L’Ajuntament d’Alacant ha començat a restituir avui les plaques franquistes que s’havien retirat dels carrers de la ciutat. La Plaça de la Igualtat ha recuperat el nom de plaza de la División Azul. I ho ha fet contra la voluntat del consistori, que havia decidit d’aplicar la llei de la Memòria Històrica per retirar les plaques franquistes.

Una resolució judicial va pronunciar-se favorablement a un recurs del PP que demanava la nul·litat de la decisió del govern municipal. Aquesta plaça no és l’única afectada per la interlocutòria judicial. Fins a quaranta-cinc carrers i places més d’Alacant es tornaran a batejar amb l’antic nom franquista.

Segons la interlocutòria, l’Ajuntament d’Alacant va canviar les plaques tot i tenir coneixement del recurs del PP i l’obertura d’una peça corresponent de mesura cautelar. El govern municipal –diu el text– va actuar ‘de manera precipitada i immotivada, perquè no hi havia raons d’urgència’. Per tant, i citant jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de València, entén que el consistori li ha ‘furtat’ una competència.

Mig centenar de persones s’ha concentrat a la plaça per protestar contra la instal·lació de la placa franquista. Hi han assistit càrrecs locals d’Esquerra Unida i diputats de les Corts de Compromís, com ara Mireia Mollà, Gerard Fullana i José Manuel Penalva. La regidora de Memòria Històrica d’Alacant, Maria José Espuch, ha dit que sentia vergonya, ràbia i impotència per aquest fet i que els canvis havien estat propostes de la ciutadania que havia recollit el govern municipal.

‘Gràcies al PP alacantí i als seus còmplices del govern espanyol i de les Corts Valencianes tornem al NO-DO i al blanc i negre’, ha criticat. Ha recordat que havien convidat Mariano Rajoy i la presidenta del PP a les Corts, Isabel Bonig, a ‘fer els honors’ i aplaudir a Luis Barcala, el regidor popular d’Alacant que va presentar el recurs als jutjats, i ha lamentat que s’hagi retrocedit quaranta anys.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb