La central de Cofrents va haver d’aturar el reactor per una pèrdua d’aigua d’alimentació

  • Ecologistes en Acció insisteix en la necessitat de tancar la central i diu que l'aigua que es va escapar era radioactiva

VilaWeb
Arnau Lleonart
15.01.2024 - 12:17
Actualització: 15.01.2024 - 16:56

La central nuclear de Cofrents (Vall de Cofrents) ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que va tenir una aturada automàtica del reactor per la pèrdua d’aigua de l’alimentació principal. La incidència s’ha comunicat segons el procediment habitual i, segons que diu el CSN, no ha tingut impacte en els treballadors, el públic ni en el medi.

L’aturada va ser mentre es feien tasques de manteniment al sistema del tractament de la condensació, per una anomalia que va causar l’aïllament dels filtres desmineralitzadors del sistema i va fer perdre aigua d’alimentació principal. A causa d’això, es va produir la descàrrega d’aigua del sistema d’aspersió, motiu pel qual es va declarar l’estat de pre-alerta durant quatre minuts. Malgrat tot, el comunicat diu que tots els sistemes de seguretat han funcionat correctament.

Ecologistes en Acció ha denunciat que la fuita d’aigua representa l’escapament d’una aigua altament radioactiva, perquè és en contacte amb el combustible nuclear. “Es tracta de la tercera aturada no programada que pateix la central en pocs mesos”, recorden, atès que el 20 de setembre i l’11 de novembre la central nuclear ja va haver d’aturar-se per avaries a la zona de la turbina. “Tota aquesta successió d’avaries i accidents demostra, una vegada més, que la central, que enguany ja fa quaranta anys de funcionament, és vella i està deteriorada, i que continuar mantenint-la en funcionament implica un augment exponencial del risc d’accident greu”, diuen. Ara fa tres anys, el govern espanyol va prorrogar l’activitat de la central nuclear de Cofrents fins el 30 de novembre de 2030, que s’haurà de tancar definitivament.

L’entitat ecologista afegeix que, si hi ha cap accident amb vessament d’aigua radioactiva, a més del mal que representaria el núvol radioactiu, es contaminaria el riu Xúquer, del qual beu i rega els aliments la població de València.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor