Inverteixen 100.000 euros als aiguamolls de Rufea per a conservar-ne la flora i la fauna i millorar-ne l’accés dels visitants

  • S'han extret dues-centes tortugues invasores i millorat camins i ponts per facilitar el pas de bicis, cotxets i cadires de rodes

VilaWeb
El pont recobert de fusta i el mirador d'aus dels aiguamolls de Rufea (fotografia: ACN/Laura Cortés).
ACN
15.01.2023 - 11:03
Actualització: 15.01.2023 - 11:33

La Paeria de Lleida i la Generalitat van invertir l’any passat vora 100.000 euros als aiguamolls de Rufea en actuacions de manteniment, conservació de la flora i la fauna i de millora de l’accessibilitat de l’espai natural. En concret, la feina es va centrar en tres aspectes: la millora de camins i ponts per facilitar el pas rodat de bicicletes, cotxets i cadires de rodes; la retirada d’un dipòsit abandonat i l’eliminació d’espècies invasores, tant de flora com de fauna. Entre altres, en el darrer any s’han extret prop de 200 tortugues de Florida (Trachemys scripta) i el recompte total ja arriba al miler. Amb aquestes actuacions s’aconsegueix de conservar aquest ecosistema alhora que la ciutadania el pot gaudir.

La cap de secció d’Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo, ha explicat que les actuacions donen continuïtat als treballs previs de conservació i manteniment i preparen l’espai perquè sigui visitable. Les actuacions es divideixen en tres blocs.

Per una banda, s’han continuat els treballs d’eliminació d’espècies invasores, com és el cas de la canya, amb l’objectiu de mantenir espais oberts on els ocells puguin anar a buscar menjar, i de la períploca graeca, una planta que s’enfila pels arbres i que provoca mortaldat en bosc de ribera.

Pel que fa a la fauna, en els darrers quatre anys s’han extret un miler de tortugues de Florida de Rufea, de les quals prop de dues-centes durant l’any passat. Gràcies a això, s’ha aconseguit que la població de tortuga de rierol autòctona estigui creixent i, de fet, cada volta se’n detecten més exemplars, que es capturen i marquen abans de retornar-los a l’aigua.

D’altra banda, s’ha millorat l’accessibilitat de l’espai. En algunes zones s’han rebaixat els pendents i s’ha compactat el ferm amb sauló per afavorir el pas rodat de bicicletes, cotxets i cadires de rodes. A banda, la passarel·la de la bassa gran, que fins ara era de plàstic, s’ha recobert de fusta amb l’objectiu d’integrar-la a l’entorn.

La darrera actuació ha estat l’extracció amb una grua d’un gran dipòsit abandonat que va aparèixer flotant a l’aigua i que contenia hidrocarburs al seu interior.

Els treballs han tingut un cost de prop de 100.000 euros, dels quals uns 40.000 corresponen al contracte de manteniment anual de la Paeria per la neteja i conservació de l’espai. La resta d’actuacions s’han pogut fer a través d’una subvenció de la Generalitat d’uns 50.000 euros destinada a la millora d’espais naturals humits.

El conjunt de les actuacions tenen l’objectiu de contribuir a la restauració d’aquest ecosistema, que és una de les poques zones humides que queden al voltant de Lleida, ha explicat la cap d’Ecologia i Sostenibilitat de la Paeria. El segon objectiu és disposar d’un espai on la ciutadania pugui gaudir i observar una biodiversitat “que cada vegada és més interessant”. “D’una banda, hem aconseguit un espai natural i, de l’altra, un espai que pot ser utilitzat sense comprometre la conservació per part de la ciutadania”, conclou Fanlo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any