La prestigiosa revista científica The Lancet ha criticat durament en el seu editorial –’Covid-19 a Espanya: una tempesta previsible?’– la gestió de la pandèmia del coronavirus a l’estat espanyol, que ha estat un dels països més afectats a la primera onada i a la segona. ‘Els motius rere aquests resultats tan pobres encara s’han d’acabar d’entendre, però la crisi de la covid-19 a Espanya ha magnificat les debilitats del sistema de salut i ha exposat les complexitats en les polítiques que donen forma a l’estat’, diu The Lancet.

Així mateix, assenyala que els quatre pilars del sistema de salut –la governança, el finançament, l’atenció i el personal– ja ‘eren fràgils’ abans de la crisi sanitària i van quedar completament superats per la pandèmia. ‘La dècada d’austeritat després de la crisi del 2008 va reduir el personal i les capacitats del sistema de salut. Ara els serveis de salut estan estressats, mancats de personal i sense els mitjans necessaris. Amb 5,9 infermers per cada 1.000 habitants, Espanya té una de les pitjors ràtios de la UE, i massa sovint confia en contractes temporals que poden durar uns dies o setmanes’, continua l’editorial.

Així mateix, la revista recorda que els experts ja han publicat diversos articles que lamenten la manca de preparació del sistema sanitari i de les residències per fer front a la pandèmia, però que també denuncien l’opacitat a les dades sobre la covid-19 que proporcionen tant la Moncloa com els governs autonòmics.

Experts tornen a demanar a The Lancet una investigació sobre la gestió espanyola de la crisi de la covid-19

‘Les proves, el rastreig i els aïllaments, que continuen essent la pedra angular de la resposta a la pandèmia, són encara febles’, per això, segons la revista, les autoritats recuperen el confinament i els tancaments per intentar de contenir l’augment de contagis. Així mateix, lamenta que al juny s’accelerés el desconfinament arreu de l’estat sense haver enllestit un sistema potent de proves i rastreig.

‘La situació política polaritzada i la descentralització també poden haver llastrat la resposta ràpida i eficient de la salut pública. Tot i que la primera onada es podria considera impredictible, la segona, en algunes parts d’Espanya, era realment previsible’, considera The Lancet.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.