La NASA està estudiant una arquitectura senzilla per portar a la Terra mostres de Mart, la qual cosa podria permetre estudiar aquí roques del planeta vermell abans del 2030.

El concepte es concentraria a obtenir mostres emmagatzemades per la propera missió Mars 2020 per portar-les a la Terra tan aviat com sigui possible. Aquesta proposta s’ha discutit en una reunió del comitè de les Acadèmies Nacionals dels Estats Units que dur a terme una revisió intermèdia de l’enquesta decennal de ciències planetàries del 2011.

‘Aquesta és una arquitectura molt més simple’, va dir Thomas Zurbuchen, administrador associat de la NASA per a la ciència. ‘Va directament al que jo consideraria la qüestió jugular, que és com aterrar i desenganxar del planeta’.

El concepte, que segons ell és només un dels molts que l’agència està estudiant, involucraria el llançament d’un aterritzador a Mart a partir del 2026, equipat amb un vehicle de recol·lecció de mostres i un coet, conegut com un vehicle d’ascens de Mart. La nau aterraria prop del lloc d’aterratge de Mars 2020, i enviarà el seu vehicle per recollir les mostres emmagatzemades per aquesta missió i portar-les al mòdul d’aterratge.

Aquestes mostres es carregarien al vehicle d’ascens de Mart a l’aterritzador, que després els llançaria a l’òrbita de Mart. Un orbitador de recol·lecció de mostres, llançat per separat, es reuniria llavors i prendria la mostra per a una tornada directa a la Terra o a l’espai cislunar.

 

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb