Esquerra Republicana obre una nova etapa. El mes vinent farà una conferència nacional i ja ha elaborat la ponència que s’hi debatrà. Entre més objectius, ERC proposa d’ampliar la majoria social de l’independentisme i ‘generar les circumstàncies favorables’ per forçar Espanya a negociar. A més, renuncia explícitament a la via unilateral i demana d’actuar en un marc multilateral.

ERC no fixa cap calendari per assolir la República. ‘No hem fet el cim. Som novament al camp base’, diu el document. Els republicans creuen que és moment de recobrar complicitats amb els sectors favorables al dret d’autodeterminació que no s’han compromès amb la República Catalana.

Ampliar la base, clau per al futur de l’independentisme
Respecte del futur immediat de l’independentisme, Esquerra Republicana reitera que cal ampliar la majoria social, recuperar complicitats amb els sectors favorables al dret d’autodeterminació, reivindicar la diversitat de la societat catalana i fer un procés cap a la independència de manera multilateral. Segons ERC, l’independentisme no és prou poderós encara per a convertir Catalunya en una república independent. El partit argumenta que un 50% és una proporció insuficient ‘quan es tracta que la República neixi per mitjans estrictament cívics, pacífics i democràtics’.

Sobre l’ampliació de la majoria independentista, el text diu: ‘Els resultats electorals del passat 21-D, obtinguts en les condicions més adverses, indiquen que a Catalunya s’ha ordit una nova majoria social –que ha de ser eixamplada i aprofundida– disposada a assumir la direcció en la construcció del país.’ També marca diferències amb el ‘pujolisme’ que representava CiU: ‘A diferència de l’elitisme noucentista, que va inspirar el darrer gran projecte burgès de modernització de Catalunya, el projecte republicà es vol de caràcter democràtic, multitudinari i popular.’

Sobre l’abandonament de la via unilateral, diu: ‘Cal començar a entendre que el procés cap a la República Catalana serà clarament multilateral, des del punt de vista social, econòmic, polític i institucional. És necessari, doncs, anar més enllà del debat, binari, estèril i contraproduent, de la unilateralitat versus bilateralitat.’

Aliances per l’autodeterminació
El document crida a formar aliances amb Catalunya en Comú: ‘Encara que el moviment del 15-M i el moviment per l’estat propi no han estat protagonitzats per actors socials completament coincidents, el context de crisi i malestar que han originat aquests dos corrents de contestació és el mateix. I sembla clar que la confluència ideològica i de projecte és cada cop més factible, malgrat la penetració del discurs nacionalista espanyol reactiu de Ciudadanos a molts barris populars metropolitans.’

La ponència descriu que la consecució del dret d’autodeterminació arribarà gràcies a la mobilització d’una part àmplia de la societat catalana i del ‘paper que puguin tenir les forces democràtiques d’arreu de l’estat espanyol crítiques amb el règim del 78 i els actors europeus més sensibles a la defensa de la democràcia i els drets humans’.

Ací podeu consultar la ponència política d’ERC.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.