ERC farà, l’últim cap de setmana de juny a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat, la conferència nacional en què marcarà el full de ruta del partit per als anys vinents. Si en l’última conferència, el 2013, la prioritat era fer efectiu el dret de decidir que demanava la ciutadania, enguany la prioritat serà una altra: recuperar consensos al voltant del dret de decidir i materialitzar la República quan aparegui una nova ‘finestra d’oportunitat’, diuen fonts de la direcció. Tanmateix, la proposta de ponència feta per la direcció no ha acabat de convèncer alguns militants, perquè en el text no s’explicita prou que la via unilateral també pugui ser una opció en els plans de la formació republicana. Segons que explica la direcció del partit a VilaWeb, hi ha una predisposició a incloure aquestes esmenes en el text que es votarà.

‘Cal començar a entendre que el procés cap a la República Catalana serà clarament multilateral, des del punt de vista social, econòmic, polític i institucional. És necessari, doncs, anar més enllà del debat binari, estèril i contraproduent de la ‘unilateralitat versus bilateralitat’, diu la ponència en l’únic fragment on apareix la paraula que ha generat aquest debat dins la formació. ‘No diem que no, però comparteixo que es pot redactar millor i es pot explicitar millor que la unilateralitat també forma part d’aquest procés’, explica una font de l’executiva nacional.

Les assemblees territorials de Barcelona, el Camp de Tarragona i Girona han aprovat de presentar esmenes en aquest sentit. En el cas de Catalunya Central, proposen d’ampliar el concepte de ‘multilateralitat’ incloent-hi la no-renúncia explicitada en el concepte ‘unilateral’. En aquest cas, no és una esmena de modificació sinó d’addició. ‘Tenim una predisposició total a transaccionar totes aquestes esmenes per arribar al dia 30 amb un text de consens’, diuen des del port de control d’ERC.

De fet, la comissió redactora ja ha acceptat les esmenes i demà començarà la segona fase, que és la de negociació amb les persones que les han presentades. El dia de la conferència nacional es votarà el text final amb les esmenes que s’hagi acordat d’incloure en el text, i si n’hi ha més sobre les quals no s’ha pogut arribar a cap acord, es votaran a banda en el plenari.

Canvi de nom de la ponència?
També hi ha esmenes que demanen de canviar el títol de la ponència –’Fem República’–, perquè defensen que ja s’ha arribat a la República. En el cas de l’assemblea de Catalunya Central, una esmena proposa ‘Som i fem República’ com a títol alternatiu, però no és clar que la comissió redactora accepti de modificar-lo. Sí que es faran molts canvis en el redactat per a reforçar la perspectiva de gènere: un bon gruix de les 1.450 esmenes presentades –el 2013 n’hi va haver 198– van en aquest sentit. La direcció diu que entoma aquestes demandes i que faran els canvis.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb