Entre ahir i avui, en poques hores, hem vist com la premsa espanyola ha passat de destacar el caràcter multitudinari de les cinc manifestacions de la Diada a dir que l’independentisme es desinflava. Així mateix, l’obsessió per rebaixar l’èxit de les mobilitzacions també ha originat que el diari La Razón es fes un embolic de xifres, i no és pas la primera vegada que li passa.

Aquesta vegada, el diari dirigit per Paco Marhuenda ha fet evident la incongruència entre la informació publicada avui i la de fa un any, l’endemà de la Diada del 2015. N’hi ha prou de fer un cop d’ull a les dades conjuntament, tal com ha fet Mediacat.

Vegem-ho. A la portada de La Razón d’avui hi ha aquest títol: ‘Puigdemont demana un referèndum pactat en una Diada que es desinfla.’ I aporta aquestes dades: ‘Mig milió menys que no el 2015: la guàrdia urbana la quantifica en 815.000 assistents.’

raz2

Dient això, La Razón reconeix que l’any passat hi va haver 1,4 milions de manifestants a la Meridiana. Però si recuperem la portada del 12 de setembre del 2015, veiem que aleshores ja deia que l’independentisme és desinflava: ‘La Diada electoral es desinfla’ n’era el títol. I repetia la fórmula d’enguany: ‘La marxa separatista aplega 400.000 persones menys que no l’any passat.’

raz1

Repassem, doncs, els comptes que fa La Razón: 815.000 manifestants enguany, més 500.000 de la manifestació del 2015, als quals caldria afegir-ne 400.000 més a la V de la Diagonal i la Gran Via de l’any abans. Això vol dir 1.715.000 manifestants el 2014. Però el cas és que aquell any el diari deia que hi havia hagut 500.000 manifestants, fent cas de les dades de la delegació del govern espanyol.

La Razón s’esmena a si mateixa i, volent ‘desinflar’ la Diada d’enguany, acaba reconeixent un Onze de Setembre multitudinari el 2014.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb