Featured Video Play Icon

El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha respost aquest matí la pregunta d’un periodista d’El País, Claudi Pérez, que li ha demanat si la posició de la presidència actual de la CE, amb Jean-Claude Juncker, sobre la permanència a la UE d’una regió que s’independitzi d’un estat membre havia variat respecte de la posició fixada el 2004 per Romano Prodi. El periodista no ha esmentat Catalunya en cap moment ni ha relacionat la pregunta amb Catalunya.

La resposta del portaveu ha estat aquesta: ‘Sí. Ho puc confirmar. Aquesta continua essent la posició del president Juncker.’ Tot seguit, el periodista d’El País li ha demanat si això volia dir que en quedava fora immediatament, novament sense esmentar en cap moment Catalunya. I Schinas ha dit: ‘Puc confirmar la posició del president. La Comissió Europea manté allò que va establir el president Prodi l’any 2004. Ell va declarar unes quantes vegades que si una part d’un estat membre deixava de ser-ne part, perquè s’independitzava, els tractats ja no s’aplicarien en aquell territori. I el nou territori independent es convertiria en un tercer estat. I que podria demanar l’ingrés a la UE. Aquesta és la posició que la Comissió tenia el 2004, és la posició que Juncker va recordar durant la campanya i la posició en què creu avui.’

Després d’aquesta explicació del portaveu, el corresponsal de TV3 a Brussel·les, Francesc Serra, li ha demanat: ‘Aquesta anàlisi legal i oficial ha estat demanada per cap estat membre?’ I Schinas ha respost: ‘Aquesta és la posició que la Comissió ha expressat unes quantes vegades en resposta a preguntes parlamentàries des de l’any 2004, amb el president Prodi. I confirmo que és la posició del president Juncker.’ Aleshores el corresponsal de TV3 ha insistit: ‘Diverses vegades, anteriorment, portaveus d’aquesta comissió havien dit que perquè la Comissió fes qualsevol anàlisi abans l’havia d’haver demanada un estat. M’agradaria saber si Espanya ha demanat aquesta anàlisi legal o no.’ En aquest moment, el portaveu de la CE, visiblement incòmode, s’ha limitat a dir: ‘La posició de la Comissió Europea l’ha expressada el president. I no vaig més enllà.’

Malgrat que les declaracions del portaveu de la CE han estat aquestes, el diari El País ha manipulat completament la resposta i ha publicat una cita textual inexistent. El titular d’El País és ‘Brussel·les: “Una Catalunya independent sortirà immediatament de la UE”.’ Ha fet això malgrat que Schinas en cap moment no havia pronunciat el nom de Catalunya ni havia respost afirmativament a la pregunta sobre si la hipotètica sortida seria immediata. El periodista d’El País tampoc no ha reflectit en la crònica que quan un altre periodista havia demanat concreció sobre si la UE es referia a Catalunya, el portaveu de la Comissió no havia respost afirmativament.

elpasititularcomissio

 

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.