Continua creixent la tensió diplomàtica entre l’estat espanyol i Bèlgica. Després de refusar les euroordres i el judici contra Llarena, s’ha obert un nou front en les relacions diplomàtiques entre Brussel·les i Madrid. El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha cridat a consultes l’ambaixador belga a Madrid, arran d’una carta que Jan Peumans (N-VA), president del parlament de Flandes, va enviar a Carme Forcadell a la presó del Mas d’Enric. Les autoritats espanyoles diuen que el contingut de la missiva és un insult a l’estat, segons que explica el diari De Tijd.

A la carta, Peumans lamenta ‘que la democràcia a Catalunya hagi estat aixafada violentament’ i assegura que l’estat espanyol ‘no compleix els requisits mínims per a ser membre de la Unió Europea’. Peumans és el primer polític important de la UE que parla amb aquests termes contra l’estat espanyol. Cal tenir en compte que el Parlament Europeu va activar fa poc el mecanisme per aplicar l’article 7 de la UE contra Hongria per l’autoritarisme del govern de Viktor Orbán.

L’eurodiputat de l’N-VA Mark Demesmaeker fou qui va lliurar la carta de Peumans a Forcadell el 7 de setembre. A més, la va publicar a Twitter:

El govern espanyol ha dit a l’ambaixador belga, Marc Calcoen, que està ‘decebut’ pel contingut de la carta de Peumans. ‘La carta oficial del president del parlament regional és considerada un insult a Espanya’, explica Calcoen en un informe adreçat al Ministeri d’Afers Estrangers belga.

A més, segons De Tijd, les autoritats espanyoles volen que el ministeri es posi en contacte amb Peumans per deixar-li clar que ‘el contingut de la carta és totalment inacceptable’. De fet, el govern espanyol mateix va dir al president del parlament flamenc que la carta era ‘un gest hostil’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb