La Diputació d’Alacant exclou el català dels senyals de les rutes turístiques

Plataforma per la Llengua ha sol·licitat a la Diputació que complisca la llei i retole també en la llengua pròpia del país

VilaWeb
Redacció
18.11.2022 - 19:25
Actualització: 19.11.2022 - 12:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Plataforma per la Llengua del País Valencià ha denunciat que la Diputació d’Alacant exclou el català de la senyalització de les rutes turístiques. “La institució ha realitzat una àmplia retolació de plafons i cartelleria informativa únicament en castellà a la via verda del municipi d’Agost al Maigmó, entre les comarques de l’Alacantí, el Vinalopó Mitjà i l’Alcoià”, explica. La guia de ciclisme que ha fet la Diputació també és disponible únicament en castellà i en anglès. Davant d’aquest fet, la Plataforma li ha demanat que complisca la llei i retole també en la llengua pròpia del país.

La Plataforma diu que l’acció és contrària al deure legal de fer servir una llengua oficial, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia i la llei d’ús i ensenyament del valencià. La promoció de l’ús normal i oficial de la llengua també és un compromís de les diputacions, tal com es recull en la llei de Règim Local: “El valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de l’administració local i de totes les corporacions i institucions públiques que en depenguen”. El decret 145/1986 de la Generalitat Valenciana també preveu des de fa dècades de rotular en català la senyalització de les carreteres i els camins de les Entitats Locals radials del País Valencià.

“El dret de la ciutadania a l’ús del valencià i el deure de les institucions a l’atenció en la llengua pròpia del territori determinen que el valencià ha d’estar present en la retolació informativa, promoguda per una institució local com és la Diputació d’Alacant”, exclama la Plataforma. A part de la retolació, també es que el president de la institució, el popular Carlos Mazón, mai no fa servir el català en les seues intervencions públiques. “Sempre que es refereix a la llengua pròpia del país és per combatre frontalment el seu procés de normalització social”, exclama. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes