L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha demanat al Tribunal Suprem espanyol la llibertat provisional dels seus clients, oferint com a alternatives a la presó la col·locació d’un dispositiu de rastre telemàtic o l’arrest domiciliari, entre més, per a disminuir el risc de fuga. L’escrit al·lega que la presó provisional afecta diversos drets, entre els quals el de defensa, la protecció de la vida familiar, els drets dels menors i els de representació política.

El recurs diu que tot i que Junqueras i Romeva no formen part del govern, l’executiu català està ‘actualment desenvolupant la seva activitat amb normalitat’ i per tant, ‘la seva llibertat no pot incidir el més mínim en actuacions de govern que poguessin remotament assimilar-se als il·lícits pels quals s’ha processat; no hi ha risc de reiteració delictiva rellevant.’

Dijous passat, totes les defenses dels presos polítics van anunciar en una conferència de premsa que farien una nova petició de llibertat de manera conjunta.

L’advocat recorda que Junqueras fa 257 dies que és en presó provisional, i Romeva, 115. ‘El mer transcurs del temps és suficient, segons la doctrina consolidada del Tribunal Constitucional espanyol, per a motivar la revisió de la presó provisional, atès que redueix molts dels riscos que poguessin haver-se apreciat en les primeres resolucions adoptades’, assenyala.

Sobre l’afectació de la presó a la vida familiar, diu que l’esposa de Junqueras i els fills, de 3 i 5 anys, es troben en un ‘estrès emocional sever’, i que la situació de patiment psicològic de la dona de Romeva i els fills, de 9 i 12 anys, també està acreditada. Les conseqüència més greu que la separació pot afectar la relació paterno-filial.

Sobre l’afectació al dret de defensa, Van den Eynde al·lega que si es fa el judici amb els polítics encara empresonats, seran ‘estigmatitzats’, quedarà afectada la seva consideració pública i hauran de passar un immerescut calvari de trasllats.

Per tot això, i citant jurisprudència internacional que obliga la fiscalia a demostrar que les alternatives a la presó no són adequades o viables, l’advocat proposa l’arrest domiciliari, un dispositiu de rastre telemàtic, el control policial o la compareixença periòdica als jutjats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb