L’autor del polèmic informe contra el Catalangate, acomiadat per haver mentit sobre Pegasus

  • La universitat on treballava considera que n'ha violat el codi de conducta per haver escampat informació falsa sobre l'escàndol

VilaWeb
Redacció
20.08.2022 - 10:48
Actualització: 22.08.2022 - 22:04

Jonathan Scott, l’investigador doctoral que va escriure un informe, titulat ‘Destapant Citizen Lab: Desmentint el CatalanGate‘, que posava en dubte el Catalangate i acusava Citizen Lab de mentir sobre l’existència de l’escàndol, ha estat expulsat de la universitat en què estudiava als Estats Units per haver infringit el codi de conducta. Segons que ha admès Scott, l’expulsió ha estat causada pel polèmic informe, que els experts en seguretat informàtica han criticat durament per contenir informació falsa.

“Cultura de la cancel·lació en el seu màxim exponent”

En una publicació a les xarxes socials, Scott ha acusat “els influenciadors de tecnologia a Twitter” d’haver contactat els responsables de la seva universitat, la Northeastern University d’Arizona (Estats Units), per a “explicar-los mentides sobre mi” i motivar-ne l’expulsió.

“Això és cultura de la cancel·lació en el seu màxim exponent“, ha denunciat Scott en el mateix missatge. “M’he negat a acceptar les mentides de la comunitat de seguretat informàtica i a les mentides que Citizen Lab no deixa d’escampar. Continuaré investigant i continuaré desmuntant els informes d’organitzacions fraudulentes com és Citizen Lab”, ha afegit.

La reportera Irina Tsukerman, expulsada fa poc de Twitter per haver propagat informació falsa contra Citizen Lab, s’ha solidaritzat amb l’investigador i s’ha referit al cas com un exemple de “maldat i corrupció“. I ha afegit: “Imagina’t que la gent a qui confies la teva ciberseguretat i privacitat s’hagi convertit en una turma obsessiva, corrupta, avariciosa i fanàtica. Amb aquest comportament escandalós, cruel i maliciós desacrediten la resta de professionals.”

Suport a NSO Group

Tant Scott com Tsukerman, que s’autodefineix com a advocada pels drets humans, són defensors aferrissats de NSO Group, l’empresa rere el polèmic programari d’espionatge Pegasus. Més enllà del Catalangate, el programari ha estat vinculat a nombrosos escàndols polítics per tot el món, i organitzacions de referència com ara Amnistia Internacional han demanat que se n’aturi l’ús. “No denunciaré NSO Group”, ha dit Scott en un missatge. I ha afegit: “Jo també vaig caure en la trampa de ‘NSO és malèvola’, però després d’haver-hi investigat, resulta que les organitzacions dedicades a ‘desmuntar NSO’ han mentit tothom de bon començament.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any