La nova ziga-zaga de Sánchez: eleccions a Madrid al setembre?

  • El dirigent socialista veu ara l'oportunitat de desempallegar-se de Podem i substituir-lo per un PP domesticat

Vicent Partal
21.02.2021 - 21:50
Actualització: 22.02.2021 - 04:43
VilaWeb

Quan discutim, sempre apassionadament, de les relacions entre els socis de govern de la Generalitat de Catalunya, pèssimes, o sobre les dificultats, més que evidents, que passa el Pacte del Botànic, no solem aturar-nos a contrastar-ho amb allò que s’esdevé en unes altres latituds. Malgrat saber que un govern de coalició sempre és un govern difícil de gestionar i encara molt més en un moment de crisi.

Per això pense que avui toca de fer un colp d’ull a tot això que es cou per Madrid, perquè hi passen coses grosses. Especialment després de les eleccions catalanes i de la setmana de protestes per la detenció de Pablo Hasel. Tan grosses són que ara mateix ja no hi ha ningú que negue la possibilitat que Pedro Sánchez faça una altra de les seues ziga-zagues i convoque eleccions avançades, probablement de seguida passat l’estiu, quan el vaccí ja haurà arribat a bona part de la societat i especialment si a l’agost s’ha pogut recuperar una part de la vida que tenim segrestada del març de l’any passat ençà. L’objectiu? Desfer-se de l’esquerra i cercar un pacte més còmode amb una dreta domesticada, que li servesca per a encarar les duríssimes reformes que li exigeix la Unió Europea i gestionar els diners que han d’arribar de Brussel·les en favor de les grans empreses.

Si a algú aquesta tesi li sembla estranya, hauré de recordar que Sánchez és un personatge que no pretén sinó el poder personal. I per això és capaç de presentar-se un dia com un esquerranós i pactar amb Pablo Iglesias i l’endemà declarar-se autoritat competent, envoltar-se de militars i patrioterisme en un llenguatge que voreja el que gastaria Vox si tingués el poder i arraconar les autonomies, per fer-les desaparèixer del mapa.

Ara hi ha tres factors que, segons que m’expliquen, es combinen per propiciar una nova cabriola, aquesta vegada cap a la dreta. Són el fracàs de l’operació Illa, la picabaralla amb un Pablo Iglesias cada dia més desenganyat i descontent i la possibilitat de modelar, des del PSOE, la reconstrucció de la dreta espanyola.

El resultat de les eleccions catalanes ha fet impacte. Per aquella ceguesa professional habitual a Madrid, estaven convençuts que Illa podia guanyar amb claredat i, fins i tot –sembla increïble, però és així– que podia governar, amb els socialistes dirigint un tripartit que havia d’incloure ERC. M’imagine que Sánchez interpretava molt malament els missatges que enviava Esquerra perquè aquesta possibilitat no s’havia posat mai sobre la taula. Però, siga com siga, ara, amb el resultat que hi ha hagut, és literalment impossible. I encara més: amb Illa convertit en Arrimadas i amb Esquerra mirant, com mira, cada dia amb més serenitat la idea d’un govern Esquerra-Junts, a Madrid cada volta veuen més complicada aquesta coalició que a la pràctica formaven ERC, Bildu i Podem, fent costat al PSOE.

Especialment perquè Podem, que és en definitiva la peça principal d’aquest conglomerat, està molt incòmode i Pablo Iglesias ha decidit de marcar perfil propi, sense esperar més. Allà on més mal fa als socialistes, en la historieta aquesta de la democràcia plena. Que Iglesias qüestione que Espanya siga una democràcia plena és literalment insuportable per a Sánchez; l’irrita molt, com s’ha comprovat aquests dies. Hi ha hagut gests anecdòtics, però molt reveladors, com ara quan els diputats socialistes de manera ostensible no han aplaudit Iglesias al congrés. Però, més enllà d’anècdotes, hi ha discrepàncies de fons enormes i en creixement. Ara ja fa més d’un any d’aquest govern i els socialistes, com han fet sempre i faran sempre, no han complert res d’allò que signaren. La batalla concreta, aquests dies, és sobre la regulació, la limitació, del preu del lloguer, però valdria per a la llei mordassa, o per a la taula de diàleg amb Catalunya o per al repartiment dels fons europeus i gairebé per a tot.

I no deixa de ser curiós que les especulacions hagen crescut tant precisament la setmana en què la dreta espanyola ha entrat en una crisi que podem qualificar d’històrica. Ciutadans és mort i enterrat i el PP, entre el cas Bárcenas i el ridícul de les eleccions catalanes, gairebé també. Vox creix i els altres dos es dessagnen. I això que qualsevol analista seriós veuria extremadament perillós, a la Moncloa hi ha qui ho veu com una gran oportunitat.

I així en l’entorn de Sánchez hi ha “rasputins” que fan comptes de la manera següent.

1. Imaginem que PP i Ciutadans accepten de fusionar-se. Els convé a tots dos per a superar els llasts individuals i evitar de caure en el pou més profund.

2. Imaginem aleshores que es convoquen eleccions i Vox els supera –cosa que ja no és cap hipòtesi insòlita: al Principat Vox ha obtingut 11 diputats i la suma de Ciutadans i PP, 9. Imaginem, doncs, que Vox passa a ser el principal partit de l’oposició al parlament espanyol.

3. Imaginem que, en aquestes condicions, el nou partit que resulte de sumar PP i Ciutadans obté un resultat discret però suficient per a ajudar i completar la majoria que puga obtenir el PSOE, una majoria que tots sabem que de cap manera no serà absoluta.

La imatge a vendre seria aleshores la d’una coalició de moderats i seriosos, de centre-dreta i centre-esquerra, assetjada als marges per Vox i Podem més els independentistes.

Un esquema, a més, en el qual el PP-Ciutadans seria molt més dòcil que no pas Podem i deixaria fer més. És evident que Sánchez s’entendria millor amb ells per a canalitzar cap als de sempre els diners que ha de rebre de la Unió Europea i per a aplicar les mesures molt dràstiques que Brussel·les exigeix i que el PP pot acceptar però que Podem no acceptaria mai. Aquesta setmana precisament, a Itàlia, la formació del govern Draghi ja apunta en aquesta direcció –fer un executiu sense ànima ni ideologia, creat solament per a atendre i gestionar els diners de Brussel·les. Si això és possible a Roma, per què no a Madrid, doncs, vist que Espanya està en condicions molt pitjors que no Itàlia?

És evident, en fi, que a un altre dirigent polític una maniobra com aquesta li faria vergonya personal i això seria un gran entrebanc. Però això no passarà amb Sánchez, a qui ja hem vist fer tots els papers de l’auca, ziga-zagues vertiginoses cap ací i cap allà, sense immutar-se. El poder, el poder personal, és l’única cosa que li importa. No us equivoqueu, per tant, en els càlculs.

PS1. I respecte de l’independentisme, aquest horitzó que s’insinua a Espanya ens convé o no? Ara mateix no ho sé. Encara hi ha molts interrogants a resoldre per a poder-hi donar una resposta. El primer és saber quin govern es conformarà i si el govern que es conforme té cap pla per a avançar en el camí de la independència o no. Si es formàs un govern independentista i amb voluntat d’anar endavant, és evident que Sánchez tindria la temptació de fer-lo servir també de màstic per a relligar i justificar el pacte amb el PP. Ara, també és evident que això duria una gran tensió i que l’aclariment, amb vista al projecte independentista, seria majúscul.

PS2. Diversos subscriptors apunten en els seus comentaris a l’article de Joan Ramon Resina. Com cada dilluns, és un text imprescindible: “Treballar per la governabilitat d’Espanya pensant-se fer un servei a Catalunya és una ingenuïtat.”

PS3. El fotoperiodista Albert Salamé és un gran actiu de la nostra redacció, amb un gran coneixement sobre què passa en les manifestacions i en els conflictes al carrer. Avui ens ofereix, i els recomane que llisquen, la seua visió personal de l’estrany comportament dels Mossos d’Esquadra en la manifestació de dissabte per la llibertat de Pablo Hassel: Els Mossos van portar la iniciativa

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
21.02.2021  ·  22:11

Només caldria veure si els diners d’Europa, amb les condicions que imposaran els “frugals” acabaran arribant a les empreses de sempre. Perquè em sembla que, a banda de la seua infinita ambició personal, Pedro Sánchez no deixa de ser un fidel servent de l’oligarquia.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
21.02.2021  ·  22:17

Sincerament lo que passi a Ejpaña m’importa una bleda.
Marxem o a què collons esperem?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.02.2021  ·  22:20

Les independències de les colònies sempre s’assoleixen amb els governs més nazionalistes apoltronats a la metròpoli.

Per a mi una gran realitat. Pensava que els més nazionalistes españols eren els del PP. M’enganyava. És el psoE el més nazionalista després de les experiències viscudes a València i la resta de la nació, i fins i tot m’agradaria veure a VOX a la Moncloa, per si el psoE afluixa.

Com De Gaulle va haver de signar l’armistici amb Ben Bella a Algeria.

Possiblement Vicent, la resta de commatriotes no ens entendran. Però tu i jo, com a valencians, sí sabem amb qui ens juguem els cigrons. O no Viñals d’Alacant, o no Albert d’Elx ?

Josep Blesa (València)

PS: els neonoucentismes i vint-centisme actual nuvolen moltes ments. Però puc incloure-hi el personal illenc que també entén de què enraonem.

Vejam-ho: Jaume Sastre, Balutxo, Jaume Martí, Josep Costa, Mercior Comes, Estremera, Bernat Joan i Marí, etc, o no?

Josep Blesa (València)

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
21.02.2021  ·  22:46

Avui ha estat veritablement un avanç del diari força clarivident: excel·lents editorial i articles del director sobre el 23-F i del gran doctor Resina!
Benvolgut Sr. Usó: intuesc qualque cosa, però em resulta massa críptic el vostre missatge. Vos agrairia molt contactar pel xat per esclarir-me’l. M’encanta confessar la meva ignorància, això m’ajuda a no sobrevalorar-me!

Miquel Amorós
Miquel Amorós
21.02.2021  ·  22:51

Si es compleix el que diu el Partal a Barcelona i a Madrid, com molt be diu, serà una clarificació extraordinària de la lluita Catalunya-Espanya que molts dels nostres encara no veuen però que a Madrid fa temps que sí i que obren en conseqüència. Des del 9N. Tots els moviments de l’Estat Espanyol, fins i tot els més mínims, van en la direcció de la lluita Catalunya-Espanya.
L’eix social, és a dir, dreta-esquerra, encara que aquí encara s’està debatent, a Madrid ja fa temps que l’han superat. Amb el que treballen de fa temps és amb l’identitari Catalunya-Espanya. Ells ho tenen més clar que nosaltres que estem amb un peu a l’indepèndencia. Que ja hem marxat. I estan aterrats. Els hi passarà el mateix que a Cuba.

Gemma R.
Gemma R.
21.02.2021  ·  23:00

Aquesta és la legislatura ón definitivament ER haurà de triar entre país o partit, perquè Pedro Sánchez triarà Estat, ara sí, que no país. Ell vol poder i el poder li cedeix l’ Estat profund i no la gent. És el final de la partida, i l’ última bala del règim abans de la reacció de sempre. Si sabem administrar bé aquesta foto, que a priori Europa aplaudirà ( no per molt temps), guanyarem. Ara, haurem de ser una pedra granítica, dés de l’ esquerra , a la dreta, passant pels centres d’ ER i Junts. No sobra ningú. Espero que Pere Aragonès deixi d’ escoltar Junqueras, Rufián i Sol. Si és així no tinc dubtes que ens en sortirem. Ara bé, que no deixin colar el cavall de Troia del referèndum d’ autodeterminació dels Comuns O tot el camí fet, s’ escolarà pel forat de 8 diputats que tots sabem a què es dedicaran.

Albert Ventura
Albert Ventura
21.02.2021  ·  23:09

Si aixo passes el que seria divertit es el que passaria amb els Comuns. Jo diria que uns quants es passarien a l’independentisme ates que ja no podrien rascar res ni aqui ni alla i la majoria faria un “Jorge Sole Tura” a veure si trobaven alguna patera fins a Madrid que els salves del naufragi i les cornas que da el hambre.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.02.2021  ·  23:18

Em costa veure la situació tal com la descriu Vicent Partal. Parla de massa hipòtesis bastant discutibles.
No veig probable que ERC accepti un pacte amb Junts a Madrid.

Estem d’acord amb la immoralitat de Sanchez que per sobre de tot voldrà estar amb els amos del IBEX 35 i amb la cúpula militar.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
21.02.2021  ·  23:38

En P. Sánchez sempre em recorda aquella frase del final de El Mètode Grönholm: “no volem una bona persona que sembli un fill de puta; volem un fill de puta que sembli una bona persona”. L”Ibex i el deep state espanyol havien trobat el paio que buscaven quan maniobraren per col.locar-lo en la Moncloa.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.02.2021  ·  23:53

Avui uns joves han re-pintat el mural sobre Joan Carles que, de manera tant diligent, va ordenar esborrar – sembla que seguint ordres de ningú- la G.U. de Barcelona. Ha anat bé perquè en la reparació, dards apart, han completat amb gran saviesa una trinitat que explica moltes coses i, entre altres, el paper que li toca fer al President Sànchez.
A mi no em sembla que faci ziga-zagues sense sentit pel gust de marejar al personal quan ell ja s’ha pres la biodramina. Em sembla que, més aviat, es tracta de fer navegar el vaixell de la “pàtria” com de costum. Aquest és l’encàrrec del post-franquisme bipartit. Com que per una qüestió de recursos i de tradició reial, la navegació és a vela, sembla que fan ziga-zagues però, en realitat avancen, vingui d’on vingui el vent, en el “destino a lo universal”. Ells ho tenen molt clar. Faríem bé en no menystenir-los i mesurar bé les nostres forces en aquest context. La edat de la imatge de Franco ha estat molt ben escollida per recordar que és el què fa la oligarquia espanyola quan se sent perduda.

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
22.02.2021  ·  00:09

Benvolgut Vicent,
Sense el cas Hasél ja era evident que el govern de Sànchez entraria immediatament en crisi per les posicions d’Iglesias, que no són ben bé les de Podem i encara menys les dels Comuns. La erosió a la corona espanyola sí que eren compatides per Podem i Comuns, però la l’acceptació d’exiliats i presos polítics com a tals, no. En això jo reconec una valentia política que no sabria trobar en cap exemple comparable en cap país. Vull dir que cap governant de cap país admet mai que té exiliats i presos polítics. Penso que en el millor dels casos per a què continués la coalició PSOE-Podem obligarien a Iglesias a fer un pas al costat substituint-lo per un altre membre de Podem. El PSOE és la veritable columna vertebral de l’estat espanyol i no es pot permetre la constant crítica a les estructures que defensa, Corona, poder judicial, forces d’ordre, imitjans de comunicació para-estatals. Amb el cas Hasél, tan exemplar amb molts aspectes que els nostres líders esperem que n’hagin après i comencin a purgar la seva síndrome d’Estocolm monumental, la cosa s’ha fet evident per a tothom.
El PSOE ho té bé per convocar eleccions, amb un PP punxant, finalment, per la corrupció i CS en caiguda lliure essent substituït per Vox. La bona notícia és que VOX no enganyarà tant a Europa. Jo penso que que un sector del PSOE ja estava treballant abans del cas Hasél per fer caure Sánchez altre cop. Per aquest PSOE que va fer els Gal el PP és un problema menor en comparació al Podem d’Iglesias.
El que és més complicat és preveure com afectarà a l’independentisme. Penso que ja ens hauríem de preparar per a fer front a una repressió molt més forta i extensiva del que hem viscut aquests darrers anys. O ens esclafen o guanyem. No serà gens fàcil. Si aquí algú jugava a simulacres, allí no. Suposo que tothom a après la lliçó. Venen temps difícils i hem de persistir en la lluita no-violenta, tenint molt clar, però que és lluita. I cal molta més unitat d’acció i d’estratègia transversal, cap partit per si sol no podrà fer res davant un estat tan ferit de mort.

Carles Viñals
Carles Viñals
22.02.2021  ·  00:10

Penso que la qüestió no és si Pedro Sánchez convocarà eleccions o no, i si canviarà de socis en cas de fer-ho, sinò de quin Govern (i liderat per quí) acabarem tenint nosaltres, i què farà amb els nostres vots.

Si la resposta a aquesta pregunta acaba sent la que el Sr. Joan Ramon Resina preveu en el seu documentat article (i no tinc raons per pensar que s’equivoca), el que Sánchez faci o deixi de fer serà del tot indiferent per a nosaltres.

El triomf o el fracàs de la causa catalana no és a les mans d’aquest govern espanyol o d’un altre, amb aquests o aquells altres socis; depén només de en quines mans catalanes recaigui finalment la seva defensa. El Sr. Resina creu que recaurà a les mans d’ERC, i amb això ja està tot dit.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.02.2021  ·  00:23

NO HO PODEN AMAGAR
Al llegir l’editorial de Vicent Partal avui trobo que el desenllaç històric del regne d’Espanya en caiguda lliure, o abocat al pendent ferroviari, és més interessant que no hauríem pogut imaginar mai fins ara.
Gràcies al més gran avenç del segle XXI, que consisteix a fer possible la comunicació universal en temps real a l’abast fàcil de tots els ciudadans com no havia passat mai abans, resulta que ni la monarquia, ni el règim del 78, ni el club conservador dels Estats de la UE, ni els jutges del TS, de l’Audiència Nacional, del TC, ni de la JEC, ni tots els franquistes units, no poden impedir que es faci públic i se sàpiga cada detall del que fins ara maquinaven en secret.
Amb el coneixement públic dels secrets d’Estat han perdut la posició dominant dels darrers vuitanta anys.
Tothom veu doncs que Catalunya com estat independent en forma de república és un fet inevitable i proper.
El desenllaç històric del regne d’Espanya és públic i no ho poden amagar.

Robert Mora
Robert Mora
22.02.2021  ·  00:24

Hipòtesis polítiques gens esbojarrades. Espanya, l’Estat Espanyol està entrant en una mena de tunnel de la dimensió desconeguda que pot fer possible el que fins ara semblava que fóra impossible. Es Imperatiu prendre decisions per més desesperades, imaginatives o inèdites que puguen semblar. Res a veure amb “una nova transició” com alguns estan encabotats a denominar. El repte és distint i les condicions noves, i l’aventurer que habita a la Moncloa farà el que faça falta per retenir el poder

Josep Gualló
Josep Gualló
22.02.2021  ·  01:09

TOTES AQUESTES HIPÒTESIS SOBRE ESPANYA SON POSSIBLES

Però depenen molt del que passi a Catalunya. Jo fa temps que tinc molta por que a Catalunya es faci el tripartit PSOE, ERC i COMUNS. Però les possibilitats de que es faci, s’estan esfondrant.

PSOE i Comuns no passen un bon moment. ERC (ja era hora) sembla que tot i la seva miopia, comença a veure, que els vots rebuts son només per construir la independència i que no els pot utilitzar com si en fos el propietari. La revolta de la militància podria ser espectacular

En aquest moment, hi ha moltes coses obertes que dificultaran la formació del parlament, que és molt més important que el govern, encara que a molta gent li costa veureu.

Les negociacions entre els tres partits que en teoria son independentistes, seran dures hi veig que serà molt difícil que el 12 de març es pugui estrenar el nou parlament.

No m’atreveixo a donar més opinions. Hi ha massa variables que depenen de quants plats pel cap es tirin els partits. Esperem i cuidem-nos molt el cor que els infarts son molt perillosos.

Salvador Molins
Salvador Molins
22.02.2021  ·  04:41

El camí fonamental de tot plegat és l’edificació, en les nostres ments del relat, i la concreció sobre el territori, coordinació de les Assemblees territorials i sectorials, dels Consells Locals, dels Debat Constituent i dels CDR, … junt amb tots els votants del 1r d’octubre del 2017 i els votants del 50%+2,7 del 14-F, de la República Catalana Independent.

Fem veure a tothom que “LA DEMOCRÀCIA ESPANYOLA PLENA” DE MERDA ENS ACONSELLA EL DIVORCI RÀPID I URGENT.

Em temo però que ER encara no ha sadollat del tot les seves ànsies de poder i amb la mateixa excusa de la por de Vox seguirà donant suport als espanyolistes enlloc d’unir-se totalment amb els altres catalans per a dir prou, i fer tot el possible per completar el camí que anem fent, dia a dia, donant arreu i permanentment la imatge de ruptura total amb l’estat espanyol, i cercant suports econòmics, diplomàtics i militars. Dient a tort i a dret que estem tips i emprenyats de tanta merda imperial fracassada.

Enviem els espanyols a fer punyetes, estem farts d’ells i de totes les seves coses!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
22.02.2021  ·  05:40

Sr. Partal, es deixa , curiosament; el motiu (únic) per què ERC i PSC no van de conjunt: perquè el sr. Illa vol la presidència(no veuen res). Cada poble té els dirigents que es mereix, endavant l´esquerra i repúblicana i de Catalunya. Buaa, la migdiada continua.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
22.02.2021  ·  06:30

Entre principis de 1930 i finals de 1932, les estúpides maniobres dels partits de dretes alemanys, junt amb el president del Reich, von Hindenburg, varen acabar propiciant un govern de coalició amb Adolf Hitler. En paraules de von Pappen, a qui Hitler més tard va tancar en un camp de concentració: “hem contractat el Sr. Hitler”.

La dreta alemanya- i el president del Reich- no creien en la democràcia: volien un règim autoritari com en l’època del Kaiser i per tant maniobraven per crear una mena de “demodura” a l’estil Putin. Però no volien un règim feixista. Per a assolir llur objectiu, entre altres coses varen començar aplicant un 155 a Prússia, el land més gran, governat per l’SPD, els únics demòcrates de debò. La crisi econòmica i les maniobres de provocació del partit Nazi, que creava incidents i acusava el govern de no sufocar-los (us sona ?) varen fer la resta.

Val a dir que al cap de 6 mesos del govern de coalició amb el Sr. Hitler, tots els partits estaven prohibits, i molts dels que havien donat diners per tal de facilitar-los l’ascensió, eren morts, a la presó o a l’exili.

El feixisme no és una dreta normal. Fins i tot a Espanya. Fer el que sigui, com està fent el PSOE per tal que pugi pensant-se que no governaran mai (greu error perquè a moltes comunitats ja governen per persona interposada, com ara a Andalusia) perquè a la gent li farà por votar-los i aniran al PSOE com a mal menor és una gravíssima irresponsabilitat, fins i tot des de la perspectiva espanyola. Ja s’ha vist amb Salvini, a Itàlia que la gent vota la ultradreta sense manies. Els hauria de caure la cara de vergonya- si és que en tenen- de fer el que estan fent.

És increïble que demonitzin partits escrupolosament democràtics com Junts o persones de trajectòria personal irrefutable, com el MHP Torra anomenant-los feixistes, o ni s’immuten quan passin pel davant dissidents empresonats, mentre consideren normals les declaracions i fets de persones que voldrien fer tornar el seu estat al temps dels reis catòlics i tancar tota dissidència a la presó amb pany i forrellat. Pedro Sánchez és una desgràcia per Espanya i una plaga per Catalunya. Tant o més que l’inefable Rajoy.

Entristeix d’altra banda la incapacitat absoluta d’entomar crítiques: dir que Espanya no és una democràcia plena l’únic que fa és posar l’èmfasi sobre les seves mancances, que qualsevol democràcia de debò ha de ser capaç de veure i esmenar, per continuar essent democràcia. No ha estat aferrant-se a principis inamovibles que EUA és una democràcia des del temps de Carles III d’Espanya o Anglaterra des del temps de Carles II d’Espanya.

Podria dir que a nosaltres tant ens fa, perquè hem d’anar de cara a barraca i esdevenir independents. Però veig difícil aquesta opció de moment, veient la teranyina en què està atrapada ERC, el bloqueig mutu entre partis, la pèrdua d’oportunitats històriques, el poc control del territori que tenim, el marcatge absolutament obscè en tot del govern central i el biaix cada cop més evident dels mossos.

Per tant més val que tot no vagi a pitjor. Però crec que la irresponsabilitat manifestada fins ara no augura res gaire millor. I tant de bo m’equivoqui pel bé de tots.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
22.02.2021  ·  07:29

Res de nou, aquesta coalició és el capítol final de l’esfondrament d’Espanya.

Josep Salart
Josep Salart
22.02.2021  ·  08:25

Per nosaltres, crec que s’ha acabat tot.

Crec que la JEC va cuinar el resultat (tots sabem que fan el que els convé) fins el punt de contentar el tonto útil del PSC i per un vot, fer que ERC formi govern autonómic.

No he vist que, per exemple l’ANC, fes un treball massiu per comprovar el resultat electoral; i després com diu en Carles Viñals en altres llocs, ens van entretinguent pel carrer.

Cal un moviment independentista fort i, si JUNTS s’apalanca, cada vegada el tren el veurem més lluny..

Albert Miret
Albert Miret
22.02.2021  ·  08:29

És la desintegració d’un país que Europa ja no pot mantenir ni molt menys, justificar. Els espanyols no saben que cap projecte fet amb la intenció de fer mal o de perjudicar algú arriba a un bon final. Fa les seves barbaritats, però al final s’acaba malament. Espanya ha perdut la confiança de la Unió Europea, i el que és més perillós, dels països europeus. Quan s’havia vist que li deixessin diners per aquest sac sense fons amb  condicions? Aquí, els governants se segueixen fotent el mec i declaren la distribució dels diners que pensen fer. A tu te’n donaré i a tu no, com si fossin ells els repartidors oblidant, però, que a  la hipoteca hi consten unes condicions dures. “Et dono això, però estaràs vigilat de prop i no se’t donarà  allò que no vagi destinat a canviar el rumb i a passar a ser un estat modern”. I són els països que ja farts de mantenir al fill deficient, que es compra trenets elèctrics, mentre la gent se l’hi mor de gana, ho exigeixen. La UE a Itàlia ja hi ha posat “l’home del vestit negre”. Es diu Draghi i és europeista més que italià. Algú s’hi juga alguna cosa a què a Espanya passarà el mateix? Se’ls està acabant la festa, i com a mínim ja els estan dient que ja no manen tant com es pensen, i que ja no pot ser tenir un sistema judicial digne d’una Alemània nazi, ni governar el país odiant ètnicament determinades “autonomies”, i menys destruint l’única que paga diners a l’EU, en lloc de demanar-ne com fan totes les altres. Caldria aprofitar el temps abans que passi a dependre de la UE, perquè l’últim que els interessa econòmicament és la nostra independència. Espanya sense Catalunya és inviable econòmicament, pel que la UE vol Catalunya dins d’espanya. Potser dissortadament per la meva edat, no podré veure la República Catalana, però sí que gaudiré amb el final d’una moribunda bèstia que no hauria d’haver nascut mai.

ramon Feixas
ramon Feixas
22.02.2021  ·  08:43

La relació entre PP i els PSOE mai ha estat de rivalitat. Que la seva gran solució era anar junts , ja es veia al 2016, però com bons orgullosos incapaços de rebre lliçons, no ho varen fer. A oposició hi haurien tingut una opció més acceptable democràticament que és Podemos i no s’havia creat l’infecciós de VOX a les institucions. Sembla un acudit parlar d’un PP domesticat, ja que Don Felipe porta-giratori és més PP que no pas els propis cloaquers. L’èxit garantit d’aquest tren ja va passar i ara, si van per aquí és una aventura per ells mateixos, encara que pugui ser facinerosa pels partidaris dels drets humans. Tot és anar afegint merda al femer. Qui ajudarà a treure la cua i les banyes a Podemos. Fins hi tot bona part de l’independentisme amb i ofuscament pensen que aquests distintius estan ben col·locat i s’alegren dels seus fracassos electorals: la gent es venja a mb qui pot. Mai amb el vertader autor der la malifeta. I així, anar i posant entrebancs al procés. Ni idea de què faran, però s’ajunten , només anirà bé pels jutges franquistes i armats franquistes; la resta haurà d’aguantar un absurd patiment. una part l’independentisme potser seguirà necessitant enemics a tots els bàndols i renunciant a amics de l’altre bàndol. o anima pas, però esprem la consciència del poble català compensi.

Pep Agulló
Pep Agulló
22.02.2021  ·  08:48

(el comentari va més pel PS1)

GUANYA L’INDEPENDENTISME I S’ALLUNYA LA INDEPENDÈNCIA…

74 escons i passem del 50%. L’independentisme ha guanyat i la independència s’està allunyant. Sembla una paradoxa però no ho és pas.

¿Per què no hi ha un nou executi independentista aprofitant aquesta oportunitat?

Doncs perquè la lluita és per l’hegemonia política de l’autonomia i no pas una visió de país. I en aquesta lluita ERC insisteix a arrossegar els comuns al nou govern en l’estratègia de pactar amb l’enemic que ha dit per activa i per passiva que res d’amnistia ni independència…

…I en l’evidència que ara els comuns ja són “casta” servil amb l’oligarquia espanyola, monàrquica nacionalcatòlica i franquista… Ah! però són d’esquerres…

La pinça que fan aquestes esquerretes espanyoles i ERC a Junts i al Consell per la República és d’una agressivitat sense límits. Mentre els comuns comparen Vox amb Junts, l’ideòleg d’ERC, Sergi Sol afirmava que Junts és l’extrema dreta., Voleu més estratègia compartida amb l’enemic.

De paradoxa res…

PS. VilaWeb crec no s’ha pronunciat. Podem discutir de les protestes al carrer, del que vulgueu. Jo les considero del tot legítimes i necessàries. Per això he de desmarcarles de l’atac al Palau de la Música. Un atac a la nostra cultura és un atac de caràcter feixista que no té res a veure amb la resposta ciutadana. Perquè defenso les protestes, condemno l’àtac.

josep soler
josep soler
22.02.2021  ·  08:49

Doncs si els del PSOE són socialistes els NAZIS també.
Porten pràcticament les mateixes paraules en els seus anagrames. Uns hi posen “obrer” els altres “treballadors”; uns “espanyol” i els altres “nacional”. Les paraules “partit” i “socialista” són idèntiques en els dos partits.
Les dues organitzacions d’avui son hereves de les que fa 80 anys es donaven les mans i compartien divisions Còndor i Azul.
Les dues avui són més tranquil·les que les dels seus avis: uns peguen a immigrants i els altres a catalans.
Es diferencien en dues coses:
A.- Els catalans hi tenim a les dues repartim llenya, en Alemanys només hi tenen una.
B.- Els alemanys no en diuen “socialistes”, nosaltres sí.

Jaume Abelló
Jaume Abelló
22.02.2021  ·  09:02

Quan Iugoslavia es començava a desintegrar va sorgir Milosevic, un home fort d’esquerres. Algú recorda com era el PP de la primera epoca? Aquell que ho feia amb el suport de CIU? Si el comparem amb el PSOE d’ara a algú li sortiran els colors

Carles Blas
Carles Blas
22.02.2021  ·  09:24

Encara està per veure que ERC no formi govern amb el PSC. I espero anar completant equivocat.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
22.02.2021  ·  09:31

No és només el PSOE. No pot ser gratuït que el Casado digués que no li havia agradat la violència de l’1-O, ni que Alejandro Fernandez sortís als debats de tv3 arremeten contra VOX com si fos cupaire. Hi ha instruccions perquè PP S.A. absorveixi C’s i faci el paper que es va dissenyar per C’s: El partit frontissa que ha d’evitar per sempre més que la perifèria pugui dedidir res a l’estat feixista castellà.

Lluis Molist
Lluis Molist
22.02.2021  ·  10:14

Els encantadors de serpents (ER ) per res faran un govern INDEPENDENTISTA Amb Junts per Cat i CUP. es trauran de la màniga un govern de progrés ?? i d’esquerres tal com diuen ( i aquí faig un incís ), que es progrés ?? jo mateix em dono la resposta: Progrés es Independència, progrés es sortir d’una dictadura, progrés es disposar de mitjans econòmics per poder actuar socialment, i que ara tenim robats i segrestats per l’estat espanyol. AIXÒ ES PROGRÉS. No es progrés pactar amb uns partits servils i foscs que s’omplen d’aquestes paraules, per desqualificar una majoria, l’independentista. Esquerra es d’aquests. !! Una minoria vol sotmetre una majoria !!!

PERE SIO
PERE SIO
22.02.2021  ·  10:24

No sé si hauran eleccions a la tardor, però la reflexió del Vicenç és molt oportuna. El fet evident és que a les dictadures com Espanya, els governs de coalició grinyolen. El diàleg i les renuncies, necessàries per a la supervivència d’una coalició, no figuren en el diccionari ni del PSOE ni del PP.
L’actual coalició PSOE-PODEMOS es manté gràcies al paperot que estant fent Pablo Iglesias, Echenique, Asens i companyia, s’ho empassen tot. Parlen molt, anuncien molts canvis, són la solució per a tot, però a la realitat res de res. Com diu la dita castellana “perro ladrador, poco mordedor”. I així veiem com la llei mordassa segueix i s’amplia, la repressió augmenta en tots els fronts, de l’amnistia ni s’en parla ni és possible, els indults no arriben mai, els dret d’autodeterminació no existeix, i el referèndum ara no toca. Els que havien de canviar-ho tot, de moment es conformen amb que tot segueixi igual, però ells ben asseguts a les poltrones del poder, gaudint d’un bon sou que és el que toca.
El PP a les hores baixes amenaçat per la corrupció que li vessa, veu com VOX es va apropiant del seu espai, Pablo Casado ja es qüestionat pels seus i s’ha de fer un seriós replantejament si vol sobreviure per a ser alternativa de govern a Espanya.
Pedro Sánchez está còmode, ja té aprovat els pressupostos, gràcies al vot gratuït d’ERC, i ara pot tirar uns quants anys més amb pròrrogues, i el seu soci PODEMOS, mosca vironera, fa massa soroll i li molesta. Pablo Casado per tornar a governar s’ha de desmarcar de VOX i necessita espai i paper polític.
En aquesta conjuntura i coneixent com actua el triler i mentider Pedro Sánchez, i l’amistat González-Aznar, que ningú descarti un acord d’Estat, PSOE-PP, per salvar Espanya, la seva unitat, la monarquia, i el seu model de corrupció. Ambdós socis s’han repartit el pastís durant els darrers quaranta anys i tenen molts interessos comuns.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
22.02.2021  ·  10:27

Llegint i meditant aquest article, tinc la sensació que el secret anel del PSOE es el de una majoria absoluta amb unes ràpides eleccions generals.
M’explico, la actual deriva del PP fa que molts dels seus votants clientelars estiguin sense motivacions objectives. Per altre part, VOX no representa un perfil modern, més aviat un retorn al passat evident. Ciutadans es com un “coitus interruptus” polític.
Així que la dreta esta desarmada. Un viratge del PSOE a posicions pretesament de centre, podria recollir una gran cantitat de vots de la denominada “gent d’ordre”
Amb aquesta conjunció planetària, un personatge com Sánchez no pot desaprofitar per treuren’t partit propi, vaja seria com un “Felipe González II”
Per altre part Podemos s’està diluint amb les enbiguetats de les esquerres espanyoles, que son elles mateixes les que s’anulen mútuament.
Això ens deixa als independentistes catalans fora de l’ecuacio política del Estat.

Pere Grau
Pere Grau
22.02.2021  ·  10:30

Admiral Sr. Partal. vostè escriu que “Esquerra mira cada dia amb més serenitat la idea d’un govern Esquerra-Junts”. Tant de bo que aquesta serenitat porti a Junqueras i Aragonès a no malbaratar el vot majoritari dels catalans. Ja és prou creu que haguem d’aguantar l’espasa de Damocles de la CUP on hi ha massa veus que encara demanen del govern que s’ha de formar, coses que només serien possibles una vegada siguem independents.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
22.02.2021  ·  10:30

Sí, Partal: és una maniobra molt possible i fins i tot probable. Però tot això ho veig força com el cant del cigne de un estat, España, que fa aigües per tot arreu. De fet a la vista dels aconteixaments jo no descartaria la possibilitat de un cop d’estat més o menys “tou” per part de algun militar més o menys “demòcrata”. Fa dies que tinc la sensació que alguna cosa s’està coent en aquest sentit. La incògnita és com reaccionaria la UE, i si els colpistes serien prou llestos per a dissimular el cop suficientment.

Perquè el fet clar és que España està en fallida econòmica, política i social. Aviat caldrà retallar pensions i ajudes socials diverses, per començar. El capitalisme “castís” espanyol només fa que generar pèrdues i deutes que mai es podran pagar. La inestabilitat politica va creixent i els problemes greus també, sobretot per la via de Catalunya, que ha destrossat completament el feble edifici del regim del 78. I finalment cal dir que la gent , sobretot els joves, està cada cop més indignada i disposada a treure tota la ràbia covada al llarg de les moltes frustracions sofrides, i només cal una guspira que encengui el foc, com està passant amb el cas Hasel.

Què farà l’independentisme davant tot això? Tirar pel dret o arronsar-se intentant solucionar els problemes de España un cop més? Uns problemes que no tenen solució ni fàcil ni molt menys a curt o mitjà termini, i que resoldre’ls és tota una quimera utòpica ara mateix. Tan difícil és veure per part dels politics catalans que tenim altre cop una gran oportunitat de ser independents a termini bastant curt si som valents i tirem pel dret?! Veurem què fan…

Jordi Torres
Jordi Torres
22.02.2021  ·  10:33

Subscric totalment el comentari d’en Miquel Gilibert. Encara que la política estatal hauria de ser una preocupació perifèrica dels independentistes, doncs sabem que amb Espanya no hi ha res a fer i que mai permetran un referèndum pactat; vista la frivolitat amb què el ‘gobierno’ de Madrid està actuant pel que fa a l’extrema dreta, haurem de tenir-hi sempre un ull posat.

Si els càlculs que explica en Vicent a l’editorial són certs, sembla que com a part de l’equació el PSOE vol jugar amb l’extrema dreta, deixar-los-hi corda per tal que creixin i la gent els comenci a percebre com una amenaça real, quedant ells com a partit aglutinador capaç de pactar amb PP i Ciutadans sense cap penalització, i deixant a Podemos i Vox als extrems. Com un nen jugant amb llumins, Pedro Sánchez sembla que no sàpiga el potencial devastador del feixisme ni la facilitat que té a sortir-se de mare. Ja fa temps que hi juga, tolerant manifestacions nazis, deixant que la vomitiva noia feixista aquella surti als mitjans culpabilitzant als jueus (que en coneix algun?), o aquell altre psicòpata que diu que el feixisme és alegria. És el problema de tenir dirigents narcisistes, ignorants (fins i tot de la seva pròpia ignorància) i que no han capit un sol llibre, article o documental que expliqui la història del segle XX. Que no sap que a Hitler el van votar? Per molt que el feixisme neixi i creixi des d’un partit ‘democràtic’ no deixa de ser feixisme. Tan bon punt li dones l’oportunitat farà l’única cosa que sap fer: ocupar el poder per destruir a tothom que no pensi com ell.

Espanya està en mans d’un incompetent majúscul, un arrogant desinformat sense conviccions polítiques ni coneixement d’estat, un exponent perfecte d’aquesta esquerra caviar, de poder i selfie a l’avió estil ‘Top Gun’. Aquesta ‘esquerra’ espanyola pot acabar posant-los-hi la catifa vermella als nous feixistes espanyols, un feixisme de dones maques i negres utilitzats com a disfressa anti-racista, i que tant de mal poden acabar fent-nos a tots. No és la nostra feina arreglar Espanya, però tampoc ens podrem quedar al marge segons com vagin les coses.

Mercedes Laclau
Mercedes Laclau
22.02.2021  ·  10:37

Brillant anàlisi de Joan R Resines… em deixa reflexionant molt, també en la visió historicista dels fets, les limitacions; de vegades tinc una sensació de vértigo com si els fets anessin molt més ràpid que la meva capacitat de comprensió.

Jordi Alou
Jordi Alou
22.02.2021  ·  10:51

Es incomprensible que la majoria de persones que viuen a Catalunya no vulguin acceptar que som una colònia del Residual Imperi Castellà i que les restriccions econòmiques cap a Catalunya afecten a la seva qualitat de vida. La crescuda de VOX es un símptoma esfereïdor a Catalunya ens pot fer molt de mal.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
22.02.2021  ·  11:04

És molt avorrit i pesat seguir parlant de la política de via ampla i de col·laboració i/o apuntalament del règim del 78. Això és així, ERC ha guanyat a les altres dues opcions independentistes, hem d’acceptar-ho, tenir paciència i esperar que passi aquest ‘xarampió’ amb l’esperança que els fets faci tornar als companys ‘reformistes’ i als companys ‘integristes socials’ al camí de la realitat, d’entendre que hi ha dos temps molt diferenciats i necessaris. Primer temps derrotar al règim del 78 i proclamar de República, segon temps aplicar el model social que decideixi la majoria. No es pot fer alhora perquè el primer temps és el més difícil i hem de ser-hi tots. Que bona era la metàfora que ens va ensenyar en Partal, el pendent ferroviari. Ara comença a tenir sentit una altre, ‘no agafar el tren quan passa’. Ahir vam poder veure i escoltar alguns manifestants que, micròfon en mà, arengaven als seus companys abans de manifestar-se, abans de la seva particular guerra amb la policia i -sempre en castellà- feien una relació de les desigualtats i dificultats socials com a raó de la seva lluita -no només per Hasel- i algú va dir que ara els comuns no els tornarien a enganyar. Una pancarta molt il·lustrativa deia: “nos habeis enseñado que ser pacíficos es inútil”. On és amb tot això l’independentisme?, el tren s’ha posat en marxa i nosaltres encara estem a l’andana. Ho vaig dir ja fa temps que aquesta pandèmia, amb el daltabaix social que produiria, ens donaria l’oportunitat de liderar la revolta. Sembla que no serà així i que el testimoni d’aquesta cursa el prendrà una força fàcilment assimilable pel sistema, com ja va passar amb el 15 M.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
22.02.2021  ·  11:34

Crec que s’hauria de deixar de dir esquerres al PSOE i als Podemos-Comuns.
Especialment als Comuns, que vivint aquí tenen la barra de dir dreta/ultradreta a JxCat, que és en moltes coses més socials que ells, sobre tot en el reconeixement del dret d’autodeterminació dels pobles i de que Catalunya és una minoria nacional sotmesa per la força i els col·laboracionistes espanyols.
Què és d’esquerres la Jessica Albiach o la, Colau, o el Coscubiela.? NO, són sangoneres de la política, amb l’únic objectiu de viure d’ella. Mireu la hemeroteca dels tres i ho tindreu encara més clar.

El PSOE porta la etiqueta “socialista”, també la duia el partit de Hitler “Nacional Socialista” i no era precisament d’esquerres.
O algú pensa que Felipe González i Alfonso Guerra, dos de les vaques sagrades del PSOE, són d’esquerres ?

Aquest parell de feixistes disfressats van ser els artífexs de la consolidació a l’exèrcit, la PN, la GC, l’administració i la Judicatura, de tots els seguidors del dictador Franco. Van blanquejar davant d’Europa a espanya i al borbó posat pel dictador.

jaume vall
jaume vall
22.02.2021  ·  11:57

A curt termini. Entrem en la roda del hàmster. Volem la independència, però és molt difícil; els que dirigeixen el moviment volen manar en exclussiva; no suporten l’adversari perquè el consideren traidor; la majoria no pensen en la gent que els ha votat, sinó en el grup de fidels que el protegirà. Tot molt espanyolista, política de territori petit, baratarià, gallinaci. Acceptem quatre anys perduts.
A llarg termini. Catalunya, i el seu conflicte de nació contra nació amb Espanya, ja s’ha instal·lat com un element polític en l’imaginari nostre, però també internacional. Diguem-ne com Escòcia. Difícilment tindrà marxa enrera si ha superat l’1/O, el 21/D i el 14/F. I quan un problema s’enquista, alguna vegada hi haurà algú amb la suficient autoritat per fer que deixi de ser un problema. No és poca cosa. Però ens mereixeríem -o no, donat el que votem- que fos més ràpid.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
22.02.2021  ·  12:33

Perdón por mi osadía, esto es ribia el pasado día 18:
PsoE, rumbo: salvar régimen de 1978
El caudillo guapo, ayer, 17 de febrero, soltó otra de las suyas, al equiparar a “Junts per Cataluña”, nada menos que con Vox. Como pasa tantas veces con los merca chiflos, más importante que lo que dijo, es lo que quería decir: A Junts, ni pan ni agua.
Es la última trinchera del imperio en la colonia de N.E. Está resignado, por inevitable a que gobierne ERC, pero no quiere por nada del mundo que sea un “gobierno independentista”, la clave está en la quinta o sexta columna de los podemitas, no es el freno de mano, son palos en las ruedas, previamente desinfladas por si acaso. A cambio, la abstención del efecto Illa que no brilla, el ministro vacunado, y palabras y más palabras, sin efecto y sin coste.
Al otoño, o cuando más la primavera, próximas elecciones, y se acabó el recreo. El Coletas y sus compis a cantar por las esquinas, que el PsoE y el PP harán la coalición que los poderes fácticos de la UE les demandan. Ya, nada que pagar a cambio, ni abolición de ley mordaza, ni abolición de la reforma del estatuto de trabajadores, ni abolición del delito de sedición, ni ostias de autodeterminación …
El PP en su peor momento: en la encrucijada de revivir la vieja Alianza Popular, de fascistas camuflados, franquistas agazapados y liberales posmodernos; o verse superado por la extrema derecha fascista, supremacista y reaccionaria de VOX.
La ideología de extrema derecha, en sus vertientes del supranacionalismo español ya estaba en germen en UPyD, CS y tantas voces del PP, con algunas del PsoE. Por el lado del PP: desde el ultra Marcelino, el vox fugado Vidal Cuadra, el publicista Zarzalejos, con la quilla de la FAES del “padrone” don Aznar y la marquesa tan fina con su lengua viperina Caye tana, vaya pana. Por parte del PsoE, la simpática Rosita y sus compis aguerridos: exfalangista Bono, electricista Corcuera, el castizo Ibarra o el fino Leguina, la perra de los hermanos Guerra, el sr. X y z y su historia de cal y GAL. Por último, CS: la Inés y el Rivera, polvo de una primavera.
Además, el PP tiene el lastre de su calvario judicial, que no acabará bien. De momento quieren cambiar la fachada, de la cueva de ladrones, qué está en venta al parecer, a ver si da para algo …
Según dice Iván: el PP necesita ahora un salvavidas: El PP del casado, que parece un fracasado, puede verse así encumbrado, si se hace de repente nuevo socio preferente en la gran coalición, la que tendrá por misión, recoser bipartidismo, dejar en paz al VI palos, para enterrar a su padre, el emérito fugado, con los honores de estado, y aquí nada habrá pasado.
Como no soy adivino, y no quiero que esto pase, me permito una opinión para los compis de Esquerra, y los compis podemitas: parece que todos quieren para el Imperio borbónico un salto republicano y de corte federal. Este es mi enfoque paisanos: La forma más rápida de llegar a una república federal (quizá la única), para el imperio hispano-borbónico, es empezar por proclamar la “Republica Catalana Independiente.
Que así sea.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
22.02.2021  ·  13:37

Ja ho he dit en els comentaris per al Doctor Resina.
No entenc com encara ERC pot tenir tants votants.
I em sap greu per la Sra. Laura Borras que considero molt més a l’alçada i molt més preparada en cas d’embat final.
Quan sera el moment, ens trobaran amb els pixats al ventre perqué ERC (com el 2016-2017) no haurà preparat res.
Sense dialogar amb el Consell per la Republica no farem res. I ERC no vol dialogar amb “els nostres”.

Lluí Mor
Lluí Mor
22.02.2021  ·  13:49

Com diu Pep Agulló, “voleu més estratègia compartida amb l’enemic”. Pedro Sanchez equipara Junts per Catalunya amb VOX i Sergi Sol ho magnifica.
Amb referència al PS3: Sis dies seguits de vandalisme al mitg de Barna despues de que els partidaris de la independència haguesim tornat a guanyar les eleccions, sense que ningú ho atures. Com és que només ha passat a Catalunya? Com és que hi havia tans mossos acorralant gent i els assaltadors de comerços estaen sols?. És més, és veu com entren a destrossar botigues i a fora hi ha policies mirant-s’ho, animant-lo’s diria jo.

I el govern català saben que això és una operació d’Estat amb tota recla contra les nostres institucions i tot el que representa la Generalitat, que han fet?….. si, han tornat a acotxar el cap, muts i a la gabia i esperar que pasi la tormenta. Llavors continuaràn amb les lamentacions fent-se les victimes i qui dia passe any empeny, continuant enganyant a la tropa.

Hi ha uns 3000 carrecs que s’enduen de l’ordre de 60 a 90000 mil euros any, alguns més. el comú dels mortals guanye entre 18 i 28000 mil euros any. El que ving a dir és, que un d’aquests botiflers si pot estar 8 anys al carrec, ja ha guanyat més que algúns en tota la vida. L’Estat Ñol això ho sap perquè són els que els hi aguanten el regim, per això l’Aznar va dir el que va dir.

Catalunya mai serà independent, per molt que em dolgui, poden comprar massa gent i ho estan fen, sino a que ve el comportament de la CUP, i ERC. D’avant d’aquests fets tan greus, com és que no diuen PROU, tots junts?

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
22.02.2021  ·  14:13

Esta todo podrido, todo es un negocio mafioso lo que pertenece a este pais inmundo.

Y a proposito de “Mafia” quiero contaros algo que está muy tapado y que pero como muchisimas bestialidades que hicieron los españoles en el mundo ya seria hora que fuera de dominio publico.

Hablamos del Sur Italia y su dominacion por parte de los españoles a través del “Reino de las dos Sicilias”… Ante de esta dominacion el Sur Italia, tierra heredera de la “Magna Grecia” brilla por su explendor, por las artes, por ser tierra nadal de filosofos como Tomaso Campanella y Giordano Bruno…

Llegan los españoles con el “Reino de las dos Sicilias” 1816 – 1861… Cuando los Borbones se marchan sale en evidencia que han dejado en herencia:

La “Mafia” en Sicilia, la “N’ drangheta” en Calabria y la “Camorra” en Campania y a Napoles.

No me cabe ninguna duda que dejaran su espantosa contaminacion en la Unión Europea.

Se necesita que alguien escriba una obra haciendo un elenco de los espantosos destrozos que lo españoles hicieron en todos los lugares del mundo donde pusieron sus pies.

Serviria muchisimo a todos los paises del mundo que quieran relacionarse con España.

El año pasado el presidente de México, Manuel Obrador pidió a España que pidiera perdon por los masacres, las devastaciones y genocidios que hizo en Centro y Sur América… Lo que no quita que lo de Manuel Obrador se queda desgraciadamente como un caso aislado…

Se necesita un conocimiento sobre el peligro que representa España para la civilización humana totalmente exaustivo.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
22.02.2021  ·  15:04

Per l’independentisme de debò aquest nou esperpent del PSOE pot ser un nou revulsiu i la confirmació internacional que PP i PSOE són el mateix. Per això no ho trobo ni bo ni dolent. Més del mateix.

A ER però (no els considero indenpendetisme O en tot cas només al 50%) els trastocarà els plans doncs la seva priotat d’aconseguir l’indult per Junqueres, si no passa ara tampoc passarà mai.

Tant de bo se n’adonin de totes les errades estratègiques que han comès fins ara, deixin de fer volar coloms i es posin a governar pensant en el país. I oblidin els seus deliris que ja fins i tot s’atreveixen a publicar per boca dels seus “escribidors”.
https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-barbeta-pacte-erc-comuns-abstencio-psc-jxcat_585276_102.html

David Mascarella
David Mascarella
22.02.2021  ·  15:58

Vicent, crec que el què ens planteja avui és esscencial: si hi ha canvis al govern espanyol, caldrà una resposta unitària ferma per avançar malgrat el previsible embat de qui ens vol esclafar.
No parlo de ruptura o reformisme sinó de treballar amb totes les forces partint de la capacitat real que tenim. Crec que seria convenient continuar amb aquesta anàlisi, perquè ens ajudaria a tots a veure-hi més clar icentrar el debat.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
22.02.2021  ·  15:59

Jo no veig tan clar que li surt tot tan rodó a Pedro Sanchez.
El PP ja fa temps que té llest per despegar al Nuñez Feijoo i si aquest es presenta, el PP farà una gran revifada recuperant l’electorat perdut cap a Vox i absorvint el de Cs. Només hem de veure el que ha aconseguit a Galicia on Vox no ha aconseguit representació – els té dins – i Cs es irrellevant
Si el PP es refà, i estic convençuda de que ho farà, el PSOE ho té malament

Roser Caminals
Roser Caminals
22.02.2021  ·  16:24

Voldria compartir l’optimisme del Vicent quan diu, respecte a un pacte PSC-ER, “que Sánchez interpretava molt malament els missatges que enviava Esquerra perquè aquesta possibilitat no s’havia posat mai sobre la taula. Però, siga com siga, ara, amb el resultat que hi ha hagut, és literalment impossible… …i amb Esquerra mirant, com mira, cada dia amb més serenitat la idea d’un govern Esquerra-Junts…”
Encara no tenim cap garantia que alguna mena de pacte PSC-ER no es materialitzi. Aquesta possibilitat no s’ha posat damunt de la taula pública, però ignorem si s’ha discutit entre bastidors. Tampoc estic segura que ER miri amb serenitat un govern amb Junts. Està per veure. Com deia ahir un article de Jordi Barbeta, “tot és possible.”
L’ANC no ha fet un estudi exhaustiu del vot exterior, però la FIEC, sí. El trobareu al Twitter. Junts duia una avantatge de 6 a 7 punts sobre ER entre els poquísims vots que es van poder comptar.

Berta Carulla
Berta Carulla
22.02.2021  ·  16:29

Deu ser que els qui han votat ERC ja els està bé la humiliació, els cops de porra i els ulls buidats, l’espoli, la pobresa, la policia delinqüent que protegeix l’inframón de la via laietana. Deu ser que com deia algú ahir l’independentisme veritable som el 30%. Els altres són de pega. Independentistes de boca i prou. Romàntics, independentistes subjectius. Independentistes si tot bé de cara, i prou.

No cal donar-hi moltes voltes. També pot ser que hagin guanyat fent trampes, ajudats per les clavegueres. Ells no tenen capacitat per a fer la independència. Fa gairebé un segle que són independentistes, per alguna cosa és. Aniran agafats a les faldilles del poder espanyol. No saben fer altra cosa.

Molta pena. Almenys tenim un president de la Generalitat a la mida del poder que té la institució. És a dir, nul. L’únic poder si de cas és el d’escanyar els ciutadans de Catalunya. Mentre Catalunya sigui espanyola els catalans serem una femta que es pot trepitjar. Uns i altres.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
22.02.2021  ·  17:24

Bona tarda! Gràcies Sr. Partal i gràcies VW.

Realment en Sanchez i el psoe sols pensen en el poder i en estar-s’hi tants anys com sigui.

Si el seu “gurú” (Redondo, oi?) els pronistica un èxit electoral fent eleccions al setembre, les faran.
No els agrada el soci de coalició, cosa que sap tota Ñ, però els toca aguantar.
Sí, és cert que els resultats a Catalunya no els van sortir com s’esperaven i ara Illa s’estarà 4 anys (???) a l’oposició, ja que ER [ni que vulgués] pot permetre’s governar amb ells, ni amb el suport d’ells. La credibilitat (ja és molt dubtosa; no poden malbaratat-la del tot).

Per tant, comptant que Sanchez faci unes noves eleccions, no és segur que li surtin com s’espera i sí, potser pot trencar amb Podemos -soci incòmode i molt- PERÒ potser no té la majoria suficient i es troba si fa o no fa com ara.
Bé ja es veurà.
A més, a nosaltres ens interessa Catalunya i el fer un Govern que posi camí “ràpid” cap a la independència.
La resta, que s’ho facin.

Lluís de
Lluís de
22.02.2021  ·  17:36

Pregunto: si es confirmés aquesta ziga-zaga, que consideres més probable? a) que abans s’hagin concedit indults (totals o parcials) per a forçar el PP a transigir-hi o b) que els indults no arribin mai.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any