El govern espanyol ha decidit de restringir durant trenta dies tots els trajectes aeris que no siguin imprescindibles, intervenir les residències de gent gran privades i ampliar l’actuació de l’exèrcit per a fer front al coronavirus. Ho ha assegurat el president de l’executiu, Pedro Sánchez, en una compareixença després d’una reunió amb els presidents autonòmics per a coordinar la resposta a la pandèmia de Covid-19.

Ha estat llavors que ha anunciat que destinaria recursos als ens locals per a fomentar el repartiment de productes de primera necessitat, farmacèutics i aliments a domicili per evitar la gent gran perquè no surti de casa. Les mesures també inclouen la creació d’un fons de reserva estratègica de material sanitari i de medicaments en cas de pandèmia per evitar que més endavant l’estat espanyol es torni a veure ‘desproveït’ com ha passat aquesta vegada. D’una altra banda, ha dit que al pròxim consell de ministres s’aprovarà la pròrroga de l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril, que haurà de ratificar el congrés dels diputats, on confia tenir prou suports. De fet, ha apel·lat a la responsabilitat de tots els grups polítics en un moment de ‘guerra contra el virus’.

També ha informat que, en primer lloc, posa a disposició de les comunitats autònomes les instal·lacions, els mitjans humans i materials de les residències d’avis privades per reduir el nivell de càrrega i el perill de contagi dels centres públics. La setmana passada ja es va decidir d’intervenir la sanitat privada. En segon lloc, es restringeixen durant trenta dies els desplaçaments ‘que no siguin imprescindibles’ des de tercers països. En són exempts els dels residents de l’espai Schengen que es dirigeixin al lloc de residència o que facin tasques essencials; és a dir, professionals sanitaris, diplomàtics, transportistes, personal de vol, o turistes que vulguin tornar a casa.

Quant a les forces armades, ha detallat que ampliaran ‘significativament’ les seves accions traslladant per via aèria o terrestre els malalts de centres hospitalaris saturats a hospitals amb recursos disponibles. Segons que ha dit, donaran suport logístic en el transport de material sanitari procedent de l’estranger i la posterior distribució, ajudaran a transportar ‘personal clau’ cap als territoris extrapeninsulars i a repatriar els espanyols amb dificultats per a tornar.

Sobre les demandes d’aturar tota activitat no essencial adreçades per presidents com el de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que les mesures que pren Espanya són ‘a l’avantguarda’ de la lluita europea contra el virus i que són ‘duríssimes’. ‘Les mesures que imposem no tenen comparació a Europa’, ha assegurat. ‘Itàlia va prohibir ahir els desplaçaments a segones residències i va tancar els parcs i jardins, actuacions que l’estat espanyol ja va decidir una setmana abans’, ha dit.

Per ‘ser conscients de l’envergadura de la frenada econòmica’, ha detallat que el descens de l’ús de transport públic oscil·la entre el 90% i el 80% en comparació amb l’any passat. Per exemple, divendres l’AVE entre Madrid i Barcelona va tenir tan sols 27 passatgers, quan normalment en té uns 10.000.

A més, Sánchez ha demanat que s’articuli ‘un gran pla Marshall’ a tota la Unió Europa mobilitzant recursos com mai fins ara per poder obrir un procés de reconstrucció social i econòmica una vegada superada la crisi de la Covid-19. Tanmateix, ha insistit a remarcar que ‘l’esforç extraordinari’ no pot radicar solament en una resposta estatal, sinó que ha de ser europea, motiu pel qual ha reclamat un fons europeu per a desocupats i que s’emetin bons que mutualitzin el deute. De fet, fins i tot ha suggerit que, per coordinar la resposta internacional, ‘com abans millor’ es reuneixi el G-20.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.