L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, fa públics avui una nova sèrie de reportatges. Enguany, la publicació obre amb una investigació del fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs, que porta per títol ‘En nom d’Espanya’. És un recull dels 139 incidents violents amb motivació política en defensa de la unitat d’Espanya que han tingut lloc al Principat entre el 8 de setembre i l’11 de desembre de 2017 (sense incloure la violència policíaca de l’1-O). D’aquest total, 86 són agressions físiques que van deixar 101 víctimes amb ferides de diferent consideració; les altres són de diverses tipologies i recullen, com a mínim, dos casos de violència sexual.

Alguns dels reportatges ja s’han publicat a la web de l’Anuari Mèdia.cat durant el 2017; és el cas de: ‘L’Eivissa dels Matutes: un imperi de festa, luxe i d’enginyeria fiscal‘, ‘Collidors al límit. Explotació laboral als camps de cítrics del País Valencià‘, ‘La revolució dels afectes quilòmetre zero‘ i ‘Fundacions del tercer sector paguen lloguers desorbitats a empreses participades per elles mateixes‘. També hi ha reportatges nous, com el de la periodista Nora Miralles ‘El capital català que construeix l’Europa fortalesa‘, que explica que diverses empreses amb una forta presència als Països Catalans són algunes de les principals beneficiàries dels fons europeus de seguretat i control de fronteres d’agències com Frontex. Per exemple, Indra, que ha obtingut més de 109 milions d’euros en contractes, o la Universitat Politècnica de Catalunya, l’única universitat estatal que ha rebut fons destinats a la recerca de sistemes de seguretat a les fronteres europees.

Els altres reportatges d’aquesta edició de l’Anuari, coordinada per la periodista Elisenda Rovira amb la col·laboració del també periodista Víctor Yustres, aborden el control de la mala qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, les conseqüències de la mala alimentació, la gestió privada de l’aigua a Catalunya Nord i la figura de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

Hi ha també articles d’anàlisi, com el de la crítica televisiva Mònica Planas, que reflexiona sobre com el tractament dels atemptats a Barcelona del 17 d’agost per part d’alguns mitjans de comunicació va estar condicionat per l’antiindependentisme. Altres anàlisis són sobre el desafiament d’aturar el discurs d’odi, sobre les agressions i vulneracions a la llibertat de premsa i d’informació d’aquests últims mesos, sobre les relacions entre periodisme i política, sobre el naixement d’À Punt mèdia i sobre els reptes pendents per a assolir un periodisme feminista.

L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics de 2016-2017 s’ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb