat a partir de la catedral i el seu entorn monumental, el carrer dels Canonges, el carrer Major i les restes de l’antic recinte murallat. El recorregut compta amb una senyalització específica que disposa de codis QR per ampliar tota la informació.

El segon itinerari, La ciutat nova, condueix als visitants a l’expansió de la Seu als segles XIX i XX. Finalment, el tercer recorregut, Castellciutat, engloba les fortificacions de Castellciutat i està dedicat al singular patrimoni defensiu d’època moderna que envolta la Seu d’Urgell amb un conjunt que data del segle XVII, la Torre Solsona, la ciutadella de Castellciutat i el Castell. Des del punt de vista de l’enginyeria militar, és un dels conjunts més interessants de Catalunya.

Batalla ha especificat que el projecte esta conformat per tres parts i ha dit que ‘hem volgut que tingués una pota turística molt sòlida, una pota històrica també molt forta a través dels tres estudis que s’han realitzat, i una part urbanística també que s’ha especificat amb la millora del Pati Palau’.

La pàgina web permet als visitants endinsar-se als itineraris i consultar de manera àgil i ràpida tota la informació necessària a través de mapes, vídeos i textos en cinc idiomes. A més, amb l’opció dels podcasts es pot seguir la informació de cada punt d’interès i la pàgina esdevé una audioguia que facilita al públic fer l’itinerari amb tot detall. El projecte també inclou l’edició d’una guia que es presentarà pròximament i de la qual se n’editaran 2.500 exemplars. La gerent de Turisme la Seu, Carme Galindo, ha manifestat que ‘el projecte també ha servit per a actualitzar tot el suport gràfic i fulleteria d’informació turística de la Seu que ja inclou els 24 punts d’interès medieval’.

Tota la documentació obtinguda de l’època medieval ha estat analitzada minuciosament a través de diferents estudis. L’historiador Carles Gascón i els arquitectes Joan Marquet i Marc Vidal han analitzat els elements patrimonials del centre històric. L’estudi arqueològic i topogràfic de les muralles medievals ha anat a càrrec de l’arqueòleg Òscar Augé i el buidatge documental dels protocols notarials de l’Arxiu Capitular d’Urgell ha estat obra de Laura de Castellet.

Gascón ha apuntat que ‘aquests estudis han aportat informació fins ara desconeguda, marcaran un abans i un després de la història de la Seu d’Urgell’. En aquest sentit, ha afegit que ‘el pròxim any apareixeran estudis que trauran a la llum elements nous de la història de la ciutat, com el seu creixement urbanístic’.

El treball ha comptat amb el finançament dels fons europeu FEDER, en el marc del Programa FEDER Catalunya 2007-2013 que ha subvencionat 300.000 euros, i dels plans de foment del turisme, del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, que han aportat 250.000 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes