El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

El Govern valencià ha presentat els ‘Criteris lingüístics de l’administració de la Generalitat’ coincidint amb el dia que es commemoren els 33 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Es tracta d’un document de consulta per a la redacció d’escrits per a la ciutadania, l’ús intern de la llengua dins de l’Administració, la identitat corporativa, la retolació informativa, les publicacions i la publicitat institucional o l’ús d’internet, intranet i les xarxes socials.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha donat a conèixer este document, que té com a principal objectiu “buscar la sintonia entre les noves maneres de comunicació i les noves formes d’expressió, partint de la base que la comunicació és el fonament essencial de les relacions entre les persones”.

“El pas del temps, al costat de la superposició de la virtualitat a la realitat com a conseqüència de la consolidació de la societat de la informació, d’una banda, i l’increment del nombre de professionals que utilitzen el valencià en àmbits altament especialitzats i qualificats, per una altra, ens situen en un panorama que ha evolucionat moltíssim els últims vint anys, on les tecnologies de la informació i de la comunicació plantegen reptes cada dia”, expliquen des de la Conselleria d’Educació.

En esta línia, i tenint en compte tant l’abast de l’Administració de la Generalitat del segle XXI com la diversitat d’institucions, d’organismes i de servicis que la integren, el manual intenta trobar l’equilibri entre la comunicabilitat i la formalitat que l’Administració pública cal relacionar amb la ciutadania.

“Des de la Conselleria estem segurs que estos criteris lingüístics de l’Administració de la Generalitat passaran a ser una eina funcional i pràctica, després de més de vint anys sense una revisió dels criteris lingüístics de l’administració valenciana calia fer una revisió per a adequar un manual al context social valencià actual”, ha declarat Trenzano.

Amb esta voluntat, la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme va encarregar a un grup de tècnics lingüístics la redacció del primer esborrany dels criteris lingüístics, que després van ser sotmesos a la consideració de les diferents institucions del territori valencià: totes les universitats públiques, el Consell Jurídic Consultiu, les tres diputacions provincials, les Corts Valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els ajuntaments de les ciutats més grans del territori valencià.

“CRITERIS ESTABLES I CONSOLIDATS”

Una vegada incorporades algunes esmenes i suggeriments, la redacció ha sigut revisada novament pel grup de tècnics lingüístics, i el text resultant, lliurat en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), màxima institució normativa, perquè emetera un informe sobre l’adequació de la proposta a la normativa gramatical. D’acord amb l’informe emès per l’AVL, s’han revisat algunes solucions amb la finalitat d’adequar-les a les seues recomanacions, amb el desig de disposar d’uns “criteris estables i consolidats” per al conjunt de les administracions públiques.

En paraules del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, “l’objectiu compartit amb l’AVL ha sigut la llavor d’este treball que ara es presenta i es posa a disposició de qualsevol persona interessada a escriure acuradament en valencià, a arribar a una bona competència lingüística. Perquè, si bé estos criteris són obligatoris per a l’Administració de la Generalitat i els ens que depenen, seria desitjable que foren assumits també pel conjunt de les administracions públiques que porten a terme la seua activitat en la nostra comunitat autònoma”.

L’enllaç al manual és el següent: http://www.ceice.gva.es/documents/161863132/163843714/Criteris+Ling%C3%BC%C3%ADstics_web.pdf/6f973b73-2003-4c72-a608-6f0afbfc8c59

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.