La Junta Electoral denega al govern la pròrroga del termini per a demanar el vot per correu dels catalans a l’estranger

VilaWeb
ACN
26.08.2015 - 17:32
Actualització: 26.08.2015 - 23:06

La Junta Electoral ha acordat de denegar la petició del govern d’ampliar el termini previst per a demanar el vot per correu dels catalans residents a l’estranger, que s’acaba dissabte, segons que ha pogut saber l’ACN. El Departament de Governació argumentava la petició en el fet que els tràmits s’havien de fer durant el període de vacances i també apel·lava a la reducció d’horaris i personal dels consolats espanyols. El govern ha explicat aquests últims dies que aquesta mena de sol·licitud s’havia fet en més ocasions, i que la Junta Electoral Central no s’hi havia negat mai.

Al text de la resolució, la Junta Electoral Central argumenta que no procedeix d’ampliar ‘de manera genèrica’ el termini previst per a sol·licitar el vot per correu perquè l’article 119 de la LOREG estableix el caràcter improrrogable dels terminis electorals. A més assenyala que a la petició del govern no s’acrediten ‘circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals’, al marge de la situació de vacances que acompanya bona part del període electoral.

A més, la Junta Electoral argumenta que l’ampliació del període hauria de ser ‘molt breu’, que podria suscitar ‘confusió’ i que alteraria els terminis següents del procés electoral. I encara més, apunta que, com que són més curts, això podria causar un ‘efecte contraproduent’ d’emissió de vots fallits.

A la resolució de la Junta Electoral Central s’adjunta un informe de l’Oficina del Cens Electoral (OCE), que exposa que una ampliació del termini seria un ‘inconvenient’ perquè ‘alteraria la planificació dels treballs de l’Oficina del Cens Electoral’.

El govern lamenta que la burocràcia s’hagi imposat a la democràcia
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha lamentat la decisió de la Junta Electoral. En una conferència de premsa, Borràs ha assenyalat que el govern havia treballat per garantir que tots els catalans que vivien a l’estranger votessin, però que finalment ‘s’havia imposat la burocràcia a la democràcia’ pel criteri de la Junta Electoral. Quan li han preguntat per una possible finalitat política d’aquesta decisió de l’estat espanyol, Borràs ha respost: ‘Vostès mateixos ho poden veure, la carta de la Junta Electoral parla per si mateixa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any