‘La tertúlia proscrita’

La decisió de Sánchez que ha irritat Urkullu

  • L'estratègia centralista i unilateral del govern espanyol posa en perill el suport d'un dels socis clau de la fràgil majoria del PSOE al Congrés espanyol *** La crisi sanitària ajorna l'ampliació del port de València *** Andorra aplicarà una quarantena a qui vulgui entrar al país

VilaWeb
Pere Martí
30.03.2020 - 20:00
Actualització: 30.03.2020 - 20:33

TEMA DEL DIA
Document. El diumenge 15 de març Pedro Sánchez reunia per primera vegada els disset presidents de les comunitats autònomes per informar-los mitjançat una videoconferència de les mesures unilaterals que prenia el seu executiu. Tot i la decisió de segrestar les competències de Sanitat i Interior, la decisió va ser molt plàcida, amb l’única veu discordant del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que es va queixar de la gestió centralitzada de les competències i va demanar el confinament total de Catalunya. En canvi, el president de la comunitat autònoma basca, Iñigo Urkullu, es va vantar de no perdre ni deu segons per queixar-se per les competències i va signar el document de suport a Sánchez per la gestió del coronavirus. Aquesta signatura, que no va ser secundada per Torra, va deixar el president català als peus dels cavalls de l’unionisme, que el va titllar d’insolidari i deslleial.

El diumenge 22 es va fer una altra reunió, amb Torra en el centre de totes les crítiques i Urkullu guardant un silenci disciplinat, mentre Sánchez negava el confinament total i no rectificava la seva política centralista, que ja començava a afectar el subministrament de material sanitari a les comunitats autònomes. Algunes, com el País Valencià, ja havien tirat pel dret comprant a l’estranger el que no arribava de Madrid, però l’insolidari continuava essent Torra. Aquest diumenge, dia 29, la conferència de presidents autonòmics es va reunir per tercera vegada, ara per comunicar la decisió unilateral d’adoptar el confinament total arreu de l’estat espanyol, una rectificació de l’estratègia seguida fins ara pel govern espanyol i que avalava la petició de Torra.

La nota discordant de la reunió va ser Urkullu, que es va mostrar profundament disgustat i va criticar durament la decisió. En dues setmanes, s’ha capgirat la situació. Mentre Torra expressava el seu suport a Sánchez, Urkullu criticava durament la decisió. El president basc va demanar que cada comunitat apliqués el confinament d’acord amb la seva realitat sanitària i sobretot productiva, però va ser menystingut per Sánchez, que continua aplicant la cantarella que el virus no entén de territoris, com si el que passa a Bilbao fos igual que el que passa a Melilla. L’emprenyada del govern basc és perquè veu com el govern espanyol posa en perill el sector industrial basc, base de la seva economia i també del seu electorat, a les portes d’unes eleccions autonòmiques ajornades però que es faran enguany.

La diferència entre Torra i Urkullu no és tan sols que el president català no va signar el manifest de presidents autonòmics de suport a Sánchez, sinó que Urkullu va ser clau per a la investidura de Sánchez, mentre que la formació de Torra, Junts per Catalunya, va votar-hi en contra. Urkullu pateix ara les polítiques erràtiques i contràries a l’interès del govern basc d’un president espanyol que va ajudar a investir. El PNB, que no té els límits institucionals del president basc, va emetre una nota dura dissabte mostrant la seva ‘sorpresa’ per la decisió de Sánchez, que s’havia compromès a no adoptar-la dimecres de la setmana passada i, fins i tot, recorda que s’havia demanat als nacionalistes bascos que ‘fessin costat’ al govern espanyol. En la nota, el PNB critica ‘l’excessiva unilateralitat i la falta de respecte’ del govern espanyol amb els partits que actuen ‘amb total lleialtat’, una actitud que no veuen corresposta.

Malgrat l’emprenyada, és difícil que el PNB abandoni la via pragmàtica i pactista que va adoptar després d’haver liquidat el president Juan José Ibarretxe i el sector sobiranista del partit, però Sánchez ha de mesurar molt bé com gestiona la relació amb Urkullu, perquè és una peça clau de la seva fràgil majoria. El decret de confinament s’haurà de votar al congrés espanyol i el vot del PNB és essencial, si el PP i Cs es mantenen en l’actual posició de rebuig. Sense el PNB, Sánchez no seria president i, si a la Moncloa no se’n recorden, des de Sabin Etxea saben com fer-los-ho recordar. Els ho va ensenyar Xabier Arzalluz fa molts anys.

MÉS QÜESTIONS
Els empresaris valencians critiquen les noves mesures de Sánchez. La Confederació Empresarial valenciana (CEV) ha criticat el decret de confinament total del govern espanyol perquè considera que vol fer pagar a les empreses les conseqüències de la crisi sanitària. En un comunicat, la patronal valenciana insisteix que el manteniment de l’activitat contribuiria al fet que els sectors essencials donessin una resposta millor a la crisi de la Covid-19, i afegeixen que no poden prendre’s decisions de manera irreflexiva perquè s’ataca la supervivència d’un gran nombre d’empreses i llocs de feina. Els empresaris lamenten que el govern espanyol no hagi explicat de quina manera les empreses assumiran els permisos retribuïts dels treballadors si els restringeixen l’activitat i, per tant, els ingressos. A més, tampoc no s’ajornen les liquidacions tributàries ni les quotes de la Seguretat Social. És per això que la CEV sol·licita a l’estat espanyol que respongui a les necessitats agudes de liquiditat i faci costat a les mercantils amenaçades de fallida per la Covid-19. La CEV sosté que, després de la salut de les persones, el suport i la defensa de les empreses hauria de ser la següent prioritat, perquè ajudaran a la recuperació econòmica en una fase posterior. Pels empresaris, aquesta és una crisi sanitària i també econòmica, per la qual cosa si no s’actua en tots dos fronts, escombrarà de manera definitiva un gran nombre d’empreses i llocs de feina.

La crisi sanitària ajorna l’ampliació del port de València. L’efecte coronavirus farà que es retardi el procés d’adjudicació de la nova terminal de contenidors del port de València. El consell d’administració del port tenia previst de prendre una decisió al final d’aquest primer semestre del 2020, després d’haver resolt les al·legacions al projecte presentat per l’operadora de terminals marítimes TIL-MSC i que preveu una inversió de gairebé 1.100 milions d’euros. De moment, l’Autoritat Portuària de València (APV), ha convocat una nova sessió per a divendres que ve, 3 d’abril, de manera telemàtica, però no es preveu que prengui cap decisió, sinó que s’hi tractaran afers ordinaris. Mentrestant, el govern espanyol ha respost al senador per Compromís Carles Mulet que tenia intenció de treballar conjuntament amb la Generalitat Valenciana per garantir el compliment de tota la normativa ambiental en relació amb l’ampliació nord del port de València, inclosa, si és procedent, la renovació de l’estudi d’impacte ambiental, a fi d’assegurar que qualsevol actuació es faci amb totes les garanties necessàries.

Més per Mallorca lamenta que Sánchez improvisi les seves decisions. El coordinador de Més per Mallorca, Antoni Noguera, ha lamentat que el govern espanyol actuï a cop d’improvisació. En aquest sentit, Noguera ha censurat la mala praxi de l’executiu de Pedro Sánchez, com es demostra amb l’enduriment del confinament, que Més havia defensat però que consideren que arriba tard. Tot i això, Noguera ha donat suport al nou decret de mesures per a aturar l’expansió del coronavirus, si bé alerta que Sánchez ha traslladat el caos de la Moncloa a altres administracions i que el retard en la publicació del BOE ha originat un desgavell a l’hora de saber quins treballadors havien de quedar confinats i quins no, o quines empreses havien de tancar i quines no. En aquest context, Noguera també ha reiterat el fracàs de la compra centralitzada de material sanitari i de protecció del coronavirus impulsada per l’estat i ha reclamat al govern espanyol que enviï a les Illes de manera urgent tot allò que calgui, igual com ha fet amb altres comunitats on s’han fet arribar més recursos.

Andorra aplicarà una quarantena a qui vulgui entrar al país. El butlletí oficial d’Andorra publica un decret mitjançant el qual totes les persones que arribin de l’estranger hauran de respectar una quarantena de quinze dies, amb excepció del personal sanitari, a qui es farà la prova del coronavirus 2019. Ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, qui ha dit que a hores d’ara no podia assegurar que la corba d’infectats s’aplanés, però sí que creu que, de moment, hi ha una situació de contenció. El ministre ha avançat que es treballava per reforçar, sobretot, l’UCI, amb nous ventiladors mecànics i que els pròxims dies hi hauria novetats també pel que fa a l’aparell per a fer les proves.

LA XIFRA
265 persones han estat multades per l’Ajuntament de Perpinyà per no haver respectat el toc de queda. La primera multa és de 135€. En cas de reincidència, al cap de quinze dies, la multa serà de 200€, que podrien pujar als 450€ si no es paga a temps. I en cas de tenir tres multes per no respectar el confinament en un termini de trenta dies, la multa seria de 3.750€ i sis mesos de presó.

TAL DIA COM AVUI
El 30 de març de 1867, Estats Units compra Alaska a Rússia per 7,2 milions de dòlars. Gràcies a aquesta adquisició, els EUA augmentaren el seu territori en 1.518,800 km quadrats. Amb el pas dels anys, es va veure l’èxit de la compra, atès que la zona compta amb grans recursos naturals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any