La història del codi de barres català fals

  • El GS1, l'organisme internacional que regula els codis, no recull el suposat prefix que identifica Catalunya

VilaWeb
Redacció
23.08.2016 - 22:00
Actualització: 24.08.2016 - 13:28

Últimament corre per Whatsapp la història d’un codi de barres que identifica els productes catalans, un projecte impulsat per l’Associació Catalana del Codi de Barres (ACCB). Segons la informació que s’ha difós aquest codi serviria per diferenciar tots els productes fabricats a Catalunya amb el prefix 15 a diferència del 84 de l’estat espanyol. Als missatges, que corren de mòbil a mòbil, expliquen que aquest codi existeix: ‘Des d’ara, els productes fabricats a Catalunya tindran un número propi’. Fins i tot es recomana fer-lo servir: ‘Recorda, doncs: compra productes catalans, i així l’IVA que pagaràs es quedarà tot a Catalunya. (…) Segons el nou estatut, l’IVA que es genera per la venda de productes fabricats a Catalunya és 100% per a les arques catalanes’, continua el text. Però la informació no és certa,  ni existeix aquest codi de barres ni  l’estat espanyol no cedeix el 100% de l’IVA a la Generalitat, sinó el 50% de la recaptació de l’IVA, segons l’estatut del 2006 modificat pel TC el 2010. El text sencer del missatge és aquest:

Codi

L’expressió ‘el nou estatut’ ja és tot un indici de la poca actualització del missatge. Segurament es tracta d’un missatge escrit fa anys, que algú ha reciclat  i ha fet tornar a circular, creant una gran confusió. A VilaWeb diferents lectors han preguntat sobre la fiabilitat d’aquesta informació i per això hem contrastat la informació.

Sembla que la informació neix de la confusió de pensar que un iniciativa presentada per l’ACCB  el 2010 havia estat aprovada. Els impulsor d’aquesta iniciativa quan van presentar el prefix 15, van assegurar al diari Avui: ‘Nosaltres volem oferir diferenciació i tarifes justes al servei que es necessita’. En cap moment no mencionaven això de l’IVA. A la seva pàgina web tampoc no en diu res.

Amb el prefix català, l’ACCB  volia posar fi al monopoli a l’estat espanyol de codis de barres de l’Associació Espanyola de Codificació Comercial (AECOC). A la presentació, l’associació va assegurar que ja s’hi havien adherit 150 empresaris.

Sis anys després, el GS1, l’organisme internacional que regula els codis, no recull, a la llista de prefixos, el nombre 15 que identifica Catalunya. VilaWeb ha intentat contactar amb l’ACCB, però no n’ha obtingut resposta. Fonts del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat han negat que sabessin res del prefix.

L’AECOC ha explicat que ‘tenim constància, des de fa anys, de les activitats d’aquest grup’, però asseguren que no tenen ‘l’aval i les garanties internacionals del GS1’, ja que l’únic organisme reconegut a l’estat espanyol és la mateixa AECOC. A més, assegura que ‘la seva proposta és incorrecta de base’ perquè un codi de barres no pot garantir l’origen d’un producte o d’una companyia. Els prefixos només ‘identifiquen l’organització nacional a través de la qual l’empresa obté el seu codi de barres’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any