Juan Carlos I reconeix que va fugir perquè l’investigaven i anuncia que tornarà ocasionalment a Espanya

Continuarà residint a Abu Dabi, però visitarà ocasionalment Espanya un cop la fiscalia ha arxivat les investigacions per corrupció

VilaWeb
Redacció
07.03.2022 - 19:32
Actualització: 07.03.2022 - 20:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’antic rei espanyol Juan Carlos I tornarà a Espanya ocasionalment, un cop la fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat les investigacions sobre el seu enriquiment indegut perquè els delictes ja haurien prescrit i, a més, estava protegit amb la inviolabilitat com a rei. En una carta enviada al seu fill, Felipe VI, feta pública per la casa reial espanyola, diu que continuarà residint a Abu Dabi, però que visitarà Espanya ocasionalment ara que la fiscalia ha arxivat les investigacions, cosa que significa un reconeixement que va marxar justament per aquestes investigacions.

“Coneguts els decrets de la fiscalia general de l’estat, pels quals s’arxiven les recerques de les quals he estat objecte, em sembla oportú considerar el meu retorn a Espanya, encara que no de manera immediata”, diu l’antic rei espanyol, que afegeix que a Abu Dabi hi ha trobat tranquil·litat i hi continuarà vivint per raons personals. “Encara que, com és natural, tornaré amb freqüència a Espanya, que sempre porto en el cor, per a visitar a la família i amics”, diu.

Afirma que és conscient de la “transcendència per a l’opinió pública dels esdeveniments passats de la meva vida privada“, que diu que lamenta, i ho posa al costat del “legítim orgull” de la seva aportació política a Espanya. La fiscalia espanyola investigava el cobrament de cent milions de dòlars com a comissió per l’adjudicació a empreses espanyoles del tren d’alta velocitat a la Meca i pel pagament de despeses familiars per part d’un empresari mexicà. El ministeri públic admet que l’ex-cap de l’estat espanyol va defraudar a Hisenda, però els delictes estarien prescrits i a més era inviolable segons estableix la Constitució, motius pels quals ha aparcat la investigació.

Al comunicat, el seu fill, el rei espanyol Felipe VI, diu que “respecta i comprèn” la voluntat del seu pare expressada a la carta.

Llegiu a continuació el comunicat de la casa reial espanyola amb la carta de Juan Carlos I:

“COMUNICAT DE LA CASA DE S. M. EL REI

1. Sa majestat el rei don Juan Carlos ha dirigit a sa majestat el rei la següent carta:

‘5-III-2022

Majestat, benvolgut fill:

L’agost de 2020, guiat pel convenciment de prestar el millor servei a Espanya i a tots els espanyols, a les seves institucions i a tu com a rei, et vaig comunicar la meva decisió de traslladar-me fora d’Espanya, per a facilitar l’exercici de les teves funcions. Des de llavors, he residit a Abu Dhabi, lloc al qual he adaptat la meva forma de vida i al qual agraeixo enormement la seva magnífica hospitalitat.

Coneguts els decrets de la fiscalia general de l’estat, pels quals s’arxiven les recerques de les quals he estat objecte, em sembla oportú considerar el meu retorn a Espanya, encara que no de manera immediata. Prefereixo, en aquest moment, per raons que pertanyen al meu àmbit privat i que només a mi m’afecten, continuar residint de manera permanent i estable a Abu Dhabi, on he trobat tranquil·litat, especialment per a aquest període de la meva vida. Encara que, com és natural, tornaré amb freqüència a Espanya, que sempre porto en el cor, per a visitar a la família i amics.

M’agradaria així culminar aquesta etapa de la meva vida des de la serenitat i la perspectiva que ofereix el temps que ha passat. Com bé saps, el 2019 et vaig comunicar la meva voluntat de retirar-me de la vida pública, i així ho continuaré fent. En aquest sentit, tant durant les meves visites com si en el futur tornés a residir a Espanya, el meu propòsit és organitzar la meva vida personal i el meu lloc de residència en àmbits de caràcter privat per a continuar gaudint de la major privacitat possible.

Sóc conscient de la transcendència per a l’opinió pública dels esdeveniments passats de la meva vida privada i que lamento sincerament, com també sento un legítim orgull per la meva contribució a la convivència democràtica i a les llibertats a Espanya, fruit de l’esforç i sacrifici col·lectiu de tots els espanyols.

Sempre que et sembli bé, és el meu desig que facis pública aquesta carta, per a coneixement de tots els espanyols i en la data que estimis oportuna.

Amb la meva lleialtat, afecte i l’orgull immens que sento per tu.

El teu pare’

 

2. Sa majestat el rei respecta i comprèn la voluntat de sa majestat el rei don Juan Carlos expressada en la seva carta.

 

Palau de la Zarzuela, 7 de març de 2022″

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes