La plaga de processionària afecta més del 20% de les pinedes catalanes

  • El Govern prepara una campanya per a la pròxima tardor

VilaWeb
Redacció
18.06.2016 - 12:20

El Govern prepara una campanya per a la pròxima tardor

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

La plaga d’eruga processionària va afectar un total de 150.000 hectàrees de pinedes la tardor passada i hivern a Catalunya, fet que suposa un 21% del total, de les quals 28.000 hectàrees –un 4%– van registrar “nivells elevats”.

Segons una resposta parlamentària recollida per Europa Press, una de les comarques més perjudicades ha estat el Berguedà (Barcelona) amb unes 19.000 hectàrees afectades, 7.300 d’elles en un “grau sever”.

Les poblacions de processionària van estar “molt per sobre de les habituals” a Catalunya, a causa de les extraordinàries condicions meteorològiques, caracteritzades per altes temperatures a la tardor i el començament de l’hivern, motiu pel qual van sobreviure més erugues del normal.

La processionària del pi (‘Thaumetopoea pityocampa’) és una papallona que quan és en fase d’eruga es menja les fulles dels pins, cosa que es manifesta en bosses blanques molt visibles i característiques a final de tardor.

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té previst fer una nova campanya per a la pròxima tardor, ja que recorda que els tractaments estan declarats d’utilitat pública, tot i que el primer responsable del manteniment del bosc sigui el seu propietari.

Està previst que actuï en unes 20.000 hectàrees, que inclouen les zones del Berguedà més danyades per la plaga, utilitzant un producte biològic anomenat ‘Bacillus thuringiensis kurstaki’.

ASSESSORAMENT I COL·LABORACIÓ

A més, es continuarà donant assessorament i informació a ajuntaments i particulars sobre altres tècniques que poden utilitzar per controlar la processionària i pal·liar els seus efectes.

També començarà la col·laboració amb diferents centres per avaluar les modificacions en els patrons poblacionals de la processionària del pi originats per “les anomalies climàtiques”.

Aquesta cooperació també permetrà valorar l’eficàcia de diferents tècniques que ajuden a disminuir els efectes negatius de la processionària, com el foment de depredadors i paràsits, i l’ús de tècniques silvícoles, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any