La lluita per un nou emplaçament del CAP del Raval Nord ressona també als premis ACCA

  • L’acte de lliurament es va fer al Macba i l’artista Lara Costafreda va decidir de no assistir-hi, en una acció de protesta, i publicar a les xarxes el text del discurs que hi hauria llegit

VilaWeb
Roger Cassany
03.04.2019 - 21:50
Actualització: 04.04.2019 - 16:16

‘He de confessar-vos que, per a mi, és si més no estrany que avui, en aquest espai del Macba, ens sigui reconeguda la feina per un projecte artístic que pretén millorar la vida dels centres de salut i que, al mateix temps, aquesta institució tingui retinguda la capella de la Misericòrdia impedint que s’hi pugui construir un CAP: un centre de salut en un dels barris amb l’esperança de vida més baixa de Catalunya, el Raval. És, si més no, estrany.’ Aquest és el primer paràgraf del text que l’artista Lara Costafreda ha publicat a les xarxes explicant que és el discurs que hauria llegit dalt l’escenari si hagués assistit al lliurament dels premis de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), que es va fer dimarts, precisament al Macba.

Costrafreda és una de la desena d’artistes que han col·laborat en el projecte guardonat, Radiació +++, promogut per l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i el Centre d’Art la Panera, i que el jurat ha premiat per ‘la innovació de valorar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació’. És una iniciativa única al país que consisteix a humanitzar i transformar, mitjançant l’art, els espais de tractament del càncer en aquest hospital.

L’hospital i el centre d’art (que són les institucions nominalment receptores del premi) havien convidat alguns dels artistes del projecte a l’acte de lliurament, entre els quals Costafreda. Però ella va decidir de no assistir-hi, en protesta perquè l’acte de lliurament es feia al Macba, una institució que és al bell mig de la polèmica, perquè, essent propietària de la Capella de la Misericòrdia del barri del Raval de Barcelona, un espai inutilitzat i que li fou cedit per l’ajuntament per ampliar el museu, ara refusa de cedir-lo al Departament de Salut perquè hi construeixi el nou CAP Lluís Sayé del Raval Nord. L’actual és situat a pocs metres, en un edifici de dimensions insuficients i que es troba, en alguns punts, en condicions deplorables.

Treballadors i veïns del CAP fa deu anys que lluiten perquè es pugui construir aquest nou centre i fa dues setmanes van ocupar la Capella de la Misericòrdia (l’únic espai que fins ara s’ha declarat com a hàbil per al nou CAP, segons els estudis de la Generalitat) per denunciar la inacció de les administracions i dels partits polítics. El Macba va denunciar-ne l’ocupació als Mossos d’Esquadra.

Una acció de protesta, no de censura

Arran del primer piulet de Costafreda amb aquest text, alguns mitjans de comunicació van interpretar que l’artista havia estat censurada i que li havien impedit de llegir el discurs:

Pocs minuts després, va aclarir que no havia estat així, que el Macba no l’havia pas censurada:

El projecte Radiació +++

El projecte premiat Radiació +++ va arrencar el 2017 per iniciativa de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i el Centre d’Art la Panera, amb finançament de la fundació Daniel & Nina Carrasso. Consisteix a promoure la interacció conjunta entre artistes, personal sanitari i tothom qui transita pel Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’hospital, dedicat al tractament de càncers, amb l’objectiu de detectar problemes, sensacions i opinions per tal de traduir-les després en un nou disseny artístic de les instal·lacions que sigui capaç de millorar la vida de totes les persones que conviuen amb la malaltia i amb l’espai de tractament. Ací podeu trobar-hi més informació.

Per Costafreda aquest projecte és precisament una mostra de col·laboració útil i productiva entre l’art i l’àmbit de la salut. Una col·laboració que, com ella mateixa explica, podria servir per a inspirar solucions per al conflicte que es viu ara a la Capella de la Misericòrdia del Raval de Barcelona.

Podeu llegir el text íntegre que Costafreda ha publicat a les xarxes:

«He de confessar-vos que, per a mi, és com a mínim estrany que avui, en aquest espai del MACBA, se’ns reconegui la feina per un projecte artístic que pretén millorar la vida dels centres de salut i que, al mateix temps, aquesta institució tinguin retinguda la capella de la Misericòrdia impedint que s’hi pugui construir un CAP: un centre de salut en un dels barris amb l’esperança de vida més baixa de Catalunya, el Raval. És, com a mínim, estrany.

No cal dir que aquest no és un debat entre art o salut, entre cultura o salut. De fet, ni és ni tan sols un debat sinó una urgència. Una urgència per un espai i un espai ideal per suplir la urgència.

Si la funció del Macba és promoure l’art com a disciplina transformadora, em pregunto si no seria possible cedir l’espai al CAP i impulsar-hi projectes artístics per millorar la vida de les persones que transiten per aquest centre mèdic. Com hem fet nosaltres amb el projecte de l’Hospital de Lleida. De segur que seria una solució molt més inspiradora, responsable i conseqüent que la que s’ha trobat fins ara.

Com deia David Fernàndez, ‘tal com està el pati, no se m’acudeix un millor art contemporani democràtic que combatre desigualtats’.

Us animo a seguir l’estel del Projecte Art i Hospital de Lleida i espero que ben aviat puguem veure un nou CAP a la Capella de Misericòrdia.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any