La CUP decideix de no presentar-se a les europees

  • Acorden de focalitzar la tasca política en l'àmbit municipal 'per tal de tornar a generar les condicions òptimes per a construir un nou moment de ruptura'

VilaWeb
Redacció
15.12.2018 - 12:16
Actualització: 15.12.2018 - 18:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La militància de la CUP ha decidit finalment de no presentar-se a les eleccions europees en el consell polític d’avui a Artés (Bages). Tal com han explicat a les bases en una carta a la qual ha tingut accés VilaWeb, l’organització entén que ‘el projecte polític de la CUP no té cabuda dins de les institucions europees, màximes representants del capitalisme, l’imperialisme, el racisme institucional i la militarització de les societats’.

Tanmateix, no tanquen la porta a ‘accedir i mantenir relació amb les diferents forces polítiques que tenen presència al Parlament Europeu’, principalment d’esquerres, amb qui diu que ‘ja es mantenen relacions bilaterals i debats polítics’.

En comptes de preparar les eleccions europees, la militància s’ha estimat més de focalitzar la tasca política a escala municipal ‘per tal de tornar a generar les condicions òptimes per a construir un nou moment de ruptura’.

 

Llegiu ací el comunicat enviat a la militància:

«Resultat del debat sobre la participació de la CUP a les eleccions europees:

Durant els últims mesos, la CUP ha estat treballant el debat sobre les vies d’internacionalització del conflicte polític català, entre elles la possibilitat de presentar una candidatura a les eleccions europees del maig de 2019.


Tot i que l’organització entén que la Unió Europea és un espai políticament molt allunyat del projecte polític que defensa la CUP, l’actual context excepcional marcat per la repressió, el conflicte nacional i social latent, les amenaces d’il·legalització i la voluntat de centrar l’internacionalisme com una eina imprescindible en l’estratègia política han provocat que s’hagi entomat el debat a nivell tàctic.

Després que el debat quedés suspès a Perpinyà i que es reprengués avui al Consell Polític d’Artés, l’organització ha decidit no presentar ni participar de cap candidatura als comicis europeus, ja que entén que el projecte polític de la CUP no té cabuda dins de les institucions europees, màximes representants del capitalisme, l’imperialisme, el racisme institucional i la militarització de les societats.

El document en contra de presentar-se a les eleccions europees i que ha estat aprovat per majoria absoluta argumentava que:

Després de les reaccions de la Unió Europea envers l’1 d’octubre, els exiliats, represaliats i el nivell de repressió a l’Estat espanyol, entenem que aquesta institució no és l’espai on trobarem els recolzaments a l’exercici al dret a l’autodeterminació del poble català.

El Parlament europeu, malgrat ser l’únic òrgan escollit per la via de la democràcia representativa, té una capacitat molt limitada a l’hora de legislar i canviar el rumb de la UE, fet que encara limitaria més la nostra incidència política.

Valorant el greu context de vulneració de drets polítics i civils a l’Estat espanyol, hem d’intensificar la nostra tasca internacional centrant-nos en teixir aliances amb les diferents societats civils i forces d’esquerres europees amb voluntat de canvi i no de reforma. Aquelles forces de fet, que sí que van entendre el procés de ruptura a Catalunya i que es van mobilitzar i que pressionen els propis governs.

Contribuirem a generar aquestes aliances fora de les institucions amb aquells espais i organitzacions que prioritzin fer front al feixisme i el racisme creixent a Europa.

Això no implica que la CUP no pugui accedir i mantenir relació amb les diferents forces polítiques que tenen presència al Parlament Europeu, sobretot amb els grups d’esquerres amb qui ja es mantenen relacions bilaterals i debats polítics.

Caldrà que dediquem esforços en mantenir aliances amb forces polítiques d’esquerrres, socials i sindicals a l’Estat espanyol, que mantinguin voluntat de ruptura amb el Règim del 78. Aliances imprescindibles per seguir endavant el procés polític engegat.

Hem de focalitzar la nostra tasca política a nivell municipal per tal de tornar a generar les condicions òptimes per construir un nou moment de ruptura al nostre país d’acord amb el que ja s’ha anat aprovant en els darrers Consells Polítics.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes