‘Una proposta a cavall del repàs històric i el passeig literari al llarg de quasi 50 anys d’història d’un espai polític que té el seu punt de partida amb el naixement del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), l’any 1968, […] que ens durà, dècada rere dècada i sigla rere sigla, a entroncar tota una tradició i una cultura política avui dia representada a escala municipal i parlamentària per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).’ Així és com descriu ‘Lletra per a la batalla‘ l’autor, Ferran Dalmau, al prefaci del llibre editat per Edicions el Jonc.

Perquè l’independentisme ve de molt més enrere que ‘el procés’. L’obra ens serveix per a entendre el trajecte del pensament independentista mitjançant els llibres editats i els autors, i també les editorials que s’hi van comprometre. Dalmau relata aquests cinquanta anys d’independentisme contemporani en una trentena de ‘microcàpsules’.

Llibres
El llibre de Xavier Fàbregas sobre la Franja de Ponent –’La frontera de la llengua’–; ‘El petit llibre roig dels joves estudiants’, traduït per les Joventuts Revolucionàries Catalanes; el llibre de Sartre sobre el procés de Burgos; ‘El petit llibre de Catalunya Nord: lluita per un “Rosselló” català’, de Llorenç Planes; ‘Per l’alliberament nacional i de classe’, de Josep Ferrer i Ferrer; el clàssic ‘És molt senzill, digueu-li Catalunya’, del dirigent del PSAN Josep Guia; la ficció política ‘El complot dels anells’, d’Assumpció Maresma; les obres sobre el Front Nacional de Catalunya i Jaume Martínez Vendrell; el llibre de Jaume Fuster sobre l’assassinat de Guillem Agulló; i ‘Cataconya’ són alguns dels llibres triats per a fer aquest repàs literari de l’independentisme contemporani.

Autors
El llibre també repassa els escriptors i autors més significatius –per trajectòria, per influència puntual o per representativitat– de l’independentisme d’aquests últims decennis. Són Manuel Viusà, mossèn Armengou, Fèlix Cucurull, Lluís Maria Xirinacs, Jordi Moners, Xavier Romeu, Maria-Mercè Marçal, Àlvar Valls, Aleix Renyé, Manuel de Pedrolo, Núria Cadenes i David Bassa. De cadascun, Ferran Dalmau en fa una explicació per destacar-ne l’aportació al moviment independentista.

Editorials
Tots aquests llibres i autors haurien quedat amagats si algunes iniciatives editorials no haguessin decidit de publicar aquests llibres quan l’independentisme no era pas majoritari. Hi trobem les Edicions d’Aportació Catalana, una aventura atrevida durant el franquisme; La Magrana, fundada el 1975 i amb un sac de llibres d’un ‘valor incalculable’ per a l’independentisme; els llibres i opuscles editats pel Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC); l’editorial El Llamp, fundada per Enric Borràs Cubells i el seu fill Enric Borràs Calvó fa més de trenta anys, que el 1984 va recuperar la capçalera homònima de principi del segle XX a Gandesa i que va publicar 74 números; les Edicions Lluita, creades pel comitè central del PSAN; fins a la mateixa editorial que ara publica aquest llibre, Edicions el Jonc, fundada a final dels noranta i que encara ara publica llibres d’interès per a l’esquerra independentista.

Tot plegat, un repàs de la paraula escrita que ha acompanyat el moviment independentista des de la resistència durant la dictadura a la centralitat política de l’actualitat. Perquè aquest patrimoni col·lectiu, ‘que resta en situació d’abandó’, pugui ser ‘integrada en el paisatge actual que ha contribuït a edificar’ i serveixi ‘per a generar reflexió i activitat en l’avui’, tal com diu la coberta posterior del llibre.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb