La defensa de Sànchez, Turull i Rull demana que el TC deixi en suspens la sentència

  • Pina al·lega que s'hauria d'haver aturat el judici després de les eleccions del 28-A

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
08.01.2020 - 12:53
Actualització: 08.01.2020 - 18:09

Els possibles efectes de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras continuen estenent-se al judici i contra el procés. La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ha demanat al Tribunal Constitucional que suspengui els efectes de la sentència que els va condemnar i els alliberi perquè considera que es van vulnerar els seus drets quan van ser elegits diputats al congrés espanyol en les eleccions del 28-A i el Tribunal Suprem no va aturar el judici ni demanar el suplicatori corresponent. En una roda de premsa, l’advocat Jordi Pina ha explicat que el 20 de desembre van presentar un escrit al Constitucional incorporant, a un recurs d’empara previ, la sentència del TJUE sobre Junqueras amb una petició de mesures cautelars. Hi al·leguen que es van vulnerar drets polítics i socials dels tres diputats, un greuge que va perjudicar igualment a Oriol Junqueras com a diputat al congrés i a Raül Romeva com a senador.

‘Demanem la suspensió dels efectes de la sentència perquè la conseqüència de no haver aturat el judici i haver demanant el suplicatori implica de forma clara, no només la nul·litat de la sentència, sinó de tot el judici. Des del 29 d’abril no hauria d’haver continuat aquest judici’, ha sentenciat. La defensa de Sànchez, Turull i Rull espera que el Constitucional es pronunciï durant els pròxims dies. A més, Pina ha explicat que Sànchez haurà complert dimarts vinent una quarta part de la condemna i demanaran el permís ordinari per a sortir de la presó que li correspon d’acord amb el segon grau, en espera que se’n confirmi la qualificació.

El Tribunal Suprem va denegar el 14 de maig la petició de les defenses dels diputats i senadors amb l’argument que el suplicatori no s’havia de demanar perquè només operava durant el període de processament però no un cop començat el judici. El Suprem sí que va permetre que sortissin de la presó per a recollir l’acta i van assistir als plens de constitució del congrés i del senat. El 3 d’octubre, segons que ha recordat Pina, el Suprem va denegar un recurs de súplica sobre la mateixa qüestió, i el 9 d’octubre van presentar aquest recurs d’empara al Constitucional, argumentat que la immunitat i la inviolabilitat s’interpretaven de manera restrictiva i es vulneraven els seus drets.

L’endemà que el TJUE digués que Junqueras va adquirir la immunitat en ser elegit eurodiputat i, per tant, el Suprem hauria d’haver demanat el suplicatori a l’europarlament, Pina va incorporar la sentència de Luxemburg al recurs d’empara i van reiterar al tribunal ‘l’obligació de suspendre, per a no causar un efecte irreparable als clients, que es deixi en suspens la sentència del 14 d’octubre’. Per a l’advocat, no tindria sentit que el que val per a un eurodiputat no sigui aplicable als diputats i senadors de les corts espanyoles. Per tot plegat, Pina considera que la sentència i el judici són nuls, atès que Sànchez, Rull, Turull, Junqueras i Sànchez van ser elegits diputats i senador enmig del judici. A més, JxCat va presentar una altra demanda d’empara al TC contra la decisió de la mesa del congrés de suspendre’ls com a diputats en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Pina també espera que es resolgui favorablement per a Sànchez, Rull i Turull.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any