Els Bombers de la Generalitat consideren controlat l’incendi de la Ribera d’Ebre, d’ençà de les 22.26. Avui hi ha treballat una cinquantena de dotacions que ha intensificat la intervenció al terç superior del front dret per poder consolidar tot el perímetre i ha remullat el terreny per controlar plenament el foc. L’incendi, estabilitzat d’ençà d’ahir a les 21.53 hores, ha cremat 6.000 hectàrees de vegetació, segons les informacions del cos d’agents rurals.

Les condicions meteorològiques han estat un entrebanc per a l’extinció. Avui també hi ha hagut temperatures extremes, humitat baixa i vent intens de marinada que ha bufat tota la tarda i no ha minvat fins a entrada de fosc.

Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el pla Infocat mentre duri l’extinció total del foc, i també pel risc d’incendi forestal que hi ha a molts punts del país.

Els qui havien estat desallotjats per l’incendi, ara que els bombers el consideren controlat, ja tenen autorització per a tornar a casa.

Els batlles dels municipis afectats sospesen de demanar la declaració de zona catastròfica i ja han sol·licitat programes d’ajuda als afectats, la majoria pagesos que han perdut conreus i animals.

El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments hi ha tallada la carretera T-703, entre la Palma d’Ebre i la C-233.

Vegeu-ne un recull fotogràfic d’Albert Salamé.

Així han acabat els voltants de la Torre de l’Espanyol, on va començar l’incendi.

Tot seguit us oferim la informació d’última hora sobre l’incendi.

22.53

Els bombers donen per controlat l'incendi de la Ribera d'Ebre.

21.40

Els Bombers encara no donen per controlat l’incendi de la Ribera d’Ebre i preveuen fer-ho a la nit

La marinada que ha bufat aquesta tarda fa que els Bombers encara no donin per controlat l’incendi de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. Segons que ha explicat a les nou del vespre el cap de l’operatiu, Joan Rovira, volen ser prudents i esperar un marge de “ues, tres o quatre hores per situar l’incendi en aquesta fase de control. Les ratxes de vent han reactivat algunes fumeroles en alguns punts calents, però no hi ha hagut cap reproducció important. El dispositiu dels Bombers es reduirà a la meitat durant la nit –hi quedaran una vintena de vehicles autobomba. 'La perspectiva i l’evolució és positiva i va a millor, i en les properes hores el tindrem controlat', ha garantit Rovira.

19.19

Els bombers continuen treballant per a poder donar l'incendi per controlat aquesta nit. El cos celebra les condicions favorables després que hagin passat les hores més perilloses del dia.

13.33

Torra s'ha reunit amb els batlles dels municipis afectats per l'incendi. Els ha emplaçat a una reunió dissabte vinent a Flix per a concretar quin serà el pla de xoc per a donar resposta a tot el que ha passat. Encara no s'ha concretat si es triarà la fórmula de declarar zones catastròfiques les àrees afectades per l'incendi.

09.51

Els Bombers treballaran per donar per controlat aquest vespre l'incendi. Ho faran amb mitjans propis després de la retirada de 10 dotacions i també del retorn a les bases de les Unitats Militars d'Emergències (UME). En concret, durant la nit han treballat 45 dotacions terrestres i seguiran dins del perímetre durant el dia 34 vehicles autobombes, grups especialistes i altres vehicles de suports i comandaments. No hi ha hagut revifades durant la nit com tampoc n'hi va haver cap aquest dissabte 'que intranquil·litzés' el cos d'extinció. 'Seguirem amatents i concertats en intentar que davant qualsevol columna o manifest de reactivació en algun punt crític tinguem capacitat de reacció per mantenir el perímetre estabilitzat i donar-lo controlat al final del dia', ja apuntat Joan Rovira, cap de l'operatiu.

22.07

El president de la Generalitat, Quim Torra, agraiex la feina dels Bombers i de tots els cossos que han contribuït a treballar contra l'incendi. Tanmateix, demana de mantenir la precaució.

21.58

El conseller d'Interior, Miquel Buch, anuncia que els Bombers han estabilitzat l'incendi de la Ribera de l'Ebre després de tres dies.

21.47

Reobren la C-12 entre Maials i Flix després d'estar tallada tres dies per l'incendi de la Ribera d'Ebre

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat aquest dissabte al vespre que s'ha reobert la C-12 entre Maials i Flix després d'estar tallada tres dies a causa de l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues, que encara no està estabilitzat. Per contra, segueixen tancades al trànsit la T-703 a la Palma d'Ebre; la C-233, entre Bovera i Flix; la T-714, a la Torre de l'Espanyol, i la T-2237, entre Vinebre i la Palma d'Ebre. Els Bombers preveuen donar per estabilitzat l’incendi durant les properes hores d'aquest dissabte, si es compleix la previsió que pugi la humitat relativa durant la nit.

20.19

Bovera vol sumar-se a la denominació de zona catastròfica pels danys de l'incendi

El batlle de Bovera (les Garrigues), Òscar Acero, ha informat aquest dissabte a la tarda el veïnat de la intenció de sumar-se a la denominació de zona catastròfica, tal com ha fet el batlle de Flix, Francesc Barbero. En una reunió, a la qual hi han assistit una cinquantena de pagesos i també els portaveus de sindicats com ASAJA i Unió de Pagesos, s'ha recomanat als afectats pel foc que recopilin tota la informació de les seves finques. Des del municipi s'ha explicat que l'objectiu és crear un front comú amb la resta de pobles afectats per tal de demanar els ajuts a l'administració. Aquest diumenge, l'alcalde de Bovera assistirà a una reunió al punt de control situat a Vinebre.

Una de les qüestions que més preocupen el municipi, a banda de la superfície cremada, és l'estat dels accessos a les finques i del sistema de reg. Acero ha explicat que els vehicles dels efectius d'extinció han desfet alguns camins per tal d'apagar el foc i que, per tant, caldrà refer-los per facilitar el pas de tractors. Aquest ha estat un tema que ja ha comentat aquest dissabte la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

En relació al sistema de reg, caldrà veure si un cop estabilitzat l'incendi, quan els pagesos tornin a les finques, es pot regar amb normalitat. Si no fos així, es perdria la collita de tot l'any.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, visitarà dimarts que ve el municipi.

19.59

Ramos ha explicat que hi ha hagut algunes revifades al front dret, però que els bombers les han pogudes controlar.

19.53

Antonio Ramos, cap del dispositiu dels bombers, diu que avui els evacuats encara no podran tornar a casa seva.

19.49

El coordinador del dispositiu explica que l'incendi està totalment perimetrat i pràcticament estabilitzat. Els bombers esperen que durant la nit augmentin les humitats relatives.

17.07

Els Bombers controlen un incendi de vegetació a Gandesa (Terra Alta).

16.23

El satèl·lit Copernicus ha captat una imatge des de l'espai de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

16.20

Bombers de Barcelona amplien la cobertura a l'àrea metropolitana per la concentració d'efectius a l'Ebre

Bombers de Barcelona ha ampliat la cobertura a l'àrea metropolitana per reaccionar a qualsevol emergència que pugui sorgir a la zona. Aquest reforç s'ha previst davant la concentració d'efectius de Bombers de la Generalitat a l'incendi de la Ribera d'Ebre, que s'espera que estigui estabilitzat en les properes hores. Es tracta del protocol habitual en situacions d'emergència com l'actual, en què els Bombers de la ciutat mostren la seva disponibilitat per actuar en zones de l'àrea metropolitana.

14.28

El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha anunciat que el grup parlamentari d'ERC al congrés espanyol està en contacte amb el govern espanyol 'coordinadament amb els ajuntaments de la zona' per tramitar la declaració de zona catastròfica amb motiu de l'incendi de la Ribera d'Ebre. Rufián ho ha explicat al centre de comandament de Vinebre després de reunir-se amb alguns dels veïns evacuats de Flix i de donar 'tota la força a al bona gent de la Ribera d'Ebre' i 'tot el suport i la força' a la feina dels professionals que estan treballant en les tasques d'extinció.

14.26
Efectius de Protecció Civil accediran a les masies dels desallotjats tant aviat com rebin el vistiplau de Bombers. Faran fotografies i les mostraran als acollits a l'escola de Flix per assossegar la seva preocupació i que tinguin informació i elements per decidir si busquen alternatives. 'Han passat tres nits i volem que la gent busqui recursos perquè l'incendi va per a llarg, i tardaran dies a accedir a les seves cases', ha apuntat Miquel Alonso, cap de Protecció Civil a les Terres de l'Ebre. L'Ajuntament de Flix ha habilitat un punt d'informació i un telèfon perquè aquells que surtin les centre d'acollida segueixin informats de l'evolució del foc i de l'estat de les seves propietats.
Mentre que la xifra oficial d'acollits es manté en 52 persones, Protecció Civil preveu que es vagi reduint en les properes hores. De fet, 9 turistes anglesos que van ser evacuats d'una masia de la Torre de l'Espanyol ja han retornat al seu país. Havien dormit la primer nit de d'incendi en un hostal de Vinebre i les dos últimes a l'escola de Flix. Altres desallotjats comencen també a buscar sortides al centre d'acollida, amb recursos propis o a través d'amics i coneguts.
14.25

Batlles dels municipis afectats pel foc com Maials, Llardecans i Bovera alerten de les pèrdues per l'incendi que afecta la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues i demanen als governs que promoguin ajuts per al sector. Al terme de Bovera es calcula en unes 400 les hectàrees cremades, segons el president d'ASAJA, Pere Roqué, que ha visitat la zona. Dimarts vinent és previst que la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, visiti el municipi. Roqué ha assegurat que les afectacions han fet perdre no només la collita d'enguany, sinó també la dels cinc vinents. El batlle de Bovera, Òscar Acero, per la seva banda, ha afirmat que demanaran 'ajudes directes' a la consellera perquè a més a més dels arbres i la collita, també s'han cremat tubs de reg. Un fet que suposa perdre la collita que no ha quedat afectada per l'incendi.

13.19

Es manté en emergència el Pla Infocat per l'incendi i en alerta el pla Procicat per l'onada de calor.

12.56

La inciativa #Rebrotarem per aglutinar la solidaritat vers l'incendi rep el suport dels batlles.

12.47

Els bombers esperen acabar el dia amb l'incendi estabilitzat. Ja no hi ha cap bomber ingressat.

11.03

Francesc Barbero, batlle de Flix, ha parlat amb autoritats del govern espanyol i català per a reclamar la declaració de zona catastròfica per l'afectació de l'incendi de la Ribera d'Ebre, així com programes específics per atendre els afectats. Barbero ha exposat que el 70% de la zona afectada, el que ha quantificat en més de 4.000 hectàrees, s'han cremat només al seu terme municipal. Ha indicat que encara cal estudiar els danys materials en les masies, les granges i les explotacions agrícoles, així com l'impacte socioeconòmic que tindrà l'incendi durant els propers anys 'en l'economia o el sentiment de la gent de Flix'.

10.33

Buch i els bombers es reuneixen amb els batlles de la zona afectada

08.37

Jordi Sànchez demana suspendre les concentracions del cap de setmana als Lledoners per l'incendi.

08.17
Segons que ha informat Buch, el perímetre del foc està estabilitzat, s'ha mantingut en els 50 quilòmetres, però el 10% del foc segueix actiu. El cap de l'operatiu, David Borrell, ha destacat que s'han assolit els objectius marcats durant la nit, sobretot a al tercer i últim terç del flanc dret on s'ha treballat intensament per perimetrar-lo. La situació meteorològica d'aquest dissabte es torna a preveure 'dura' i es mostren prudents davant la possibilitat de represes. 'No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda', ha dit. El dispositiu, després del reforç de la nit, es manté en 120 dotacions i 350 bombers.

El SEM ha atès en les últimes hores 21 persones, 12 d'elles bombers afectats per la calor i per l'esgotament. Un dels dos efectius que van ser ingressats per un cop de calor ahir a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ja te l'alta mèdica. Hi ha també dos ferits lleus per un camió que ha bocat durant les tasques d'extinció de la nit.
https://twitter.com/bomberscat/status/1144884419276214272
08.16

El conseller d'Interior, Miquel Buch, es mostra optimista pel que fa al fet que es pugui estabilitzar avui mateix, però considera que assegurar-ho 'és molt prematur encara'.

08.09

Segons que han informat els bombers, l'incendi està perimetrat i en vies d'estabilitzar-lo.

20.45

Protecció Civil informa que es manté la xifra de 52 evacuats per l'incendi.

20.12

Restablerta la circulació ferroviària entre Girona i Flaçà després d'apagar un incendi pròxim a les vies

La circulació ferroviària ha quedat restablerta entre les estacions de Girona i Flaçà passades les 19.00 després que els Bombers haguessin d'apagar un incendi que s'ha declarat pròxim a les vies, segons que ha informat Renfe. El tall, que s'ha iniciat pels volts de les 18.00, ha afectat la línia R11 de Rodalia. El foc s'ha produït a la zona de Pedret de Girona, cremant cablejat de fibra òptica.

19.25

Els Bombers han pogut controlar durant el dia una vintena de represes de l'incendi al front dret.

19.24

David Borrell, cap del dispositiu d'avui del cos de Bombers: 'En les properes hores esperem no tenir represes, tal com va passar ahir. Demà tindrem una situació complicada, estem treballant en unes condicions molt dures'.

19.19

Informen que els dos bombers ingressats a l'hospital de Móra d'Ebre estan bé, però quedaran en observació.

19.14

El cap del dispositiu dels Bombers diu que la previsió meteorològica per demà no millora: 'Som optimistes, tenim bones sensacions, però ens queda molta feina per fer'.

19.13

El cap del dispositiu dels Bombers explica que s'estan assolint els objectius del cos i que l'incendi no creixi en extensió.

19.11

Buch diu que la prohibició de la sega s'aixeca entre les 21.00 d'avui i les 11.00 de demà.

19.11

Compareix el conseller Buch. Explica que s'han hagut d'atendre cinc bombers a causa de l'elevada temperatura i que dos han estat traslladats a l'hospital.

18.46

Els Bombers han controlat un incendi de dotze vehicles en una desballestadora a Sant Fost de Campsentelles.

18.12

Interrompuda la circulació ferroviària entre Girona i Flaçà per un incendi pròxim a les vies

La circulació ferroviària està interrompuda entre les estacions de Girona i Flaçà per un incendi pròxim a les vies entre les estacions de Girona i Flaçà, segons que ha informat Renfe. El tall, que s'ha iniciat pels volts de les 18.00, afecta la línia R11 de Rodalia. Els Bombers treballen per apagar-lo.

17.16

Es manté tallada la TV-2443 al Montmell per aquest tractor incendiat. El foc està estabilitzat pels Bombers.

17.02

Protecció Civil prega que no es llancin petards en zones no urbanes: 'Avui quasevol coet o petard pot iniciar un incendi si no és en zones urbanitzades i ben allunyades de la vegetació'.

16.57

Els Bombers han enviat dues dotacions al foc que s'ha calat en uns matolls al costat de la C-31 a Calafell. Tenen les flames confinades i la via s'ha reobert.

16.50

La CUP demana al govern un pla d'actuació urgent per a restaurar les zones afectades pel foc de la Ribera d'Ebre

La CUP-CC ha registrat una proposta de resolució al parlament amb la qual vol instar al govern a fer efectives mesures 'de forma urgent' per la prevenció d'incendis forestals després de l'incendi que crema a la comarca de la Ribera d'Ebre i que també afecta el Segrià i les Garrigues. Els anticapitalistes reclamen posar tots els mitjans disponibles per ajudar el territori a recuperar-se i també que s'engegui la maquinària necessària per a evitar que es repeteixi 'una tragèdia com aquesta'. Així mateix, assenyalen que cal presentar un 'pla d'actuació urgent' en noranta dies per a restaurar la zona afectada pel foc, que inclogui arranjament de camins, construcció o millora d'una xarxa bàsica de punts d'aigua o ajudes a fons perdut per a la reposició de vehicles o la recuperació d'equipaments agraris malmesos.

En el text, insten el govern a abordar la gestió d'incendis 'de forma global' i prioritzar la revisió dels límits dels perímetres de protecció prioritària (PPP) actuals, a més de redactar tots els que no ho estan en un termini màxim d'un any. D'altra banda, reclamen un increment de les partides pressupostàries destinades a la prevenció d'incendis, de manera que es vagi equilibrant, en cinc anys, a la partida d'extinció.

També demanen delimitar en noranta dies un perímetre de protecció prioritària al sector nord de la Ribera d'Ebre i al sud del Segrià, que englobi les masses forestals del nord-oest de Flix, el nord de la Granadella, Llardecans, Maials, Seròs i la Granja d'Escarp, l'oest de Bovera i tot Almatret. I que es faci el pla de prevenció d'incendis i se'l doti pressupostàriament perquè s'executi.

16.49

Els Bombers donen per estabilitzats els incendis del Montmell i Pallargues

Els Bombers han donat per estabilitzats els dos incendis originats a primera hora de la tarda d’aquest divendres a Montmell (Baix Penedès) i a Pallargues, al terme municipal dels Plans de Sió (Segarra). El primer ha començat arran de l’accident de trànsit d’un tractor a la TP-2442, que ha provocat l’encesa del vehicle i de part de la massa forestal del voral. Hi treballen 10 dotacions terrestres i 2 d’aèries, reduint el dispositiu desplegat en un primer moment. Pel que fa a Pallargues, a la zona hi segueixen treballant 11 dotacions terrestres per afrontar un foc que ha cremat aproximadament una hectàrea de camp de conreu, segons informen els Bombers.

16.43

La C-31 reobre després d'estar uns minuts tallada per un foc en matolls pròxims a la via.

16.33

Tallada la C-31 a Calafell per un incendi forestal.

16.26

Els Bombers donen per estabilitzat el foc de Pallargues.

16.08

Els Bombers controlen un incendi a Pallargues.

15.29

L'incendi de la Ribera d'Ebre, vist des de l'espai.

14.04

L'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues ja afecta 6.000 hectàrees, segons les últimes dades oficials. S'estan complint les expectatives i s'estan encarrilant el control del foc, segons el conseller Buch, que recorda que avui és el pitjor dia.

14.02

11.42

Els veïns dels municipis del Segrià afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre es queixen de la manca d'efectius d'extinció destinats a la zona. El batlle de Maials, David Masot, considera que s'han centrat els esforços sobretot a la part sud de l'incendi i per impedir que el foc creués la C-12 i pogués avançar cap a Almatret i Riba-roja. Tot i això, exculpa la gestió que s'ha fet perquè l'incendi 'ens ha sobrepassat a tots'. Masot ha explicat que bona part de la zona sud-est del terme municipal de Maials s'ha vist afectada i 'només s'han salvat els camps que han llaurat els pagesos'. Aquest divendres, segueixen remullant amb tractors i cisternes el terreny per evitar que les flames puguin avançar. També hi treballen diferents efectius d'extinció terrestres i aeris.

11.37

Més imatges de la zona devastada per l'incendi.

11.23

Els Agents Rurals informen que l'incendi de la Ribera d'Ebre ha cremat unes 5.700 hectàrees.

10.31

Els bombers asseguren que el flanc esquerre i el primer terç del flanc dret de l'incendi encara no estan estabilitzats, però evolucionen molt favorablement. Pel que fa a la resta del flanc dret, els bombers asseguren que encara està força descontrolat.

10.27

Imatges del comandament de la UME a Vinebre.

10.26

En marxa la reunió del comitè del pla INFOCAT.

08.57

Vegeu el nivell del pla prevenció d'incendis arreu del Principat.

08.33

El conseller Miquel Buch informa sobre els avanços de l'operatiu nocturn contra l'incendi de la Ribera d'Ebre.

08.21

Els bombers, malgrat els avanços nocturns, descarten estabilitzar l'incendi avui. En comunicat, expliquen que el foc 'ja no té fronts actius potents i s’ha aconseguit ampliar la presència d’efectius al llarg del perímetre'.

08.16

El conseller Miquel Buch informa que els bombers han aconseguit gairebé encerclar l'incendi de la Ribera d'Ebre. Tanmateix, demana calma perquè avui serà el pitjor dia de l'onada de calor i és difícil de preveure com reaccionaran les flames.

22.23

Antonio Ramos, cap de l'operatiu dels Bombers: 'L'objectiu final és estabilitzar l'incendi sencer. El que estem fent ara és prioritzant la banda sud del flanc dret'

22.22

Antonio Ramos, cap de l'operatiu dels Bombers: 'Demà es preveu un dia pitjor que avui, les condicions meteorològiques no són bones. Farà més calor i les humitats baixaran encara més. L'incendi continua totalment actiu i farem tot el possible per revertir la situació'.

22.19

Antonio Ramos, cap de l'operatiu dels Bombers: 'Les condicions meteorològiques seran més favorables durant la nit, per tant, podrem accedir a aquells punts on no hem pogut accedir. No estabilitzarem l'incendi aquesta nit ni el tindrem controlat aquesta nit. Segur que no'.

22.17

Buch informa que un bomber ha patit un cop de calor i que l'han traslladat a l'hospital de Móra d'Ebre.

22.15

S'ha fet una útlima reunió al centre de comandament amb el president Torra, el conseller Buch, els batlles i els bombers. Es continuarà treballant durant tota la nit per a aconseguir estabilitzar l'incendi el més aviat possible.

21.45

Protecció Civil dóna per acabada l'ordre de confinament a Bovera i Maials.

21.09

Els pagesos segueixen remullant el terreny i fent tallafocs

Els pagesos de Maials, Llardecans i Bovera han continuat remullant el terreny amb cisternes i fent tallafocs amb els tractors per evitar el pas de les flames en els respectius termes municipals.

Un veí de Maials, Ramon Florensa, ha explicat que es una situació que mai havia viscut abans i ha destacat la implicació dels veïns per intentar aturar el foc, en cas que s'acostés a la població. Un altre veí, Joan Segura, també ha posat en valor la col·laboració de pagesos i veïns i ha remarcat les dificultats per controlar el foc perquè 'apagues a un lloc i se n'encén a un altre'. En aquest sentit, confia que s'aturi el vent, que ha tornat a bufar aquest dijous, per tal que els equips d'extinció pugui seguir amb la seva tasca i ja pensa en com quedaran les zones arrasades pel foc.

21.07

Instal·len a Maials un dispositiu sanitari per atendre les necessitats dels veïns del municipi i poblacions properes

El Departament de Salut i l'Ajuntament de Maials (Segrià) han instal·lat un dispositiu sanitari al consultori mèdic de la localitat que funciona com si fos un CAP per atendre les necessitats que puguin tenir els veïns de la localitat i de poblacions de l'entorn i que restarà en funcionament mentre es perllonguin les tasques d'extinció de l'incendi que afecta la zona. Disposa d'una ambulància, amb dos tècnics del SEM, i compta també amb un metge i una infermera però, de moment, no ha requerit l'atenció de cap persona. També s'ha habilitat el pavelló poliesportiu i el centre de dia del municipi per si alguna, persona necessités allotjar-s'hi. D'altra banda, pagesos i veïns de la zona segueixen remullant el terreny i fent tallafocs per evitar el pas de les flames.

La gerent de la regió Sanitària de Lleida, Divinya Farreny, ha explicat que el metge i la infermera s'han ofert voluntaris per prestar assistència, mentre el SEM ha instal·lat una ambulància amb dos tècnics sanitaris.

Aquest punt sanitari es coordina amb els municipis de l'entorn i així com amb altres de les Terres de l'Ebre, a través dels CAPs, de l'ICS i dels serveis d'emergències i de l'ICS. El dispositiu es mantindrà mentre se segueixin duent a terme les tasques d'extinció de l'incendi, segons ha assenyalat Farreny. Així mateix, s'ha preparat el centre de dia del municipi per tal que pugui acollir persones que puguin necessitar estar més fresques, de la mateixa manera que s'ha habilitat el poliesportiu municipal per si algú necessités pernoctar-hi.

21.05

Els Bombers treballen també per a aturar el foc a dos quilòmetres de Llardecans (Segrià).

20.43

Protecció Civil informa que actualment hi ha 42 persones evacuades que es troben en el municipi de Flix, al gimnàs de l'Escola Enric Grau i Fontserè. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d'Ebre dels que se n'ha fet càrrec els ajuntaments.

20.31

Els Agents Rurals publiquen un vídeo de l'incendi, enregistrat a les 18.30.

20.17

Els Agents Rurals corregeix la dada del conseller Buch: l'incendi ha cremat fins ara 5.169 hectàrees, no 6.500.

20.05

Les flames avancen cap a Maials.

18.56

En total, el govern ha prohibit l'accés a sis massissos com a mesura preventiva: les Cadiretes, les Gavarres, Montserrat, el Montsant, el Montsec i els Ports.

18.47

El govern prohibeix segar les pròximes 48 hores. Torra ha demanat a la població que no vagi a la muntanya i la Generalitat ha tancat també l'accés a Montserrat.

18.44

Buch confirma que ja s'han cremat 6.500 hectàrees a l'incendi de la Ribera d'Ebre.

18.26

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de la Fatarella.

18.15

Es mantenen tallades set carreteres.

17.00

Els Bombers donen per estabilitzat el foc que s'ha calat a Campdevànol. Ha cremat 1.850 metres quadrats.

16.56

Els Bombers treballen amb nou vehicles terrestres i un aeri a l'incendi que ha cremat dues hectàrees a La Fatarella, que ha començat a les 15.26h. S'han tallat dues carreteres entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs, la TV-7333 i la TV-7331.

16.32

Un foc crema uns 1.850 metres quadrats a la zona del Coll de Casals, a Campdevànol

Un foc ha cremat uns 1.850 metres quadrats a la zona del Coll de Casals, al terme de Campdevànol (Ripollès). Les flames han començat a dos quarts de tres de la tarda en aquest punt on hi ha vegetació forestal i s'hi han destinat dos helicòpters bombarders i set vehicles terrestres dels Bombers. Els Bombers han aconseguit envoltar l'incendi cap a les quatre de la tarda i, tot i que encara no es dóna per estabilitzat, només continuen sobre el terreny els vehicles terrestres. A la zona on han començat les flames no hi bufa vent.

16.25

Els Bombers comencen a controlar la part sud del flanc dret de l’incendi de la Ribera d’Ebre i ataquen el sector nord

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat que s’està complint l’objectiu de l’estratègia dels Bombers al flanc dret de l’incendi de la Ribera d’Ebre. Segons que ha explicat en una compareixença de premsa, en la part sud del foc –que és on s’havien centrat els esforços al migdia– els treballs 'comencen a anar bé'. Per contra, ara els efectius es dediquen a atacar el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha sectors que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part 'd’una de les hipòtesis' d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu.

El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució. A Maials (Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris.

El sector nord del flanc dret de l’incendi és el que més preocupa a hores d’ara, atès que les condicions meteorològiques –amb vent moderat i temperatures molt elevades–, continuen sent desfavorables per a l’extinció.

En aquest sentit, el conseller d’Interior ha admès que no poden descartar més confinaments. 'Lluitem contra el foc i la meteorologia; enemics que lluiten en contra nostra', ha dit. Unes noranta vehicles terrestres, una desena de vehicles aeris i més de mig miler d’efectius humans lluiten contra el foc.

Pel que fa a la superfície cremada, el titular d’Interior ha insistit que la xifra provisional és d’unes 5.500 hectàrees, tot i que hi ha “clapes verdes” dins el perímetre que s’han pogut salvar de les flames.

A les cinc de la tarda està prevista una reunió dels responsables operatius amb el conseller, el president de la Generalitat i els batlles dels municipis afectats per analitzar la situació de l’incendi, que té un potencial de fins a 20.000 hectàrees.

16.17

El govern valencià envia efectius per a ajudar els bombers del govern català. El president Ximo Puig ha expressat la seva solidaritat amb Catalunya.

16.08

S'han calat dos incendis petits, un a la Fatarella i un altre a Campdevànol.

15.55

Buch: 'S'està complint l’objectiu de l'estratègia dels Bombers al flanc dret de l'incendi. Bombers ha demanat confinament dels habitants de Bovera per motius de seguretat. Forma part d'aquesta estratègia i estem resolent l'objectiu'.

15.52

El govern demana la col·laboració de la ciutadania per evitar situacions de risc que poden provocar un incendi de cara a la revetlla de sant Pere i desplaçaments de cap de setmana.

15.17

Protecció Civil ordena el confinament a tota la població de Bovera i de la gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris a Maials.

15.16

Torra, Buch, Calvo i Aragonès visiten el centre d'operacions.

15.11

Restringits els accessos al Montsant i als Ports de Tortosa per l'alt risc d'incendi

Els Agents Rurals han restringit els accessos a la serralada del Montsant i als Ports de Tortosa per l'alt risc d'incendi des de quarts de tres de la tarda d'aquest dijous, avançant així una acció que s'havia dit que es produiria el divendres. Aquestes zones es sumen a la serra del Montsec, amb l'accés restringit des d'aquesta mitjanit. El director d'Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha exposat que l'activació del nivell 3 del Pla Alfa en aquests territoris implica el control total dels accessos, només es deixarà passar als veïns, però no als excursionistes perquè podria ser que els haguessin d'evacuar. Mur ha afegit que amb l'aplicació del nivell 2 del Pla Alfa s'han suspès unes 360 autoritzacions principalment per fer obres de manteniment. El secretari d'Interior, Brauli Duart, ha dit que si en aquests moments hi hagués un altre incendi a Catalunya 'és evident que hauríem d'encara una situació molt molt problemàtica'. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha adveritat que demà serà el dia més complicat.

14.02

Les flames de l'incendi a la Ribera d'Ebre avança cap al nord, cap al municipi de Maials (Segrià).

13.48

Diversos municipis de la zona afectada per l'incendi demanen voluntaris per ajudar a llaurar tallafocs.

13.45

La Generalitat valenciana envia una brigada helitransportada per ajudar en les tasques per apagar l'incendi.

13.26

Més imatges aèries de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

13.19

El cap dels agents rurals confirma que la causa de l'incendi és la mala gestió de fems d'aviram en una explotació ramadera. La femta va fermentar amb les altes temperatures i es va inflamar.

13.18

El vice-president Pere Aragonès i la vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, arriben al comandament avançat de Vinebre.

13.01

Els bombers informen que noranta dotacions terrestres i onze vehicles aeris treballen per apagar l'incendi de la Ribera de l'Ebre.

13.00

En marxa el comitè tècnic de l'INFOCAT després d'activar-se la fase d'emergència.

12.55

Cinc carreteres continuen tallades a causa de l'incendi.

12.50

Els bombers publiquen més imatges aèries del flanc dret de l'incendi, on estan focalitzant ara tots els esforços.

12.27

Recull de fotografies de la devastació causada per l'incendi de la Ribera d'Ebre.

12.21

Així queden els boscos consumits per les flames de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

12.20

Quim Torra: 'Faig un crida a la màxima prudència i a seguir les instruccions dels serveis d'emergències en el foc de la Ribera d'Ebre.'

11.56

Protecció Civil eleva a fase d'emergència el pla INFOCAT arran de l'incendi a la Ribera d'Ebre. S'han evacuat cinquanta-tres persones.

11.52

Una quinzena de comarques del Principat afectades pel risc màxim d'incendi.

11.42

El cap de l'operatiu dels bombers diu que les condicions meteorològiques i l'estat dels boscos recorden l'any 1998, quan un incendi va cremar més de 24.000 hectàrees de les comarques del Bages, el Solsonès, el Berguedà i la Segarra.

11.39

Ramos assegura que s'ha evacuat tot el perímetre de l'incendi i demana als ciutadans que no s'acostin a la zona del foc.

11.34

Antonio Ramos, cap de l'operatiu, afirma que l'incendi ja ha cremat 5.500 hectàrees i que els bombers focalitzen els seus esforços en el flanc dret. 'És el pitjor incendi dels últims vint anys', ha afegit.

11.30

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat que en les pròximes hores es prendran 'mesures dràstiques' per evitar nous incendis. En aquest sentit, ha demanat als ciutadans solidaritat amb els afectats. El president ha atès els mitjans de comunicació des de Vinebre, on hi ha el centre de comandament.

11.28

El servei de Trànsit informa de cinc talls en la xarxa viària arran de l'incendi.

11.26

Vegeu ací l'extensió de l'incendi ahir a la nit. El perímetre de les flames superava els cent quilòmetres.

11.24

Els bombers han publicat noves imatges aèries del flanc dret de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb