La Cooperativa Cadí de la Seu d’Urgell compleix cent anys i per celebrar-ho ha creat un nou formatge, ha editat un llibre repassant la història de la cooperativa i ha organitzat una exposició per donar-la a conèixer. Cadí va ser fundada el 9 d’octubre del 1915 per Josep Zulueta amb l’ajut d’un grup de pagesos. Va ser la primera del sector lleter en formar-se a l’estat espanyol. Des d’aleshores ha tingut un paper fonamental en l’arrelament i vertebració del territori pirinenc. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que “tenir una empresa de 100 anys revela que el país té una fibra forta, ja que ha passat dues guerres mundials, depressions, una guerra civil i dues dictadures”.

El president de la Cooperativa, Lluís Clotet, ha destacat que a un centenari s’hi arriba “amb l’esforç de molta gent, dels ramaders socis, els treballadors i sobretot dels clients que ens fan confiança”. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha anunciat que des del consistori es proposarà donar la medalla d’honor de la ciutat a la Cooperativa Cadí.

La cooperativa està formada per 130 socis, tots ells de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Cadí, a més del paper fonamental que ha tingut en l’arrelament de la població al territori, ha impulsat una activitat, l’elaboració de formatges, que dinamitza l’economia d’una zona amb poques alternatives. Cadí, a més, forma part de Cooperatives Lleteres de Catalunya que comercialitza la marca Llet Nostra.

La Cooperativa Cadí entra cada dia a la seva planta de producció uns 180.000 litres de llet provinents de 130 explotacions ramaderes ubicades a les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Un dels trets diferencials de la cooperativa és que la recollida és diària i la llet entra en un temps molt breu al circuit de fabricació, aquest fet, dóna als productes de Cadí unes propietats organolèptiques úniques i molt apreciades.
Actualment Cadí té uns 120 treballadors provinents tots de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. A l’any, fabrica 8.200 tones de formatge, 460 de mantega i 450 de mató, formatge fresc i quallada.

L’any 2000 a la cooperativa li va ser concedida la Denominació d’Origen Protegida pel formatge Urgèlia, l’únic formatge de Catalunya amb denominació, i l’any 2003 es va concedir a la mantega, una de les poques del món amb denominació. Enguany la Generalitat ha concedit a la Cooperativa la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a l’economia pirinenca i la seva contribució a reequilibri territorial del país.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb