La junta electoral desestima la petició del govern i no amplia el termini de vot per als catalans a l’estranger

  • El termini per votar per correu expira el 22 de setembre malgrat que les paperetes no han arribat a molts punts

VilaWeb
ACN
17.09.2015 - 19:00
Actualització: 17.09.2015 - 19:04

La junta electoral espanyol ha desestimat avui la petició de la Generalitat perquè s’ampliés el termini de què disposaven els catalans residents a l’estranger per poder votar a les eleccions del 27-S. Malgrat els endarreriments en l’enviament de les paperetes i la constatació que no arribaran a temps a molts d’aquests electors la Junta conclou que ‘no correspon ampliar’ el termini perquè, al seu entendre, ‘no s’han acreditat circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals que facin aconsellable acordar aquesta ampliació’ perquè els enviaments de documentació electoral s’ha fet ‘amb prou antelació’. El termini expira el 22 de setembre per als CERA i el 23 per als temporalment absents.

La Generalitat havia demanat una ampliació del termini del vot per correu fruit dels endarreriments que es van produir en l’enviament de la documentació amb les paperetes per part de l’Oficina del Cens Electoral, que va endarrerir un mínim de tres dies les tasques perquè estava pendent de la resolució per part del Tribunal Constitucional d’un recurs de Guanyem. Malgrat que hauria d’haver començat a enviar les paperetes el dia 7 de setembre, no va començar a fer fins el 10.

La junta electoral no veu justificada la queixa de la Generalitat i argumenta per ‘per raons de funcionalitat, eficàcia i cost’ els processos electorals ‘han de fer-se dins d’un període de temps breu’ fet que justifica que els terminis siguin ‘ajustats’, i apunta també que l’ampliació de qualsevol termini comporta la necessària reducció dels terminis posteriors.

La junta justifica la decisió en dos informes de l’Oficina del Cens Electoral i Correus que afirmen que no s’han produït ‘circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals que facin aconsellable acordar aquesta ampliació’.

I menys, cotinua, ‘si tenim en compte que dels informes se’n desprèn que, malgrat de la impugnació de les candidatures proclamades, els enviaments de documentació electoral per al vot dels electors a l’estranger s’han fer a totes les províncies amb suficient antelació’.

No va seguir el mateix criteri quan va decidir ampliar el termini d què disposen els militars desplaçats a l’exterior per votar. Ho podran fer fins el 24 de setembre.

Amplia el vot per correu dels residents a Catalunya

D’altra banda, la Junta ha decidit de mutu propi ampliar el termini de què disposen els residents a Catalunya per votar per correu fins el 24 de setembre i fins el 25 de setembre als municipis on el 24 sigui festiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any