L’Institut d’Estadística espanyol (INE) ha xifrat en 45.684 els morts a l’estat espanyol entre gener i maig per la covid-19 o amb sospita d’haver tingut la malaltia. Aquesta xifra representa una variació considerable respecte de les dades oficials que havia publicat el Ministeri de Sanitat espanyol, concretament és un increment de 18.557 morts.

Les dades figuren en l’avanç de defuncions segons la causa de mort publicat avui per l’INE, on es constata que la covid-19, dins el grup de malalties infeccioses, va ser la causa de mort més freqüent en aquest període, amb 32.652 morts amb el virus “identificat” i 13.032 registrades amb el virus “sospitós”.

No obstant això, l’estadística confirma que entre el gener i el febrer no es va certificar cap mort per la covid, mentre que l’abril, amb 26.305 casos (18.178 identificats i 8.127 sospitosos), va ser el mes amb més mortalitat per aquesta causa.

Són unes dades molt aproximades a les que han anat fent públiques els registres civils d’arreu de l’estat, que han detectat un excés de mortalitat d’ençà de la primera onada de la pandèmia molt superior a l’esperada.

Les morts sempre s’anoten al registre sense indicar quina n’ha estat la causa, i per tant, no es poden atribuir netament a la covid-19, però un auge tan elevat, i que coincideix amb els pitjors moments de la pandèmia, indica que el volum de morts a causa del coronavirus és molt superior del que diuen les xifres del govern espanyol.

Vegeu-ho en aquest gràfic:

En negre, les morts reals; en blau, les esperades a començament d’any. Dades del Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària (MoMo) de la Universitat Carlos III.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.