La cruïlla energètica

VilaWeb
Redacció
24.09.2019 - 05:00
Actualització: 02.10.2019 - 10:52

Si preguntàrem a un ciutadà del carrer sobre el significat de l’escenari 450 de mitigació del canvi climàtic, la resposta més probable seria: què dimonis té això a veure amb nosaltres? No fa molt de temps, els científics eren considerats una societat tancada que habitava en torres de marfil i passava gran part del seu temps en laboratoris exòtics i institucions acadèmiques. A hores d’ara hi ha un compromís creixent dels científics per a compartir els seus coneixements i opinions amb la societat.

Igual com l’aire, l’energia és essencial per a l’existència i creixement de l’espècie humana. Una persona necessita per a cobrir les seues necessitats biològiques prop de 2.000 quilocalories dià­ries en forma d’aliments, que, traduït a unitats de potència, representa uns 100 W; és a dir, pel que fa a consum biològic som l’equivalent a una bombeta de 100 W permanentment. A manera de referència, un ciutadà europeu consumeix aproximadament 4 kW, la qual cosa equival a dir que el nostre nivell de vida europeu està sustentat per 40 «esclaus» en unitats energètiques. No obstant això, l’accés a les fonts d’energia està molt lluny de ser uniforme a escala planetària: mentre que als EUA s’assoleixen els 10 kW per capita (més de 100 esclaus energètics) en països com Bangla Desh el consum es redueix als 0,3 kW. En l’actualitat, al voltant de 1.500 milions d’habitants no tenen accés a l’electricitat i al voltant de 3.000 milions de persones utilitzen biomassa per a les necessitats domèstiques.

«L’energia és un dels factors essencials que han contribuït al progrés i a la millora de la qualitat de vida de la humanitat»

L’energia és un dels factors essencials que han contribuït al progrés i a la millora de la qualitat de vida de la humanitat. Amb un horitzó en què les necessitats energètiques es duplicaran d’ací a l’any 2050 i amb l’exhauriment progressiu dels combustibles fòssils, és urgent desenvolupar fonts d’energia massives, mediambientalment sostenibles i socialment acceptables. Aquest increment en la demanda energètica és conseqüència de l’efecte combinat de l’augment de la població i del consum energètic per capita en països en desenvolupament. Ens trobem, doncs, en una cruïlla energètica en què hem d’impulsar un model energètic que ens allibere dels seus impactes ambientals.

La complexitat del repte energètic a què s’enfronta la humanitat no té solucions màgiques. Totes les op­cions actualment operatives són necessàries, encara que el seu grau de disponibilitat depèn de les condi­cions ambientals i tecnològiques de les diferents regions del planeta. El lector trobarà en els pròxims epígrafs algunes pistes per a respondre preguntes relacionades amb la cruïlla energètica en què ens trobem.

Fonts d’energia: No hi ha roses sense espines

La ciència comença quan algú planteja una pregunta general i intenta respondre-la mitjançant una investigació metòdica que inclou i combina l’experimentació i l’argumentació lògica. El mètode científic genera coneixement sobre el funcionament del món en el seu sentit més ampli i, per tant, el poder de predir el comportament de la naturalesa. Els corol·laris són avantatges pràctics, que van des d’aplicacions mèdiques al desenvolupament de fonts d’energia.

Llig la notícia completa al web de Mètode

Carlos Hidalgo, investigador del Laboratori Nacional de Fusió del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) de Madrid, on lidera la Divisió de Física Experimental.

Què és Mètode?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any