La fiscalia espanyola demana als bisbes que comuniquin tots els abusos a menors que coneguin

  • La Conferència Episcopal ha demanat als bisbes que detallin tan sols els casos en què les víctimes encara són menors d'edat

VilaWeb
César García Magan, secretari general de la Conferència Episcopal
Redacció
21.12.2022 - 11:49

La fiscalia espanyola ha demanat a les setanta diòcesis de l’estat que li comuniquin tota la informació que coneguin sobre casos de pederàstia al si de l’església catòlica, ja sigui en les congregacions, en escoles que administrin o en qualsevol altra institució religiosa. N’ha informat el País, que explica que al juny la Conferència Episcopal li va lliurar dos informes sobre els centenars de casos que havia recopilat el mateix diari, però que no ampliaven amb informació pròpia que coneguessin els bisbes. Quan la fiscalia li va reclamar més informació, la Conferència Episcopal li va dir que no tenia poder per fer-ho i que, en tot cas, hauria de demanar-ho un per un a cada bisbat. Cal recordar que la Conferència Episcopal va encarregar una auditoria externa al despatx d’advocats Cremades & Calvo per avaluar la magnitud de la pederàstia a l’església.

Davant d’aquesta resposta, ara fa un mes la fiscalia espanyola es va adreçar a cadascuna de les setanta diòcesis de l’estat, però la Conferència Episcopal ha tornat a posar impediments. Segons que cita el País, divendres el nou secretari general de l’organització catòlica, César García Magán, va enviar una circular interna en la qual proposa de col·laborar amb la fiscalia, però amb limitacions. D’una banda, recomana que a les fiscalies provincials només se’ls enviï informació de víctimes que continuïn essent menors d’edat, cosa que és obligatori per llei des de 2015; i que a la fiscalia espanyola només les referències i dates d’aquestes comunicacions.

A banda, diu que s’entregui el llistat de casos, amb només les referències i les dates, de les víctimes que ja siguin majors d’edat “i que ja s’hagin comunicat”.  És a dir, les denúncies que els bisbes ja van començar a enviar a partir de 2019. Segons que va dir al juny l’anterior secretari general de la Conferència Episcopal, Luís Argüello, els casos que s’envien no són tots els que els bisbes coneixen, sinó els que cadascú considera rellevants.

La carta de García Magán als bisbes s’acompanya de dos models de resposta per enviar a la fiscalia. Un per les diòcesis que no tinguin constància de cap acusació o testimoni, i un altre per aquelles “que hagin estat receptores de les denúncies esmentades”. A més, diu que “es dóna per fet que els casos de menors ja han estat prèviament comunicats a la fiscalia provincial corresponent”, i que en el cas que encara estigués pendent, el criteri a seguir és que la comunicació es faci primer a la fiscalia provincial: “Que no hi hagi cap cas que es comuniqui a la fiscalia general de l’estat que no estigui prèviament comunicat a la fiscalia provincial corresponent.” A més, ofereix que actuïn a través de la procuradora de la Conferència Episcopal “per a facilitar la coordinació”, però que també facilitaria una centralització de tota la informació sobre casos de pederàstia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any