La CUP canvia els estatuts per evitar el blocatge a l’hora de prendre decisions

  • El secretariat nacional s’escollirà a partir de candidatures col·lectives que hauran de rebre el 65% dels vots

VilaWeb
Meritxell Verdaguer
23.05.2016 - 22:00
Actualització: 24.05.2016 - 02:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP va arribar diumenge a l’assemblea nacional d’Esparreguera amb dos documents sobre la taula. Un document polític per a pactar l’estratègia nacional de l’organització va ser esmenat i finalment aprovat amb més del 60% dels vots. En va transcendir l’esmena que proposava de ‘deslliurar-se’ del pacte amb Junts pel Sí al parlament, però va ser matisada més tard, pel portaveu del secretariat, Xevi Generó: ‘No hi ha cap ruptura de la legislatura.’

El segon document aplegava vint-i-set esmenes als estatuts actuals, amb l’objectiu d’aconseguir òrgans interns més resolutius i així evitar situacions de blocatge com la que es va viure el desembre passat, a l’assemblea extraordinària de Sabadell. Una de les esmenes aprovades canvia la manera d’escollir el secretariat nacional. Ara s’hauran de presentar candidatures col·lectives i per guanyar caldrà un mínim del 65% dels vots.

Així la CUP votarà, probablement el 2019 o abans, un secretariat format per quinze persones, onze de les quals hauran de formar part d’una candidatura col·lectiva i quatre podran ser de candidatures individuals. L’esmena, presentada per les assemblees de Figueres, Vilanova i Cerdanyola,  diu sobre les candidatures col·lectives: ‘Hauran de presentar una proposta de pla de treball, unes prioritats polítiques explicant quins es creu que haurien de ser els reptes de l’organització a curt, mitjà i llarg termini, i hauran de determinar quines persones de la candidatura es presenten per ocupar lloc en cada una de les àrees del secretariat.’ A les llistes hi haurà d’haver militants d’almenys un terç de les assemblees territorials i  es podrà votar telemàticament.

Segons els defensors de l’esmena, es pretén millorar el funcionament del principal òrgan executiu de la CUP i aconseguir-ne la màxima legitimació. Afegeixen que, durant els últims anys, l’elecció dels membres del SN ha seguit la lògica de la política de blocs de l’organització i massa sovint ha blocat la presa de decisions. I diuen, a més, que aquest blocatge fa que la CUP es perdi en debats que n’alenteixen la capacitat d’acció i incidència política.

El secretariat nacional és l’òrgan que s’encarrega de l’organització nacional, de les relacions polítiques amb els altres partits i organitzacions, a banda l’assessorament polític, entre més tasques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes