El cap de llista d’ERC a les eleccions del 21 de desembre, Oriol Junqueras, ha considerat, en una entrevista al diari ‘Ara’ que ha respost per escrit des d’Estremera, que ara no toca ‘personalitzar, ni patrimonialitzar les institucions’ perquè ‘més aviat genera rebuig i estigmatitza la Generalitat’. El republicà ha dit que si la seva formació guanya, implementarà ‘el resultat sense apriorismes, pensant en la majoria social i a fer un govern fort’.

Oriol Junqueras ha explicat que les primeres mesures que prendrà com a president o un govern encapçalat per ERC és ‘recuperar el tremp de la institució’. ‘Activar la Generalitat que avui estan laminant des de dins’ i ‘inventariar els danys del 155 i avaluar la situació de cada àmbit, tant pel que fa a àrees com a persones’, ha detallat. El candidat d’ERC ha assegurat que hi ha ‘àmbits amenaçats que són prioritaris com Exteriors, Interior, Economia i Educació, perquè no han deixat d’atacar-los’. ‘Però també la Sanitat’, ha afegit tot recordant que ‘es vantaven d’haver-la destrossat’. A més, ha detallat que una altra prioritat serà ‘desactivar les maniobres del PP i els seus aliats per crispar la gent i enfrontar-la’.

Junqueras ha explicat que la seva estada a la presó no l’ha canviat però ha assegurat que ‘tastar la repressió en primera persona et fa ser molt conscient del mal que està disposat a fer el PP i de com actua l’Estat’. El líder republicà ha admès que ‘deixaran ferides’ i caldrà ‘aprendre a viure sense rancúnia’.

Respecte a si va ser un error no preveure la força repressiva de l’estat, Junqueras ha dit que ‘és difícil preveure els moviments d’un adversari si juga sense regles i aposta per la raó de la força i no per la força de la raó’. ‘En tot cas, sempre és aconsellable treure conclusions de les experiències viscudes i aprendre’n’, ha reflexionat. I ha recordat que’ l’estat no ha dubtat a foragitar empreses o a perjudicar l’economia’, cosa que ha qualificat de ‘molt greu’. ‘Tant els és la gent, la raó d’estat passa per damunt de tot’, ha criticat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]