La Inspecció de Treball multa Glovo amb 79 milions d’euros perquè té falsos autònoms

Entre Barcelona i València s'han detectat més de deu mil treballadors no donats d'alta en el règim general de la Seguretat Social

VilaWeb
EFE
21.09.2022 - 10:32
Actualització: 21.09.2022 - 12:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de dilluns la Inspecció de Treball espanyola va començar a notificar actes d’infracció i liquidació a l’empresa Glovo a Barcelona i València, que suposen la imposició de gairebé 79 milions d’euros en multes per tenir 10.614 treballadors com a falsos autònoms, segons que ha avançat la Ser i ha confirmat Efe. Són 63,2 milions d’euros de multa pels falsos autònoms a Barcelona i a 15,7 milions a València.

En les actuacions inspectores dutes a terme sobre Glovo a Barcelona s’ha constat la relació de l’empresa amb, almenys, 8.331 empleats, que fins ara treballaven com a autònoms. En concret, s’ha aixecat una acta d’infracció per ocultar la relació laboral d’aquests treballadors i, per tant, per no haver-los donat d’alta en el règim general de la Seguretat Social. Això ja els ha suposat una multa de 39,06 milions d’euros. A més, també ha rebut una multa per la manca de cotització a la Seguretat Social de l’empresa per aquests treballadors, amb una sanció de 24,16 milions.

A València, la Inspecció ha confirmat la relació laboral amb 2.283 treballadors i ha aixecat una acta d’infracció per 10,7 milions d’euros i una de liquidació per 5,05 milions d’euros. A més, ha imposat una sanció de 2.500 euros per obstrucció a la inspecció.

Per a documentar el frau, la Inspecció s’ha entrevistat amb l’empresa i amb els treballadors, i ha examinat documentació de tota mena per a verificar que es compleix la normativa laboral i de seguretat social.  També ha acreditat que l’empresa no és una mera intermediària en la contractació de serveis entre comerços i repartidors sinó una empresa que presta serveis de repartiment i missatgeria fixant les condicions essencials de prestació d’aquest servei.

La Inspecció ha constatat que en la relació entre l’empresa i els repartidors concorren les notes de dependència i alienitat pròpies de la relació laboral.

Aquest any, Glovo suma ja 42,2 milions d’euros en liquidació de quotes a la Seguretat Social i 84,4 milions per infraccions, a les quals s’hi afegeixen sancions de 14.000 euros en dues actes d’obstrucció a la labor inspectora.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes