El govern espanyol ha publicat avui un informe sobre el primer any de mandat, que recull, entre altres conceptes, el grau de compliment dels acords d’investidura de Pedro Sánchez. S’hi inclou un gràfic amb els percentatges de compliment dels pactes amb els partits que van fer-ho possible, entre els quals hi ha ERC i Compromís, i s’hi expliciten els acords que s’han “complert”, que hi ha “en procés”, els “no iniciats” o els “decaiguts”.

La Moncloa ha optat per detallar el compliment dels acords especificant-los per partits i no en bloc. I això ha fet que destaqui especialment el cas d’ERC, atès que la xifra de compliment és del 0%, contràriament al que passa amb la resta de partits. La Moncloa considera que l’acord d’investidura amb els republicans –la constitució de la taula de diàleg per a resoldre el conflicte polític– es troba “en procés”. La Moncloa fa una previsió també de quants compromisos haurà complert abans del juny del 2021 i en el cas dels republicans continua essent del 0%.

Pel que fa a Compromís, el govern espanyol assegura que ha complert el 32% dels pactes i que el 45% estan “en procés”. Un 18% no han començat i un 5% han decaigut. La Moncloa justifica que la mesura que preveia la creació d’un grup de treball independent de la comissió delegada d’Afers Econòmics no és necessària perquè ja hi ha mecanismes de coordinació interministerials que fan aquesta tasca. La previsió del govern espanyol és que el juny del 2021 haurà complert el 41% dels acords amb els valencianistes.

En total, el govern de Pedro Sánchez assegura que ja ha complert el 32% dels acords amb Compromís, el 29% amb Nueva Canarias, el 22% amb el Bloc Nacionalista Gallec, el 10% amb Teruel Existe, un 7% només amb el Partit Nacionalista Basc i el 0% amb Esquerra Republicana de Catalunya.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.