La consellera Clara Ponsatí no es lliurarà a les autoritats escoceses fins dijous vinent, en principi. Ponsatí havia de comparèixer demà, però el tribunal escocès ha suspès la vista sobre l’euroordre que va enviar ahir el jutge Pablo Llarena i ha demanat aclariments al Tribunal Suprem espanyol perquè no queda clar quins fets s’atribueixen a Ponsatí ni la barreja que es fa entre la rebel·lió i l’acusació de sedició.

En un comunicat, l’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, explica que aquestes darreres vint-i-quatre hores han traduït l’euroordre –enviada novament en castellà a Escòcia– i que hi ha ‘contradiccions evidents’, a més de parlar de la rebel·lió i la sedició sense aclarir el paper de Ponsatí en els fets. Segons Anwar, l’euroordre ha estat retornada a Espanya perquè Llarena en faci els aclariments pertinents.

L’advocat també recorda que els incompliments burocràtics de Llarena han originat un endarreriment de la tramitació de l’euroordre contra Carles Puigdemont a Bèlgica perquè no era traduïda en cap llengua oficial. Anwar critica Espanya pels intents ‘arrogants’ de forçar les extradicions i per abusar de l’ús de les euroordres, tot recordant que és la tercera vegada que el Suprem intenta extradir Ponsatí.

Anwar reitera que defensarà Ponsatí contra un ‘acte de venjança motivat judicialment contra els polítics catalans’. Per últim, diu que segueixen de ben a prop les declaracions escandaloses de Pedro Sánchez sobre el control de la fiscalia per part del govern espanyol, les quals diu que són una ‘burla total a l’afirmació que l’estat espanyol té separació de poders’. Afegeix que no dubtaran a citar polítics com Sánchez com a testimonis davant els tribunals escocesos per a respondre preguntes sobre la interferència del govern espanyol sobre el poder judicial, la manca d’imparcialitat i la motivació política de les extradicions.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.