JxCat vol protegir Borràs als estatuts en un congrés agitat pel manteniment o la sortida del govern

Unes quantes esmenen proposen que les bases decideixin aviat sobre l’executiu

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
14.07.2022 - 14:55
Actualització: 14.07.2022 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

JxCat protegirà el futur polític immediat de la seva presidenta, Laura Borràs, promovent una reforma dels estatuts que pretén assegurar que no sigui suspesa com a afiliada quan li obrin judici oral per la gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. En la ponència organitzativa que es debatrà aquest cap de setmana en el congrés de l’Hospitalet de Llobregat, i després del debat intern amb la presentació d’esmenes dels afiliats, hi han introduït que els casos judicials que siguin lawfare siguin una excepció a l’hora d’aplicar la suspensió dels drets dels afiliats que es trobin en un procés penal respecte del qual s’hagi dictat interlocutòria de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció, tal com ho estableixen els estatuts. En el text inicial de la ponència organitzativa, ja es procurava blindar Borràs afegint també l’excepció dels casos de lawfare en la llista de faltes molt greus previstes en el règim disciplinari per als militants que siguin condemnats amb sentència ferma per algun delicte relacionat amb la corrupció o malversació de fons. Qui ha de determinar si es tracta o no de lawfare en cada cas concret és la Comissió de Garanties, segons la ponència. Tanmateix, i a diferència del nou redactat sobre la suspensió de drets en cas de l’obertura de judici, aquest punt arriba amb una esmena viva al congrés que pretén d’eliminar aquest supòsit en cas de condemna ferma.

Ara, el debat polític que probablement sacsejarà el congrés serà el manteniment o la sortida del govern. És una de les qüestions que arriba a la cita del cap de setmana amb més esmenes vives. En la mateixa línia que la ponència política inicial, la versió transaccionada constata que JxCat haurà de valorar en quin grau es compleix l’acord de govern i per això prepara un balanç sobre el seu grau de compliment, i hi afegeix que proposarà a les seves bases la possibilitat de continuar al govern o no, o prendre una altra mena d’iniciatives adequades a la situació. Però hi ha unes quantes esmenes que es votaran el cap de setmana que proposen que el partit ho decideixi immediatament. Dues esmenes demanen que Junts consulti enguany a les bases la possibilitat de sortir del govern, fins i tot amb independència dels resultats de l’auditoria. Una altra diu que sigui abans del 15 de setembre. I encara n’hi ha una més que demana que els afiliats també es puguin pronunciar sobre si aproven els resultats de l’avaluació de compliment de l’acord o no. També n’hi ha que consideren que el partit ha de sortir de l’executiu, just després del congrés o immediatament. També hi arribaran dues esmenes vives en el sentit oposat, que suggereixen d’eliminar de la ponència el compromís de consultar els afiliats i de proposar-los en genèric “iniciatives adequades a la situació”.

Els pactes amb el PSC, en discussió

Un altre debat que farà el partit és sobre els pactes amb el PSC. S’ha mantingut viva una esmena perquè Junts no pacti amb els partits del 155 després de les municipals a les capitals de comarca, a les ciutats de més de 50.000 habitants i als ens supramunicipals, com ara les diputacions i els consells comarcals. Una altra proposa que el vet s’estengui per a governar qualsevol institució. La ponència transaccionada diu que la direcció del partit impulsarà que els pactes i acords de govern siguin amb forces independentistes, amb unitat d’acció. I que quan el balanç del pacte no compleixi aquestes condicions, caldrà renunciar-hi o reformular-lo. A les municipals, diu que JxCat suggerirà a la resta de partits independentistes un acord per garantir que el màxim de batllies i ens supramunicipals siguin dirigits per independentistes. També preveu, malgrat això, de respectar l’autonomia local, tenint en compte les diferents realitats polítiques territorials. Mentre hi hagi exiliats i represaliats, estableix que Junts pactarà als ens supramunicipals “molt prioritàriament” amb els partits que acceptin el dret d’autodeterminació i condemnin la repressió.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes