L’ecòleg Josep Peñuelas ha estat distingit aquesta tarda amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016 de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El premiat ha estat clar: ‘No hauríem de considerar unes polítiques ambientals més valentes, sobretot ara que volem fer un país nou?’.

En el seu discurs posterior a la recepció del guardó, Peñuelas (Vic, 1958) ha deplorat els canvis generats pels humans en la naturalesa i que es tradueixen en un augment de la temperatura del planeta i l’ús de més recursos dels necessaris, que perjudiquen el medi ambient.

Davant aquesta situació, ha instat Puigdemont i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a aspirar a una independència en polítiques energètiques i promoure més accions per la qualitat de l’aire i de les aigües perquè no tornin a succeir episodis com el de contaminació d’aigües de La Bisbal d’Empordà.

Després d’admetre les dificultats de la tasca de govern d’un territori, l’investigador del CSIC i el Creaf ha remarcat la importància de potenciar la recerca en ciències de la terra, a més de les prioritats en l’àmbit de la biomedicina.

En una tercera petició dirigida a Puigdemont i Rull, ha demandat un treball de recopilació de l’obra de Ramon Margalef per posar-la a l’abast de tothom i es converteixi així en ‘font d’inspiració’.

Pañuelas treballa actualment en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]