La Junta Electoral espanyola (JEC) ha indicat que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc han de comptabilitzar-se com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap mena de papereta.

En una resolució dictada avui, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, que demanava que es consideressin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s’han inclòs per error als enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten.

La JEC rebutja aquesta possibilitat en recordar que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) estableix que “es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta”. Afegeix que la Junta Electoral espanyola “ha reiterat en diferents ocasions que el vot en blanc s’expressa de la manera prevista en l’article 96.5 de la LOREG, el qual considera com a tal el sobre que no contingui papereta, no preveient-se la confecció de paperetes en blanc”. Per tant, continua la JEC, “la introducció d’un paper en blanc ha de ser qualificada de vot nul, ja que, si bé el vot en blanc és una opció de l’elector, ha de ser manifestada mitjançant les formes que de manera taxativa s’estableixen en l’article 96.5 de la LOREG”. La JEC ordena que es doni trasllat urgent d’aquest acord a les Juntes Electorals Provincials, perquè en prenguin coneixement i remissió a les Juntes Electorals de Zona, i per aquestes a les meses electorals, amb vista a l’escrutini que tindrà lloc quan finalitzi la votació d’avui.

El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha aclarit que no es tracta de paperetes blanques, sinó de les restes de tallar les paperetes, que no es van treure dels sobres. “En adonar-nos-en vam demanar que comptessin com blanc. Han dit que no”, ha explicat a través de Twitter. També ha dit que això pot afectar unes desenes de vots i que “difícilment canviaran res” perquè la diferència del vot nul amb el blanc és que el blanc fa més difícil obtenir el primer escó, però que “no anirà d’una o unes hipotètiques desenes de vots”, ha assegurat Peña-López.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.